Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Нещата, от които се отказваме за една мечта и Сурови пълнозърнести барчета

И отново сме тук, и отново ще говорим за чиа семената, но този път ще ги използваме като добавка към съставките за пълнозърнести барчета.

Да ви призная, първият ми опит с тези здравословни десертчета беше пълен провал. Не знам защо се получи така, но станаха прекалено сладки /а добавих само 2 с.л. мед!/. Мисля, че грешката ми беше в това, че въобще добавих мед, защото фурмите придават достатъчно сладост. Трябваха ми близо два месеца да се ”престраша” пак да опитам. Но ето, че този път имаме положителен, вкусен и ароматен резултат 🙂

Няколко човека вече ги опитаха и почти не останаха, но всички останаха доволни, аз също, което е най – важно 🙂 Но друг екзистенциален въпрос ми се върти в главата последните дни. Не само за Протеиново – пълнозърнесто – суровите барчета, от които толкова се ”страхувах”, а има ли граници в нещата, които правим, ако преследваме мечтите и целите си? И въобще къде трябва да спрем, заслужава ли си да жертваш нещо сигурно, за да преследващ една мечта, т.е. нещо несигурно и неясно, че е някъде ”там”. Най – вероятно всичко се свежда до инерцията, по която си се пуснал в този етап от живота си и колко силно искаш да осъществиш целите си.
      Прекалено голяма ли е цената на преследването на целите, независимо от всичко и всеки, независимо от привидно спокойния живот, който живееш и върховете, които си покорил, за да го постигнеш? Нали ”Животът обича смелите”, но колко да е смелостта, за да не граничи с глупостта?
***
      В състава на Суровите пълнозърнести барчета има бадеми, черни фурми, стафиди, ленено семе, семена чиа, кокосови стърготини, тиквени семки, какао … Вече говорихме за семената чиа, за лененото семе и за стафидите. Хубавото е, че всички съставки са напълно натурални, без допълнително подсладители, набухватели, емулатори и всички онези неща, които се съдържат в съвременните ”здравословни” храни на широкия пазар.
      Не е необходими да казвам, че всяка една от съставките може да бъде заменена /пропусната/ и да се импровизира до безкрай 🙂 Все пак, трябва храната да ни доставя максимално удоволствие!
Ето и необходимите продукти:
1/4 ч.ч. ленено семе;
1/4 ч.ч. чиа семена;
3 с.л. сурово неподсладено какао;
1/3 ч.ч. кокосови стърготини;
1/3 ч.ч. тиквено семе;
2 с.л. стафиди;
15 бр. черни фурми;
2 с.л. кокосово масло /нямах и използвах обикновено/;
1/2 ч.ч. сурови бадеми;
Начин на приготвяне:
Всички продукти се слагат в робот и се смилат до хомогенност. Трохите се изсипват в тава, покрита с хартия за печене, притискат се добре, за да се оформи блат, който ще се нареже по – късно и се прибира в хладнилника за няколко часа, докато стегне добре.
Преди сервиране се нарязва на правоъгълници.
Да ви е сладко! 🙂

Рецептата е адаптирана от тук.

2 Replies to “Нещата, от които се отказваме за една мечта и Сурови пълнозърнести барчета”

  • Творението изглежда приказно и рецептата звучи страхотно – май ще трябва да си направя 🙂 А за смелостта и глупостта – ако целта е мечта, освен теб кой би могъл да определи кое е глупаво и кое не? Май няма такъв съдник 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights