Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Какаова основа за тарт

Бих добавила, че това не е просто “какаова основа за тарт”, а единствената рецепта за какаова основа на тарт, от която може да се нужда всяка домакиня. Рецептата има дълбоки корени от Френската кухня и е наистина страхотна и много лесна, а крайният резултат е стабилна основа за тарт, която не се разпада или чупи. Наименованието на осовата е “Pâté Sucrée”, което в буквален превод означава “сладко тесто”.

Ако някога ви се е случвало да си направите тарт, но основата да стане прекалено мека или прекалено чуплива, забравете всички тези провали и опитайте днешната рецепта. Без значение как ще я оформите – като пълна основа (с дъно и стени) или само ринг, който да напълните (т.е. само стени), Pâté Sucrée няма да ви предаде.

Има няколко вида “основни” рецепти за тарт, които използват във френската кухня – Pâté Sucrée, Pâté sablee и Pâté Brisee. Pâté Sucrée е по-сладка, докато Pâté sablee е по-ронлива. Pâté Brisee има по-малко захар и е по-люспеста.

И ако се чудите с какво да комбинирате тази какаова основа за тарт, с днешния пост правя леко намигване към предстоящата рецепта, която ще бъде сервирана точно след два дни. По принцип за приготвянето на успешен тарт, основата трябва да е напълно изстинала. Така че ако я приготвите днес или утре, ще имате на 50% изпълнена рецептата, която следва. А повярвайте ми, тя няма да е за изпускане.

Може би си задавате въпроса как да съхраните готовата основа? Ще ви кажа! Има два варианта – да приготвите тестото днес/утре и да го съхранявате в свежо фолио и в хладилник ИЛИ да изпечете основата за тарта, и да го увиете в свежо фолио и да го съхраните за ден на стайна температура и на сянка. И в двата случая няма да сбъркате.

Ако рецептата ви е харесала, последвайте ме в InstagramFacebook и YouTube

Какаова основа за тарт

cakeandpancake
Единствената рецепта за какаова основа за перфектния френски тарт, от която се нуждаеш!
Print Recipe
Servings 8

Необходими продукти

 • 150 г. Меко масло MCH
 • 120 г. пудра захар
 • 4 бр. Жълтъка MCH (около 70 грама)
 • 1 ч.л. ванилия
 • 260 г. пшенично брашно
 • 60 г. неподсладено готварско какао
 • щипка сол

Начин на приготвяне
 

 • В дълбока купя разбивате маслото до крем – около 3-4 минути.
  Прибавяте пудрата захар и разбивате отново, първоначално на ниска скорост, а след това за няколко минути на висока.
  Добавете ванилията и жълтъците един по един, разбивайки след всеки жълтък.
 • В купа пресейте брашното, какаото и солта. Прибавете ги към маслената смес. Прехвърлете на плота и оформете на диск. Увийте в свежо фолио и приберете в хладилник за 2-3 часа, за да стегне.
Когато тестото е стегнало, разточете на кръг, с диаметър около 30 см за тава с диаметър около 24см. (Или с размера, който сте си избрали)
 • Прехвърлете във формата за печене и внимателно притиснете с ръце към дъното и стените. Изрежете крайчетата, така че да пасне във формата. Приберете във фризера за около 30 минути.
Включете фурната да загрява на 180С.
 • Пригответе тестото като поставите хартия за печене върху него, а отгоре запълните с боб или ориз. (Аз поръсих с брашно преди да поставя хартията за печене върху неизпечения тарт, но вие може да поръсите с какао или без нищо. Тази стъпка не е задължителна)
  Ако имате метална форма с подходящ размер, която да играе роля на тежест, може да използвате и нея.
  Сложете основата да се пече за около 25 минути на 180С. След това внимателно извадете тавата и премахнете тежестта, която сте използвали. Допечете за още около 5-10 минути без използване на вентилатор.
  След изваждане, оставете да се охлади напълно във формата.

ВИЖ ОЩЕ:

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights