Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Линцер сладки

Започва да ми е много Коледно, няма да го крия. Толкова много идеи имам, че не знам дали ще смогна да осъществя всички. Разбира се, това няма да ми попречи да опитам. Но first thing first, както се казва. Днес ви поднасям тези супер нежни, топящи се в устата, адски вкусни линцер сладки по оригинална рецепта, която си донесох от Виена преди много години.

Ако трябва да кажа преди колко години бяхме във Виена по време на коледните празници, ще ми стане неприятно, че чакам толкова много, за да отида отново. Допреди ковид с майка ми имахме традиция всяка година да откраднем няколко дни, за да попътуваме само двете извън България.

Тези линцер сладки съм правила по точно същата рецепта един единствен път. Малко след като я получих и се бяхме върнали от Виена. Много ми хареса, но след това я забравих в една от тетрадките, които използвах тогава за рецепти. И така до скоро. Когато подреждах десетките тефтери, които съм натрупала в кухненските шкафове и я открих. На едно хвърчащо листче. И знаех какво трябва да направя 🙂

Последвай CakeAndPancake в Instagram.

Без значение дали ще ги приготвите за коледните празници или просто, за да подсладите горчивото кафе, сигурна съм, че много ще ви харесат. Ако искате да са по-коледни, може да използвате резец коледна елхичка или звездичка, както направих аз. За Свети Валентин използвайте сърчице, например 🙂

По-долу давам още няколко вкусни рецепти, една от които е за празничен рататуй с картофки, фагри за идващия Никулден и други любими бисквитки – маслени с парченца шоколад.

ВИЖ ОЩЕ:

Информация за рецептата и продуктите:

 • Както казах и по-горе, сладките са много крехки и се топят в устата, така че бих се изненадала, ако не свършат много бързо, НО ако все пак ви се наложи да си съхранявате, използвайте добре затворена кутия и я дръжте на сухо.
 • Един от най-важните продукти на тази рецепта, са смлените бадеми. Може да вземете бадемово брашно или да смелите бадеми сами вкъщи. Но при вторията вариант има опасност да не са смлени достатъчно добре и да са малко по-мокри. Имайте го предвид. Ако ме питате откъде да купите хубаво бадемово брашно на добра цена, препоръчвам да отскочите до МЕТРО. Миналата година купих ТОВА и ми беше напълно достатъчно за голямото коледно печене.
 • Сладкото – не слагайте много сладко при сглобяването, защото може да се разтече отстрани. Също така може да използвате малко по-течно сладко, защото с него става по-лесно.

Последвай CakeAndPancake в Instagram.

Коледни линцер сладки

cakeandpancake
Оригинална рецепта за едни от най-емблематичните австрийски бадемови сладки. Пригответе ги по време на коледните празници или просто, за да подсладите сутрешното кафе, няма да сбъркате.

Необходими продукти

 • 180 г. смлени бадеми
 • 280 г. меко масло
 • 100 г. пудра захар
 • 360 г. пшенично брашно
 • 2 бр. жълтъци
 • 200 г. сладко по ваш избор

Начин на приготвяне
 

 • Всички продукти без сладкото се изсипват в купа и се оформят на тесто. Увивате тестото в свежо фолио и прибирате в хладилник за една нощ.
 • На следващия ден разточвате тестото върху леко набрашнен плот (или по-добре върху хартия за печене, поръсена с брашно.
Включвате фурната да загрява на 180С.
 • Изрязвате сладки с дебелина не повече от 0.7см и печете за около 8 минути без вентилатор! След изпичане оставете да изстинат напълно в тавата и едва, когато са напълно изстинали, слепете със сладко.

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights