Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Пай с бутер тесто, мед и специален пудинг

Или може би трябваше да кажа “Пай с бутер тесто, мед и специален пудинг …. и тиква” 🙂 Да, истината е, че тиквата все още е на дневен ред. Няма как да не я обича човек, особено когато е в десерт. Същото важи и за меда. Неприятно, че сме една от нациите, заемащи последни позиции в класацията за изконсумиран мед на глава от населението.

Неуспорим факт е, че ние, българите, хапваме мед много по-малко отколкото повечето европейски държави. Честно казано не мога да си го обясня. Купуват се протеини, търси се газирана енергийна напитка, но без захар, не се яде мазно, спазва се кето, но мед не се яде.

Не знам дали помните последния път, когато ви говорих за меда, за това колко полезен е, за ползата от пчелите за околната среда и човечеството като цяло? Ако не помните, припомнете си ТУК.

За поредна година приятелите и партньори от Dr.Oetker се наемат с нелеката задача да популяризират кауза, в която много силно вярвам и аз. А именно – опазването на пчелите. Защото вярвате или не, без тях човечеството е изгубено. Камнанията на Dr.Oetker е в сътрудничество с Истински мед.


Целта на всички е една, а редом до всеки един от нас ще “върви” и чист български мед, който ще ни дава нужнате енергия и сила, за да продължаваме напред. Аз се включвам в кампанията по покана на Dr.Oetker с една много семпла, но изключително вкусна рецепта за пай с бутер тесто, мед и специален пудинг … и тиква 🙂

Информация за продуктите и рецептата:

 • Рецептата е добре да бъде приготвена на 2 етапа – първият да включва подготовката на крема, а вторият – същинското приготвяне на пайовете, защото кремът трябва да е напълно изстинал.
 • Захарта – в зависимост от желанието ви за сладост, паят може да бъде приготвен и без подсладител. Количеството на захарта е ориентировъчно, защото кремът позволява да се опита по време на готвене, за да прецените дали ви е ок на сладост.
 • Медът – Да, той може да бъде прибавен и в края на приготвянето на крема.
 • Специалният пудинг за торта на Dr.Oetker е любим продукт на българския пазар и никога не съм го крила. Една от най-вкусните ми торти приготвих именно със специалния пудинг на Dr.Oetker. Приготвеният крем може да се съхранява до 4-5 дни в хладилник, стига да е водбре затворена кутия.

ВИЖ ОЩЕ ВКУСНИ РЕЦЕПТИ:

Тънкости при приготвяне на рецептата:

 • Задължително обърнете внимание на бутер тестото – то трябва да е много студено, иначе ще стане невъзможно да работите с него.
 • Плънката – може да е с повече парченца тиква, но имайте предвид, че голяма част от крема се поема от тестото по време на печене.

Последвай CakeAndPancake в Instagram.

Пай с бутер тесто, мед и специален пудинг

cakeandpancake
Много семпла и лесна рецепта, за да си приготвите вкусни мини пайове с бутер тесто, мед и специален пудинг за бисквитена торта.

Необходими продукти

 • 400 г. бутер тесто
 • 1 яйце
ЗА КРЕМА:
 • 1 п. Специален пудинг за бисквитена торта ванилия на Dr.Oetker
 • 700 мл. прясно мляко
 • 150 г. кафява захар
 • 4 п. канелена захар Dr.Oetker
 • 300 г. изпечена канелена тиква на малки кубчета*
 • ~50 г. мед

Начин на приготвяне
 

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА:
 • Пригответе си крема за пайовете като смесите съдържанието на пакета за специален пугин със захарта и малко от млякото (около 100мл). Разбъркайте добре. Прибавете останалото мляко и сложете на котлон на умерен огън, за да не загори.
  След като сместа се сгъсти, свалете от огъня, покрийте плътно със свежо фолио и оставете настрана, докато изстине напълно.
  Когато кремът е изстинал, прибавете парченцата печена тиква и разбъркайте с шпатула.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ НА ПАЙОВЕТЕ:
 • Включете фурната да загрява на 220С и си пригответе тава за печене като покриете дъното с хартия за печене.
 • Изрежете 4/6/8 правоъгълника от бутер тестото и внимавайте да са с еднакви размери. В центъра на един от правоъгълницте сложете 2-3 с.л. от крема с тиква. Намажете краищата с разбито яйце и захлупете с втората половинка от бутер тестото.** От всички краища теябва да притиснете добре с вилица.
  Направете 3 напречни разреза отгоре върху пая, намажете с яйце и поръсете със захар. Изпечете с алуминиево фолио отгоре. Нека пайовете се пекат.
  Изпечете вашияте пайове за около 20-25 минути на 220С без използване на вентилатор. Отгоре покрийте с алуминиево фолио.
  Намалете фурната на 180С и допечете за още 15 минути.

Бележки

*За да приготвите тиквените кубчета, е необходимо да изрежете няколко филии тиква. Да я обелите и да я нарежете на дребни парченца. Поръсете ги с канелена захар и сложете да се пекат за около 20-25 минути във фурната.
След това извадете и оставте да изстинат напълно преди да ги използвате.
**Трябва да работите бързо, защото бутер тестото бързо се навлажнява и затопля до стайна температура.

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights