Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Бадемови сладки

Не обмислях последна рецепта за тази година, но ето, че е тук. Последният ден от годината дойде. За едни бързо, за други още по-бързо. Като за последно тази година ще ви поднеса нещо сладко. Защото искам да изпратим годината именно с десерт. Бадемови сладки с дупка, пълна със сладко. Какво по-сладко?!

И преди съм споменавала, че равносметки избягвам да правя, но сега ще направя изключение. Годината беше много динамична. Започна сремглаво нагоре с нови емоции, създаване на нови спомени като семейство, премина през няколко разболявания, едно от които завърши с няколко дни в инфекциозна клиника с бебе. Продължи с пътувания през пролетта, лятото и есента. Празнуване на първата годинка на Алекс … много недоспиване, много игри, много четене на книжки, много нови рецепти, много прегръдки и разходки и като цяло имаше от всичко по много.

Изминалите 12 месеца бяха изпълнени с най-различни емоции, бяга цветни и пъстри. Въпреки че знам, че съм направила всичко по силите си да грабя с пълни шепи от това, което ми предложи живота, за някои неща не остана време. И носталгията по отминали моменти се прокрадва неканена в съзнанието ми. Колкото и да гледам на края на годината като просто “край на годината“, просто ми става малко тъжно. Познавам се и знам, че ще искам да започна новата година стемглаво, заредена с надежда, вдъхновена с нови идеи и планове, но това неимоверно носи със себе си и някои негативи.

Не помня какви са били новогодишните обещания към самата мен, но за следващата знам едно. Ще си обещая да се опитам да приоритизирам и организирам по-добре задачите и ангажиментите, за да съм сигурна, че няма да стигна до момент на тотален burnout. И още нещо – ще се опитам да се върна към йогата, която така търпеливо ме чакаше последната година и половина. Любимо хоби, с което се разтоварвам, раздвижвам и в същото време презареждам батериите.

За тези от вас, които ме познават, знаят, че аз не давам обещания. (почти) Никога. Не защото няма да ги изпълня, а защото в миналото получих много обещания, които останаха само думи. Да обещаеш за мен означава много. Хората в днешно време са обезсмислили обещанието и е трудно да различиш истинското, когато ти е дадено. Затова просто не го правя.

На всички вас, които бяхте с мен през годината (и изминалите), искам да БЛАГОДАРЯ! Много банално ще прозвучи, но това е самата истина – без вас нямаше да стигна дотук. Благодаря за подкрепата, за доверието и за любовта, с която ме дарявате. Надявам се, че успявам да отвърна поне с 1/10 от тази позитивна енергия.

На всички вас… искам да пожелая да бъдете много здрави, много усмихнати и в хармония със себе си и действията си. Да се заобиколите с вашите си хора и да създадете прекрасни спомени заедно. Останалото ще си дойде на място само.

Весело посрещане на новата година. Надявам се, че сте там, където искате да бъдете и с когото искате да е до вас. Ще се видим догодина, приятели!

Последвай CakeAndPancake в Instagram.

Последвай CakeAndPancake в Instagram.

Бадемови сладки

cakeandpancake
Много лесни и нежни сладки, приготвени с бадемово брашно и които задължително трябва да опиташ! Топят се в устата.

Необходими продукти

 • 100 г. захар
 • 170 г. меко масло
 • 300 г. пшенично брашно
 • ванилия
 • 2 бр. жълтъци
 • 60 г. смлени бадеми
 • ~ 150 г. сладко по ваш избор

Начин на приготвяне
 

 • В купа изсипвате захарта и добавяте маслото. Разбивате с миксер до кремообразна смес за около 3-4 минути.
 • Добавяте двата жълтъка и отново разбивате.
  Прибавете на части и смлените бадеми, брашното и ванилията и разбийте.
  Оформяте тестото на топка, увивате в свежо фолио и прибирате в хладилник за около час.
 • Извадете тестото от хладилника и го оформете на топки с големина на орех.
  С помощта на мерителна лъжичка, обикновена или с пръст, направете по една малка вдлъбнатина. Подредете ги в тавата и оставете в хладилник за около 20 минути.
Включете фурната да загрява на 175С.
 • Изпечете вашите бадемови коледни сладки в предварително загрята фурна на 175С за около 12-15 минути без вентилатор.
  След изпичане, оставете да изстинат в тавата.
  Когато са напълно изстинали, затоплете леко сладкото на котлон (в касерола) и внимателно с лъжица напълнете дупките.

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights