Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Молдовска Бабка

Хубавите неща се случвали случайно. И така преди известно време съвсем случайно ми попадна снимка на десерт. Изглеждаше доста футуристично… имаше карамелен цвят и приличаше на много “тежък” пудинг-кекс с аааадски много дупки, наподобяващ пчелна пита. Веднага ми се прииска да го приготвя, въпреки че дори не знаех какво е. Оказа се десерт на име “Молдовска Бабка”.

В интернет броя на рецептите за този десерт се броят на пръстите на ръцете ми. Малко време ми отне да го намеря, защото към снимката нямаше кой знае какво описание, но с питане до Рим се стига, както се казали хората. Днешната рецепта намерих тук. Така че ето, че вече е налична и у нас и нашето Българско кулинарно пространство – Молдовска Бабка. Приготвих я няколко пъти в няколко последователни дни. Първоначално ми се стори, че не е достатъчно сладка, въпреки немалкото количество захар в рецептата. Но е интересно…. няколко часа след като я разярах и реално бях извадила от формата за печене, сякаш стана по-сладка. Не знам дали си втълпявам, но вкусът беше още по-наситен. Наистина уникална рецепта!

Десертът е изключително лесен за приготвяне, а вкусът … него не мога да го сравня с нищо, което съм опитвала досега. Изглежда карамелен на цвят, но реално няма никакви оцветители и сместа е изцяло бяла. Как се постига този карамелен цвят? Четете по-долу…

За приготвянето му използвах доверения ми помощник вече почти 9 години, BOSCH MUM5. Многократно съм получавала запитвания за миксера, който използвам вкъщи, та ето го и него в действие 🙂 Преди време тествах най-новия модел, който има вградено кантарче (страхотна функция, междудругото!) и ако ви е интересно да видите ревюто, то е ТУК.

Използвах моя BOSCH MUM5, с който приготвям всичките си рецепти от … 2013та насам. Е… всъщност излъгах ви. Преди 4 години си взех и ръчния миксер от серията на Styline, който може да видите в повечето ми видеа в Instagram.

Видеото към днешната рецепта също е качено в Instagram.

Молдовската Бабка…
… ключът към този интересен на вид десерт, приличащ на медна пита, се крие в печенето. Десертът може да се пече по два начина според времето, с което разполагате.
Информацията съм дала по-долу:

 • Продуктите за Молдовската Бабка са най-обикновени – яйца, брашно, захар, олио, айран, мляко, сода и … водка.
 • Тайната на перфектната Молдовска Бабка е в печенето. Има два начина. Първият е да сложите да печете на 200С, след това да намалите температурата на печене на 100С и да допечете или за през нощта – да сложите на 200С и след час и половина да изключите фурната и да оставите да се допече на изключена фурна до сутринта.
 • ЗАДЪЛЖИТЕЛНО условие е да покриете плътно формата за печене с алуминиево фолио и отгоре да затиснете с капак или друга тенджера, или да печете в чугунена тенджера. Не трябва да излиза никакъв въздух от формата за печене. Реално целият въздух влиза в десерта и образува тези красиви дупчици.
 • Консистенцията наподобява много фин пудинг-кекс, но не е пухкав. Не мисля, че мога да я опрелича с нещо познато… В никакъв случай не е тежък десерт.
 • Въпреки че няма никакъв добавен аромат, десертър мирише превъзходно.

Молдовска Бабка

cakeandpancake
Интересен интернационален десерт, който няма еквивалент в нашата кулинария.
Print Recipe
Servings 20 парчета

Необходими продукти

 • 280 г. пшенично брашно
 • 300 г. захар
 • 1.5 ч.л. сода
 • 225 мл. олио
 • 240 мл. айран
 • 550 мл. прясно мляко
 • 2 с.л. водка или уиски
 • 10 бр. яйца

Начин на приготвяне
 

Пригответе си кръгла дълбока форма за печене с диаметър 23см. Може и по-голям диаметър, ако нямате малка и висока. Може и чугунена тенджера. Намажете с мазнина и покрийте с хартия за печене дъното и стените на съда. Включете фурната да загрява на 200С.
 • Разбийте яйцата в купа за 3-4 минути.
 • В отделна купа смесете брашното, захарта, содата и олиото.
  Добавете яйрана и разбъркайте.
  Изсипете прясното мляко и отново разбъркайте.
  След него прибавете разбитите яйца, а след тях и водката. Разбъркайте до хомогенна смес.
 • Изсипете сместа в съда за печене. Отгоре покрийте плътно с алуминиево фолио и пристегнете с конец покрая на тавата.
 • Изберете един от двата начина за печене:
  Начин 1: Сложете във фурната и печете за 1.5 часа на 200С. След това намалете фурната на 100С и допечете за още 1.5 часа. Извадете от фурната и оставете да изстине на стайна температура, но НЕ махайте фолиото.
  Начин 2: Ако печете за през нощта – печете за 1.5 часа на 200С и след това изключете фурната и не отваряйте вратичката до сутринта.
  В никакъв случай НЕ отваряйте вратичката на фурната и НЕ повдигайте капака от съда за печене.
  Фолиото/капакът на формата за печене може да бъдат махнати едва, когато десертът е напълно изстинал.

ВИЖ ОЩЕ:

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights