Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

ПЪТУВАНЕ ДО МЕКСИКО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ VOL.4 – ВАЛЯДОЛИД

Преди много време … има-няма две-три години ви бях разказвала за първото ни посещение във Валядолид и от тогава си мисля за това място. Странно е как ума и сърцето ти остават на място, което си посетил едва за час-два в бързината, но ето че и това се случва.

Пандемичното ни пътуване, както аз го наричам, премина през много фази – посетихме много нови места, върнахме се на някои стари, хапнахме нови храни, попътувахме свободно с автомобил под наем, имаше момент, в който се наложи спешна намеса на лекарите, една резервация в последния момент, изпуснат полет … Наемът на автомобил беше едно от най-добрите ни решения, защото иначе трудно може да се види всичко, а и екскурзиите с автобус имат някои големи минуси.

Като например, че не всички участници в пътуването са част от един хотел, хотелска верига или район и съответно тези, които са най-далеч от заветната дестинация ги взимат първи и ги “развозват”, докато съберат останалите попътно. Което може да отнеме и няколко часа, защото разстоянието от пътя до повечето резорти е няколко километра през гъста растителност (не си представяйте черен път, а напротив) и преминава през няколко пункта с въоръжена охрана. Това е така, защото голяма част от резортите закупуват цели райони/територии, а да има по-голямо уединение и спокойствие за техните гости. Растителността наоколо се поддържа стриктно от собствениците на хотелските вериги и е наистина интересно да се види. Но и времеемко, особено ако искаш да отидеш да разгледаш Чичен Ица (например).

Ако сте пропуснали първите части от серията ПЪТУВАНЕ ДО МЕКСИКО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ

 • ПЪТУВАНЕ ДО МЕКСИКО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ VOL.1:
  • Необходими документи за пътуване и влизане в Мексико;
  • Избор на хотел, COVID тестове;
  • Авиокомпании и такси за смяна на дата на полет;
  • На летището и по време на полета – какво да очаквам?
  • Медицинска застраховка с COVID покритие;
 • ПЪТУВАНЕ ДО МЕКСИКО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ VOL.2
  • Наем на автомобил, депозит, застраховка и безопасно ли е да шофирам в Мексико изобщо?
  • Трябва ли ми GPS в Мексико (Канкун и района наоколо)?
  • Безопасно ли е по бензиностанциите?
  • Къде да отседна в Кинтана Роо – различните райони?
  • ALL INCLUSIVE RESORT, хотел със закуска или AirBNB?
  • Къде отседнахме ние и защо избрахме това място?

Една от задължителните ни спирки за това презокенанско пътешествие беше именно Валядолид. Не вярвах, че някога ще се върнем отново там, но съдбата се оказа благосклонна към нас. Този път бяхме с автомобил под наем и разполагахме с времето си, както си искаме. Разгледахме града, разходихме се, накъдето ни видяха очите, хапнахме супер вкусно в едно уникално заведение, което препоръчвам, поизгоряхме на 40С… 🙂 Но всичко беше повече от перфектно!

КАК СЕ СТИГА ДО ВАЛЯДОЛИД?

Валядолид е едно от местата, през които минават почти всички пътуващи на път за Чичен Ица, но навярно дори не осъзнават, че са там, защото автобусите не минават през централната част на града. Затова и градът е все още така красив – заради липсата на туристи…

Ако пътувате с автомобил от райони, северно от Тулум, поемате път по единствената крайбрежна магистрала 307 в посока Тулум. Стигайки Тулум, пътят преминава през единственото кръстовище със светофар, на което завивате на дясно в посока Коба (Coba) по път 109 и карате само и единствено направо. Няма отбивки или завои. Пътят преминава през Коба и продължава към Валядолид.

Преди да тръгнете, напълнете резервоара на колата, подсигурете си както мексикански песос, така и американски долари. Не забравяйте и няколко бутилки вода. Попътно има няколко бензиностанции, но не на всяка може да се плаща с карта или в долари.

Има още един вариант за стигане, но ние бяхме отседнали в района на Акумал, така че това беше най-бързият и единствен път. Всъщност една от причините да сме толкова на юг беше, че знаем какво е разстоянието до Валядолид. Затова първоначално изкарахме седмица в хотел в Акумал (резортът се казва Bahia Principe Luxury Akumal и със сигурност бих го посетила отново), а след това още около две седмици на север.

От Акумал вариантът е да се спуснете надолу към Тулум, защото ако се върнете на север, пътят става по-дълъг.
Както виждате, може да продължите на юг по магистрала 309 и на Тулум да се отбиете в дясно.
От Пуерто Морелос отново може да продължите на юг по магистрала 309 и на Тулум да се отбиете в дясно или по горепосощения път.
Разстоянието от Канкун до Валядолид е най-кратко и бързо.

КЪДЕ ДА ПАРКИРАМ ВЪВ ВАЛЯДОЛИД, АКО СЪМ С АВТОМОБИЛ ПОД НАЕМ?

Много изчетох по въпроса преди да се запътим натам и всички препоръчваха платени паркинги. Но истината е, че на две пресечки от центъра (където се намира катедралата), има предостатъчно места за паркиране. Доста се повъртяхме преди да решим да оставим колата на улицата и не намерихме платени паркинги. Не сме имали никакви проблеми с паркирането и намиране на място.

По едно кафе в ръка и се запътихме на обиколка из града.

КЪДЕ ДА ХАПНЕМ ВЪВ ВАЛЯДОЛИД?

Ние бяхме доста прегладнели, когато пристигнахме, а и парещите почти 40С в комбинация с пътя дотам ни измориха повече от очакваното, така че не сме се бавили много с решението. Спряхме се на Marques Restaurant. Има и хотел, ако решите да пренощувате в града. Цените са като в по-голямата част на Мексико, която посетихме и много по-ниски от нашите в България. Храната е много вкусна и обслужването е на ниво.

Ако искате бързо разхлаждане в жегите или вкусно сорбе, което да похапвате по време на разходката след обяд, препоръчвам La Moreliana. Намира се точно на площада, където е катедралата, на един от ъглите й. Малко кокетно място, на което предлагат различни вкусове лимонади, фрешове, сорбета и сладолед.

КАКВО МОГА ДА ВИДЯ ВЪВ ВАЛЯДОЛИД И ОКОЛНОСТИТЕ?

Самият град е много цветен и красив и бих препоръчала просто да се разходите без конкретна цел и посока, да се потопите в атмосферата напълно. Това ще ви отнеме няколко часа, ако броим и спирката за хапване, кафе, сладолед и т.н. Което значи, че няма да ви остане почти никакво време за околностите на града и забележителностите в района. Затова по-добре да си отделите поне два дни, за да може да разгледате всичко.

Около и във Валядолид има няколко красиви сенотета, както руини, останали от маите. Ето и някои от по-известните:

 • На първо място, разбира се, е Чичен Ица;
 • На около 30 минути с кола от Валядолид се намира и Ек Балам (Ek Balam); За съжаление, беше затворена за посетители, заради ковид, когато бяхме там…
 • Разгледайте катедралата San Gervasio;
 • Задължително е отбийте за по сладолед във Wabi. Най-вкусният сладолед, който съм опитвала! Заведението е малко в страни от центъра, на улица 41;
 • В Мексико е много популярно да се хапва на улицата, защото просто целият живот е там и всичко се случва навън. Повечето заведения за хранене за местни имат маси на улицата. Затова ако ви попадне сергия, на която продават Cochinita Pibil, трябва да опитате. Това е мариновано пикантно свинско месо на барбекю. Често го сервират в тортила. Адски вкусно!
 • Някои от сенотетата в района – Cenote Suytun (може би едно от най-инстаграмабъл местата); Cenote Zaci, което се намира в центъра на града, на две преки от катедралата; Cenote San Lorenzo Oxman, което се намира на около 20 минути с кола от центъра и има страхотни въжета, по които да се залюлееш и да скочиш във водата.
Wabi gelato в десния ъгъл на снимката.

Надявам се, че виртуалната разходка ви е харесала, а туристическа информация е била полезна. До следващия път! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights