Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Торта без брашно и “Без конкуренция”

Ако сте забелязали, че името на тортата е в кавички, то не е случайно. Тортата Sans rival или преведена на български “Без конкуренция” е една от най-вкусните торти, които съм опитвала и приготвяла! А това, че е без брашно, е просто поредното нещо, заради което да я харесвам още повече.

Няма да ви лъжа, калориите й не са никак малко, макар да е без брашно. Но веднъж като я опита човек, забравя за калории и талия на момента. Първоначално смятах, че произходът на тортата е от Франция, но въпросът е малко спорен. Оригиналният вариант на тортата е с кашу, но аз го замених с нашенски орехи. И мисля, че стана още по-вкусна.

ИСТОРИЯТА НА ТОРТАТА “SANS RIVAL” (ТОРТА “БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ”

Едно време, около 1900та година, много Филипинци посещавали Европа и в частност Франция. Завръщайки се във Филипините, започнали да приготвят въпросната торта, в която има френска техника за приготвяне (dacquoise, а именно – блатовете от меренг с ядки и без брашно. В последствие започнали да приготвят тортата с кашу, което е много разпространено във Филипините и по това време хората там изкарвали препитанието си с отглеждането му.

Спорен е въпросът дали тортата е изцяло френска, пренесена във Филипините или в последствие измислена, взаимствайки сладкарски похвати от меката на готварството (Франция). Откъдето и да е, всички трябва да благодарим за създаването й.

ТЕХНИКА НА ПРИГОТВЯНЕ НА КРЕМА

Да, рецептата на пръв поглед не е трудна, но има някои тънкости, на които трябва да се обърне внимание. Описала съм ги по-долу, както и един от най-важните моменти – приготвянето на ФРЕНСКИЯ МАСЛЕН крем, в частност – смесването на яйцата със захарния сироп, който трябва да е на определена температура.
Ако и вие нямате кухненски термометър, ще ви издам тайната как да разберете с точност дали е достигната правилната температура на сиропа!
– А ако кремът се “пресече” или е прекалено течен? И това се оправя! Просто четете по-долу как.

ИНФОРМАЦИЯ ЗА РЕЦЕПТАТА И ПРОДУКТИТЕ

 • Важно е всички продукти да са на стайна температура, така че се уверете, че сте ги извадили от хладилника поне няколко часа по-рано.
 • Използването на термометър би улеснило приготвянето на захарния сироп, който трябва да е затоплен на 116С-120С. Как да го постигнете, ако нямате термометър? Ще ви кажа! Прочетете по-долу в рецептата. Ще ви е необходима само купичка с лед и вода.
 • Сметаната – засължително я разбийте предварително, за да е на стайна температура. Когато я разбивате, трябва да е от хладилник, т.е. студена, но когато я смесвате с масления крем, трябва да е със същата температура, за да не се пресече. Реално пресичането не е точно “пресичане” в истинския смисъл на думата, както повечето от нас го разбират.
  • Пресичането на масления крем изглежда по добре познатия начин, но какво представлява?
   – … “пресичането” на маслен крем е всъщност разделянето на водата от твърдата (маслена) част в маслото. За да го оправите, ще ви е нужен само …. сешоар.
   Да, правилно ме разбрахте!
   Ако кремът се е “пресякъл” и стои на шупли, а водата се е отделила, включете сешоара на топла струя и го насочете към купата, в която е крема. През това време го разбийте с миксер.
  • Защо се прави това това затопляне със сешоар?
   – За да може твърдата част, т.е. мазнината да се разтопи и да “вкараме водата” обратно вътре.
  • Имайте предвид, че масленият крем може да се пресече и още преди да сте прибавили сметаната. За да го оправите, следвайте същите стъпки.
 • Но какво, ако сместа е прекалено топла и течна? Не се притеснявайте!
  • Просто сложете купата с крема в хладилник за около 30 минути и разбийте с миксер. Повторете, колкото пъти е нужно, докато кремът е стегнал достатъчно и е лъскъв и гладък.
 • В тортата има много захар и ако искате да намалите количеството, може да пропуснете пудрата захар в блатовете. Имайте предвид, че сметаната балансира сладостта на крема и го прави по-пухкав. Ако искате да приготвите класическия френски маслен крем, пропуснете сметаната.
Снимка с телефон на един от блатовете преди печене.
Снимка с телефона на тортата по време на сглобяването.

Всички продукти ще намерите в любимия ми магазин МЕТРО, които празнуват 26години на нашия пазар! Все още помня, когато с дядо ми ходехме съботно на пазар в МЕТРО и винаги ми взимаше по нещо сладичко, което не можеше човек да намери в останалите магазини. В наши дни МЕТРО все още няма аналог и голяма част от продуктите са на най-добри цени, а други не могат да бъдат намерени на друго място и качеството е все така високо. Радвам се, че имах възможността да приготвя тортата послучай празника на магазина.

Торта “Без конкуренция”

cakeandpancake
Уникална торта! С използването на оригинална рецепта на френски маслен крем и белтъчени блатове без брашно. Пиршество за всички сетива. Само се осмели да я приготвиш!
5 from 2 votes
Print Recipe
Servings 12 парчета

Необходими продукти

Необходими продукти за блатовете:
Необходими продукти за крема:
Допълнително:

Начин на приготвяне
 

Пригответе си 4 листа хартия за печене и 4 тави*.

Очертайте с молив кръг с диаметър 20см на всеки лист хартия.

Пригответе си и пош, с който ще оформите блатовете.

*Може да използвате основата на форма за печене с падащо дъно.

  ПОДГОТОВКА ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТОВЕТЕ ОТ МЕРЕНГ:
  • Включете фурната на 180С и изсипете орехите в тава за печене. Изпечете ги за около 5-8 минути и оставете да изстинат. Изсипете ги в блендер и направете на трохи, заедно с пудрата захар.
   !!Внимавайте да не прекалите с бъркането на орехите, за да не ги направите на тахан.
  Намалете температурата на фурната на 100С без вентилатор!
   ПРИГОТВЯНЕ НА БЛАТОВЕТЕ ОТ МЕРЕНГ:
   • В купата на миксера разбийте белтъците със солта на висока скорст за около 3-4 минути до твърди връхчета. След това започнете да прибавяте захарта лъжица по лъжица при непрекъснато бъркане.
    Следва ред на орехите – Използвайки шпатула, прибавете на няколко пъти смлените орехи към разбитите белтъци, бъркайки внимателно, за да не спадне обема на белтъците.
   Претеглете сместа (може би ще е ~950г, ако сте използвали пудрата захар и ~760г, ако сте я пропуснали). Разделете на 4 равни части.
   • Използвайки лъжица или шпатула прехвърлете първата част в поша. Не е нужно да слагате какъвто и да е накрайник на поша. Достатъчно е да има малка (около 1см) дупка.
    Оформяте първия блат като леко стискате поша (за да не излиза прекалено голямо количество от меренга), следвайки очертанието, което сте направили върху пекарската хартия с молив.
    Препоръчвам ви да започнете от вън навътре, т.е. с оформяне на най-външната част на блата.
    Повторете с останалите 3 части меренг. След това сложете всички тави във фурната на 100С за около 2-3 часа.
   Докато блатовете се пекат/сушат във фурната, пригответе френския маслен крем.
    ПРИГОТВЯНЕ НА ФРЕНСКИЯ МАСЛЕН КРЕМ:
    • Започнете като разбиете сметаната в купа. Оставете я настрана.
    • В друга купа разбийте яйцата и жълтъците до крем за 3-4 минути на висока скорост.
    Пригответе си малка купичка, пълна с лед. Долейте студена вода, колкото да покрие леда.
    • Изсипете захарта и водата в касерола. Сложете я на котлона. Разбъркайте ВЕДНЪЖ, за да смесите водата и захарта и НЕ бъркайте повече!
     Важно е да не се бърка след като сместа заври, за да не кристализира захарта!
     След като захарният сироп заври, следете за достигане на температура от 116С-120С. Когато тази температура е достигната, свалете от котлона и на МНОГО тънка струя го изсипете при разбитите яйца, бъркайки непрекъснато!
     ***АКО нямате сладкарски термометър ->
     Няколко минути след като захарният сироп е кипнал, много внимателно загребете с лъжица от него и го изсипете в купичката с водата. Захарният сироп ще стегне във водата с леда. Сиропът ще стегне във водата и консистенцията, която целим наподобява мек пластелин. Това е т.нар. soft ball фаза на захарния сироп. Когато тя е достигната, на МНОГО тънка струя го изсипете при разбитите яйца, бъркайки непрекъснато!
     В бележките към рецептата съм прибавила линк към видео, където е показано в детайли как се прави тази проба.
    • След като сте прибавили захарния сироп към яйцата, продължете да бъркате на висока степен, докато сместа изстине и достигне стайна температура.
    • Добавете ванилията, а след нея започнете да прибавяте маслото на кубчета като след всяка добавена част, следете маслото да се е инкорпорирало хубаво в сместа. Първоначално кремът ще е по-течен, но не се притеснявайте. Добавяйки останалото масло, ще стегне и ще стане лъскав и пукав.
     АКО кремът стане прекалено течен, сложете за 20-30 минути в хладилника и разбийте отново. Повторете колкото пъти е необходимо, докато кремът стане гладък и лъскав.
    • На части прибавете разбитата сметана към масления крем и разбийте добре до получаване на хубав лъскав крем.
     *Ако кремът се пресече, погледнете в бележките след рецептата, за да разберете как да го оправите.
    СГЛОБЯВАНЕ НА ТОРТАТА:
    • Претеглете крема и разделете на четири равни части.
     Много внимателно обърнете първия блат и отделете хартията за печене. Внимавайте да не се начупи, защото целувчените блатове са крехки. Ако са се изсушили добре, не би трябвало да лепне отдолу!
     Върху подложка за торта поставете първия блат. Отгоре първата част от крема. Повторете с останалите блатове и накрая измажете цялата торта с последната част от крема. Прибавете в хладилник за 2-3 часа и след това, когато кремът е достатъчно стегнал, оваляйте цялата торта в начупен шам фъстък.
     Приберете в хладилник отново за няколко часа преди да сервирате.

    Бележки

    Линк към видео, в което е показано нагледно как да проверите дали захарния сироп е достигнал правилната температура от 116С-120С:
    https://www.youtube.com/watch?v=-v7smLGl5Fc
    и това също:
    https://www.epicurious.com/video/watch/sugar-reaching-sugars-soft-ball-stage
     
    • Сметаната – засължително я разбийте предварително, за да е на стайна температура. Когато я разбивате, трябва да е от хладилник, т.е. студена, но когато я смесвате с масления крем, трябва да е със същата температура, за да не се пресече. Реално пресичането не е точно “пресичане” в истинския смисъл на думата, както повечето от нас го разбират.
     • Пресичането на масления крем изглежда по добре познатия начин, но какво представлява?
      – … “пресичането” на маслен крем е всъщност разделянето на водата от твърдата (маслена) част в маслото. За да го оправите, ще ви е нужен само …. сешоар.
      Да, правилно ме разбрахте!
      Ако кремът се е “пресякъл” и стои на шупли, а водата се е отделила, включете сешоара на топла струя и го насочете към купата, в която е крема. През това време го разбийте с миксер.
     • Защо се прави това това затопляне със сешоар?
      – За да може твърдата част, т.е. мазнината да се разтопи и да “вкараме водата” обратно вътре.
     • Имайте предвид, че масленият крем може да се пресече и още преди да сте прибавили сметаната. За да го оправите, следвайте същите стъпки.
    • Но какво, ако сместа е прекалено топла и течна? Не се притеснявайте!
     • Просто сложете купата с крема в хладилник за около 30 минути и разбийте с миксер. Повторете, колкото пъти е нужно, докато кремът е стегнал достатъчно и е лъскъв и гладък.
    • В тортата има много захар и ако искате да спестите малко, пропуснете пудрата захар в блатовете. Имайте предвид, че сметаната балансира сладостта на крема и го прави по-пухкав. Ако искате да приготвите класическия френски маслен крем, пропуснете сметаната.

    Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
    Може да използваш търсачката:

    Последвай ме в Instagram 😊

    7 Replies to “Торта без брашно и “Без конкуренция””

    • Здравейте, страхотна рецепта и отлични инструкции. Само исках да попитам наистина ли трябва да пека блатовете 2-3часа? Благодаря5 stars

     • Привет, Стефи, радвам се, че ви е харесала рецептата 🙂
      Всъщност това са целувчени блатове и те реално не се пекат, а се изсушават. Целта на по-продължителното “печене” е да се изпари течността от сместа, за да станат така нежни и леко хрупкави като целувка, но в същото време не прекалено. Може да включите фурната да загрява на 100С, да сложите блатовете и след час да я изключите. Не вадете блатовете и нека останат във фурната още няколко часа. Това също е вариант.
      Надявам се, че съм успяла да отговоря на въпроса ви 🙂
      Оставам на линия и желая приятно готвене! <3
      Поздрави,
      Ели

      • Благодаря много за допълнителните инструкции. Всичко най хубаво 5 stars

    • Здравейте. Имам въпрос. След толкова дълъг престой в хладилник на вече сглобената торта блатовете не омекват ли? Имам такъв плоблем с обикновените целувчени блатове. Вярно е, че тук са дакоаз, но разликата в хигроскопичността им не е съществена.

    • Здравейте,не разбрах за какво ни е нужна купичката с лед.Б

     • Здравейте, Борислава, дали прочетохте цялата рецепта с всички инструкции? Детайлно е описано за какво е купичката с лед…

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Recipe Rating
    Verified by MonsterInsights