Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Коледен коктейл за възрастни

Какво е Коледа без десерт, но не може да пропуснем и коктейлите. А защо за възрастни? Ами много просто – защото е с алкохол. Така че много моля тези, които нямат навършени 18 години, да преминат към секцията с десерти 🙂 Коледен коктейл за възрастни е нещото, което ще подсили празничния дух с правилното количество градуси, така че да не се прекалява, разбира се.

Винаги съм казвала, че алкохолът трябва да бъде в премерени количества и никога да не се прекалява. За тези от вас, които избират да пропуснат алкохола за празниците, подкрепям с две ръце. Аз самата консумирам алкохол рядко, но когато го правя, искам да е нещо… как да се изразя … да ми е вкусно 🙂 Признавам си, че рядко правя коктейли, колкото и да ми харесва. Не защото не ми се приисква да се поглезя, а защото вкъщи обикновено нямаме такова разнообразие от питиета, а и предпочитам да изляза навън и някой да ми го приготви.

Но в случаите, в които събитието ще е вкъщи защо да не поглезя както себе си, така и близките си с чаша домашен коктейл, освен с вкусен щолен и коледни меденки?

За днешната рецепта използвах уред, който умело разбива кубчетата лед без да се притеснявам, че ще се счупи. Факт е, че за да разбивате лед, ви трябва мощен мотор, кана, която няма да се напука от ледените кубчета и достатъчно остри ножчета.

Уредът не ви е непознат, защото съм му правила представяне преди много време,

Ако искате да си припомните повече за вакуумния блендер на Bosch VitaMaxx, може да го направите със следните няколко рецепти:

Ако не сте чували за вакуумна технология, не се притеснявайте, аз също не бях! Което, да си призная, ме накара да се почувствам малко като Маугли сред компютри. Защото все пак се занимавам с готвене, а и използвам Bosch MUM5 от години)!

Този тип блендиране с вакуум свежда окисляването до минимум! Което от своя страна води до по-наситен вкус и консистенция, както и по-продължителна свежест на продукта.

“След което съставките се блендират при минимално окисляване. Така витамин С и другите податливи на окисляване витамини се запазват за по-дълго. Смутитата, приготвени с вакуумен блендер, запазват до 5 пъти повече витамин С след 24 часа, отколкото тези, приготвени със стандартен блендер* без вакуум.”

Освен перфектен за смутита, няма как да подмина и възможността да приготвям коктейли във вакуумния блендер или да натрошавам лед 🙂 Мисля, че домашният бар задължително трябва да има такъв уред.

Не пропускайте да хвърлите едно око на видеото на този шармантен коктейл в Instagram профила на CakeAndPancake.

Информация за продуктите и рецептата:

 • Коктейлът трябва да се направи непосредствено преди сервиране, заради леда. Няма как да остане на стайна темепратура за дълго.
 • Тиквеното пюре – може да използвате и готово. Аз приготвям сама като пека тиквата, а след това я пюрирам в блендер.
 • Алкохолът – ами какво да ви кажа, може да замените с безалкохолни сокове, но не мисля, че ще е така вкусно.
 • Сметаната – неподсладена сладакрска сметана на животинска основа. Тези на растителна са подсладени и не ги препоръчвам. Ако все пак искате да използвате такава, НЕ слагайте никакъв друг подсладител, защото ще стане прекалено сладко и няма да е приятно.

Коледен коктейл за възрастни

cakeandpancake
Перфектната комбинация от няколко вида алкохол, лека сладост и натрошен лед!
Print Recipe
Servings 2 броя

Необходими продукти

 • 80 мл. водка
 • 50 мл. ром
 • 120 г. Тиквено пюре
 • 60 г. кленов сироп или захарен сироп
 • 120 мл. сладкарска сметана без добавена захар на животинска основа
 • 1/2 ч.л. Тиквен микс от подправки
 • 1 ч.ч. кубчета разбит лед

Начин на приготвяне
 

 • Смесете всички продукти без разбития лед в шейкър. Сипете по чаши и добавете от натрошения лед.
  Сервирайте веднага.

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights