Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Шоколадово суфле без брашно

Рецептите от типа “без брашно”, “разбъркани само в една купа”, “без миксер” или “без захар” са все по-желани, защото са не само бързи и лесни за приготвяне, но и (понякога) под някаква форма по-щадящи за организма и фигурата. Днешната рецепта за шоколадово суфле без брашно с пудинг крем и поширани круши ще ви хареса, сигурна съм.

Шоколадовото суфле без брашно няма аналог и изобщо не се разбира, че няма и лъжичка брашно в рецептата. Шоколадовият аромат и дълбокият шоколадово-какаов вкус се разливат върху езика и доставят голяяяма наслада. Особено за всеки уважаващ се шоко маниак.

В допълнение към шоколадовото суфле без брашно имаме уникален пудинг крем с мед, който се приготвя за минути и съм подсладила с малко кафява захар и истински български мед. Разбира се, може да подсладите изцяло с мен по ваше желание. Перфектният крем както за суфлето, така и за торта. За пореден път, когато става въпрос за пудинг крем, се доверявам на провереното качество от Dr.Oetker. Преди време, когато публикувах рецептата за черната торта на баба, много от вас ме попитаха дали и с какво може да бъде заменен крема от сурови жълтъци и ето отговора. Черната торта може да бъде поднесена с днешния пудинг крем с мед.

Черешката на десерта е под формата на поширани круши в Ърл грей чай с канела и ванилия. В този сезон нямаше как да пропусна любимите ми круши от нашата си градина. Хубавото на тези три ключови елемента, представляващи днешната рецепта, е че могат да бъдат приготвени и сервирани по отделно. Така че колкото и нескромно да прозвучи, бих казала, че сервирам не една, а три рецепти!

За пчелите…🐝🐝🐝

Преди няколко месеца ви споделих информация за пчелите и защо е от изключителна важност да запазим популацията им и да ценим труда на тези малки работливки. Пчелите и другите насекоми опрашват растенията и спомагат за тяхното възпроизводство. Техният брой обаче намалява с бързи темпове. в последните години много пчелари в Европа сигнализират за намаляване на пчелните колонии. Други страни като САЩ и Бразилия също се сблъскват с този проблем, което подсказва, че причините са на глобано ниво.

Към момента липсват достатъчно факти и проучвания каква е причината, но има доказателства, че човешката намеса е водещ фактор – промени в климата и начин на ползване на земните, интензивно земеделие и пестицидите са само част от причините за този опасен тренд.

🐝Какви биха били последствията, ако опрашителите изчезнат?

Около 78% от видовете диви цветя и 90% от селскостопанските култури зависят изцяло или частично от насекомите за производство на семена. Опрашването от насекими и други животни разширява разнообразието и качеството на плодовете, зеленчуците и други култури. На база на научни изследвания човечеството ще оцелее едва четвърт година, ако пчелите изчезнат напълно.

🐝 Ако ме питате как бихте могли да помогнете, ще ви кажа, че трябва да отгледате кошер. Но ако не можете и нямате къде, може да осиновите, както са направили от Dr.Oetker. Повече информация ще намерите на страницата на Истински мед, както и в сайта на Dr.Oetker Bulgaria.

Информация за продуктите и рецептата:

 • Препоръчвам да сервирате суфлето топло. Като че ли ми е по-вкусно така. След като изстине съхранявайте извън хладилник в добре затворена кутия и преди сервиране добавете крема и крушата.
 • Шоколадът -препоръчвам да използвате качествен готварски шоколад с високо съдържание на какао.
 • Ванилията – единствено бих я заменила с екстракта от бурбонска ванилия, но тъй като сте ми писали, че трудно го намирате, опитайте с есенцията ванилия, както съм дала в рецептата.
 • Пудинг крема – може да замените и с шоколадов за допълнителен шоколадов вкус. Тук съм дала идея за най-вкусната и лесна шоколадова бисквитена торта, ако искате да опитате шоко пудинг крема 🙂
 • Чаят, в който ще поширате крушите – определено може да замените с черен/зелен чай по ваш избор и предпочитания. Аз обожавам Earl Gray и затова избрах него. Мисля, че се получи страхотна комбинация.
 • Захарта – може да замените с кокосова или друга по ваше предпочитание.
 • Подслаждане на пудинг крема – може да пропуснете захарта и изцяло да подсладите с мед 🐝

ВИЖ ОЩЕ:

Видео към рецептата ще намерите в Instagram профила ми ТУК

Шоколадово суфле без брашно с пудинг крем и поширани круши

cakeandpancake
Три уникални десерта, поднесени като един в перфектна симбиоза от вкусове и аромати, на които да се насладите максимално!
Print Recipe
Servings 4 порции

Необходими продукти

Необходими продукти за шоколадово суфле без брашно:
Необходими продукти за пудинг крема:
Необходими продукти за пошираните круши:
 • няколко круши, колкото е броят на суфлетата, които ще изпечете
 • ~ 700мл. вода (илитолкова, колкото е необходима, за да покрие крушите в касерола)
 • 1 с.л. насипен чай Earl Gray
 • 100 г. кафява захар
 • 1 бр. пръчка канела
 • 2 с.л. Есенция ванилия Dr.Oetker

Начин на приготвяне
 

Начин на приготвяне на шоколадовото суфле:
 • *Пригответе си 4-6порцеланови формички за печене на суфле. Включете фурната да загрява на 180С.
 • Разтопетена водна баня маслото и шоколада и оставете да изстине.
 • Разделете белтъците и жълтъците в двеотделни купи.
  Разбийте жълтъците с половината захар иванилията за 3-4 минути.
  Разбийте белтъците с останалата захар исолта до меки връхчета.
 • Прибавете изстиналата шоколадова смес(масло и шоколад) към жълтъците и разбийте на ниска скорост за 1-2 минути.
 • С помощта на шпатула прибавете разбитите белтъцикъм жълтъците с шоколад. Разбъркайте внимателно, за да не спадне обема набелтъците.
 • Напълнете купичките на 2/3 от обема поравно и печете за около 22-25 минути без вентилатор.
Начин на приготвяне на пудинг крема:
 • Смесете съдържанието от пакетчето пудингсъс захарта в касерола и започнете да прибавяте прясното мляко като разбъркватенепрекъснато с телена бъркалка, за да не стане на бучки.
 • Сложете касеролата на котлона и варетекрема при непрекъснато бъркане до сгъстяване за няколко минути. Свалете отогъня и покрийте плътно (фолиото да допира крема) със свежо фолио. Оставетенастрана да изстине напълно.
 • След като пудингът е изстинал, прибаветемеда и разбийте до крем с миксер. За 2-3 минути на висока скорост.
Начин на приготвяне на пошираните круши:
 • Измийте и обелете крушите. В съд (тенджера или касерола) изсипете чая,захарта, ванилията ипръчицата канела.
  Добавете водата и сложете на котлона да заври.
 • След като водата е завряла, сложетекрушите и варете за около 5 минути. След това намалете силата на огънянаполовина и оставете крушите още 15-20 минути до омекване.
  Извадете крушите от водата и оставете даизстинат.
Сглобяване на суфлето:
 • Слъжичка направете дупка в средата на суфлето и изсипете 2-3 с.л. от пудингкрема. Отгоре поставете една от пошираните круши и сервирайте.

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights