Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Що е то фъстъчено масло и има ли то почва у нас?

Навярно сто сте чували/опитвали/виждали или небрежно подминавали бурканчето със странно съдържание в магазина. Мнозина подхождат с недоверие към този типично Американски продукт. Но той има редица предимства за организма, както е източник на много полезни вещества, необходими за пълноценно и здравословно хранене.

Както сигурно се досещате, фъстъченото масло се прави от …. фъстъци 🙂 изпечени такива, които след това се смилат на паста и им се добавя малко растително масло. Има маслено съдържание на около 50% фъстъчено масло и не може да бъде сравнено с останлите масла, които познаваме. В едно бурканче се съдържат около 40-50% протеин и по – малко от 20% въглехидрати. Фъстъците са богат източник на витамини /E, A, D/ и въпреки високото съдържание на калории, е подходящо за вегетарианци и хора, които избягват консумацията на месо. В състава си фъстъченото масло има още калций, цинк, мед, магнезий, фосфор, минерали и антиоксиданти.За ползите от фъстъченото масло:
– има високо протеиново-белтъчно съдържани, заради което е добър заместител на животинските продукти;
– съдържа ниацин /витамин B3/, който спомага за добрия вид на кожата, косата и ноктите;
– витамин В3 съдейства за усвояването на енергията от храната;
– спомага за доброто функциониране на храносмилателната система;
– понижава риска от заболяване на сърдечно – съдовата система и има антимикробен ефект;
– играе роля на природен антибиотик, спомагайки за защитата от редица вируси и възпаления;
– забавя стареенето;
– намалява и риска от сърдечни проблеми;
– укрепва кръвоносните съдове;
– намалява хорестерола;

И като всеки продукт, фъстъченото масло също има някой негативи:
– веднага се сещаме за алергиите от фъстъци и съответно маслото от тях не бива да бъде консумирано под никаква форма;
– при неправилно съхранение може да граняса или мухляса и в резултат да се образуват токсини, които са отровни за хората;
– високо съдържание на калории и мазнини;

Съхранението на фъстъченото масло е от изключителна важност и не бива да се пренебрегва. Както и добрепознатите ни масла, това също има нужда от хладно и сухо място. Не бива да се излага на слънчева светлина и някои видове фъстъчено масло не трябва да минават през топлинна обработка.

Има няколко вида фъстъчено масло:
– Ситно смляно – наподобява топено сирене;
– Едро смляно – с малки парченца фъстъци;
– Сурово фъстъчено масло – този вид е не е толкова силно рафиниран и не е напълно сурово. При него имаме по – голямата част от полезните вещества в състава запазени.
– Рафинирано фъстъчено масло – това може би е най – масово разпространеното и съдържа по – малко витамини, но пък е по – устойчиво на гранясване.

Ако вече веднъж сте използвали фъстъчено масло или поне сте го опитвали, веднага ще ви дойдат на ум различните му приложения в кулинарията. Най – честото и ”пренесено” през океана приложение е мазането му на филийка хляб /още по – добре, ако е пълнозърнест/. На по – късен етап можете да го включите в някоя рецепта за сладки, кремове, сосове и т.н. Чувала съм, че на някои места в щатите го добавят и към картофеното пюре, но не знам какъв би бил ефекта. Аз лично го обичам на филийка хляб или към закуската с овесени ядки.
Затова и сега съм решила да ви представя най – лесния начин на консумация, а именно върху филия хляб, която обаче леко запекох, и вместо сладко или конфитюр, както е прието, добавих нарязан банан. Да си призная, много добре ми се отрази за закуска 🙂

На голяма част от вас ще им се стори странен вкуса на фъстъченото масло, особено ако не сте и кой знае какъв любител на фъстъците. Както вече споменах в предишна публикация, вкъщи не беше прието чак толкова радушно, колкото ми се искаше. Затова и ви съветвам да си купите възможно най – малката опаковка, защото не е лека храна и не се консумира бързо, а при неправилно съхранение, ще се наложи да го изхвърлите /или пък, ако не ви допадне/.

Ето сега и бързите и лесни ”сандвичи” с фъстъчено масло:
Необходими са ви:

  • няколко филийки черен/пълнозърнест хляб;
  • един банан;
  • фъстъчено масло;

Начин на приготвяне:
Запечете леко филийките от двете страни, намажете с фъстъченото масло според вкуса ви и разнесете кръгчета банан отгоре.

Ами това е 🙂
Да ви е сладко!

2 Replies to “Що е то фъстъчено масло и има ли то почва у нас?”

  • На фъстъците не съм им много голяма почитателка, но фъстъчено масло обичам, макар и не по начина, по който най-често го консумират американците – на дебела филия със слой strawberry jelly и marshmallow fluff. Твоят вариант ми допада много повече, а аз го добавям и в някои салатни дресинги. Не знаех, че някои видове не търпят топлинна обработка, благодаря ти за ценната информация! Поздрави!

  • Зори, аз също не си падам по начина, по който го консумират американците и затова се поразрових и всъщност открих, че някои са чувствителни на топлинна обработка 🙂
    Поздрави и хубав ден!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights