Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Японски чийзкейк

Въпреки че имам огромно желание да посетя Япония, съдбата все още не ми се е усмихнала да ме изпрати в тази посока на света. Причините да отлетиш до Япония са много, но една от тях определено би била да опитам така известният японски чийзкейк.

Ако никога не сте опитвали, това е голям пропуск, но ако не сте и чували за него, трябва веднага да се поправите 🙂 Историята на японския чийзкейк води начало от 1960 година, когато японският Шеф Томотаро Кузуно пътува до Берлин, където опитал немски вариант на чийзкейк. Когато се завърнал в родината, комбинирал немския чийзкейк с класическия Ню Йорк чийзкейк и го нарекъл “Японски чийзкейк”.

Както става с много рецепти, тази също е претърпяла множество метаморфози, за да стигне до днешния си вид. Типично за японския чийзкейк е, че няма основа от бисквити, което го прави още по-ефирен и въздушен.

Една от вариации му ще ви представя днес – за Японски малинов чийзкейк. Вкусовете на крем сирене и сушени малини така перфектно се комбинират, че дори не мога да намеря толкова силни думи! Представете си най-перфектната хапка чийзкейк, в която се усеща нежния вкус на крем сирене, лека тръпчивост на сушени малини и сладост на бял шоколад… Фантазия! ❤️

Десертът е нещо средно между “Повече не искам нищо друго в живота си” и “Остави ме да умра от преяждане”. Толкова нежен и така вкусен, че няма как да се задоволиш с едно единствено парче!

Информация за продуктите и рецептата:

 • Бял шоколад – за успешна рецепта трябва да се използва бял шоколад за готварски цели.
 • За разтопяването на белия шоколад на водна баня обърнете внимание да НЕ го претоплите, защото ще се пресече. Може да опитате да го спасите като добавите още бял шоколад и веднага го свалите от огъня, и преместите в друга (студена) купа.
 • Печенето трябва да е бавно и на по-ниска температура. След изпичане задължително оставете да изстине напълно преди да извадите от формата. За препоръчване оставете една нощ в хладилник.
 • Декорацията може да е семпла, защото вкусът на чийзкейка е достатъчно наситен и наистина няма нужда да добавяте нищо повече.

Ако рецептата ви е харесала, последвайте за още вкусни идеи в InstagramFacebook и YouTube.

Японски малинов чийзкейк

cakeandpancake
Една от многото разновидности на известния японски десерт, който всеки трябва да опита поне веднъж в живота си!
Print Recipe
Servings 6

Необходими продукти

Начин на приготвяне
 

Включете фурната да загрява на 160С и си пригответе тава за печене с диаметър 20см. Покрийте дъното на формата с хартия за печене.
 • Разтопявате на водна баня белия шоколад и оставяте да изстине.
 • Разделяте белтъците и жълтъците. Разбивате белтъците със солта до меки връхчета.
  В отделна купа разбивате крем сиренето, пудрата захар и Creme Ole и ги прибавяте.
  Добавяте заквасената сметана и жълтъците, а след тях и белия шоколад и отново разбивате.
  С шпатула прибавяте разбитите белтъци към сместа с крем сирене на няколко пъти.
  Внимавайте да не бъркате прекалено, за да не спадне обема.
 • Изсипете сместа във формата за печене и печете чийзкейка на водна баня за около 60 минути.
  След изпичане оставете да изстине 20-30 минути в изключената фурна, на отворена вратичка. Когато чийзкейкът е напълно изстинал, сложете в хладилник за една нощ.

ВИЖ ОЩЕ:

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

6 Replies to “Японски чийзкейк”

 • Здравей, кремът на прах ли се изсипва, или трябва да се приготви според указанията на опаковката?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights