Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Боядисване на яйца с естествени бои

Минаха години, откакто открих очарованието на боядисването на яйца по Великден с естествени бои и започнах да използвам само багрилата на природата. “Боядисване на яйца с естествени бои” – най-вероятно за някои от вас звучи трудоемко и почти невъзможно, но истината е, че е много по-лесно, отколкото си мислите.

Боядисването с естествени бои не само на яйца е познато не само у нас. В Индия, например, боядисват тъкани с натурални багрила. Не знам кога точно и какво е станало, за да се скъса нишката и да започнем да използвам синтетични бои, защото откакто бях дете, винаги сме използвали изкуствени бои. Помня, че едно от неприятните неща при синтетичните бои е, че боядисват не само яйцата, но и ръцете. По Великден винаги можеше да се познае, когато някой е боядисвал яйца (е, вече все повече се използват ръкавици).

Черупката пропуска част от боята до яйцето и затова често самите яйца също са боядисани. Да ви кажа, не ми харесва мисълта, че продукт, който ще консумирам, ще престоява в разтвор от синтетични материали. Въпрос на гледна точка, предполагам, защото има хора, които това не ги притеснява.

Очарованието на естествените бои е, че никога не знаеш колко наситен ще бъде цветът и винаги го има момента на изненада. Вярно, че естествените бои не действат на принципа на изкуствените и процесът по боядисване може да бъде много по-бавен, отколкото искаме, но чакането си заслужава.

Боите от природата, които използвам най-често са следните:

 • КАРКАДЕ – въпреки че чаят е наситено червен, яйцата стават уникално красиви в ГРАФИТЕН ЦВЯТ. Може да изсипете съдържанието на 2-3 пакетчета чай в 2 ч.ч. вода и да добавите 1 с.л. оцет и да сварите яйцата в него.
 • КУРКУМА – няма как без наситено ЖЪЛТОТО. Може да сварите няколко яйца в 2 ч.ч. вода, в които има 2 с.л. куркума и 1 с.л. оцет.
 • КАФЕ (ЕСПРЕСО) – голям кеф е да се използва кафе и заради миризмата му, а цветът, който се получава, е КРАСИВО КАФЯВО. В 3 ч.ч. еспресо сварявам яйцата като добавям преди варенето 1 с.л. ябълков оцет. След сваряване, оставям да се дооцветят за поне 10 часа.
 • ЧЕРВЕНО ЗЕЛЕ – може да бъде смляно на каша и да “накиснете” в нея вече сварени, топли яйца. Втори вариант е да нарежете зелето на дребно и да го сварите във вода.

Водата трябва да покрива зелето, но не повече от 2см над него. След сваряване, прецедете и добавете 1 ч.л. сода, за да получите ЗЕЛЕН ЦВЯТ. Ако искате НАСИТЕНО СИНЬО – добавете 1 ч.л. оцет. И в двата случая може да сварите яйцата в тази отвара или да накиснете вече сварени яйца до получаване на желания цвят.

 • ЧЕРВЕН ЛУК – яйцата се боядисват в КЕРЕМИДЕНО. Отново на 2 ч.ч. вода добавям 1 с.л. оцет и 2 ч.ч. люспи от червен лук и сварявам яйцата.
 • КОРЕН ОТ БРОШ – не бях чувала много за брош, но представлява корен, който приготвен на чай, оказва благоприятно действие при камъни в бъбреците. На 2 ч.ч. вода слагам 3 с.л. брош и 1 с.л. ябълков оцет и сварявам яйцата вътре. Цветът, който се получава, е ЧЕРВЕН. В зависимост дали съм получила желания цвят по време на варене, може да ги оставя да се престоят още около час в тази течност.
 • ЧЕРВЕНО ЦВЕКЛО – въпреки че то има способността да оцвети цялата кухня в червено, яйцата, които се боядисват с червено цвекло, по-скоро стават РОЗОВИ. Измивате хубаво цвеклото, обелвате го и го нарязвате на дребно. Аз използвам 2 глави червено цвекло като в зависимост от големината им, доливам вода, колкото да ги покрие. Добавям 1 с.л. оцет и сварявам яйцата в тази течност за около 10 мин, а след това свалям от огъня и оставям сварените яйца да престоят във водата за 12-16 часа.
 • преди година опитах да обагря в ЗЕЛЕНО със СПАНАК, но не цветът беше много блед и едва забележим.

Някои препоръки преди да започнете боядисването на яйцата:

 • нека да бъдат на стайна температура;
 • препоръчвам да използвате яйца с код 0 или 1;
 • цветовете ще станат по-наситени, ако се използват бели яйца;
 • хубаво измийте яйцата с мека гъба и сапун преди боядисване;
 • може да боядисате и пъдпъдъчи яйчица. Става много чаровни и красиви и децата ще им се радват;

Вижте какви са ТАЙНИТЕ НА ПЕРФЕКТНИЯ КОЗУНАК или как да си приготвиш Великденски кръфин във видеото по-долу:

Ако тези идеи ви допадат, последвайте ме в InstagramFacebook и YouTube.

Приготвила съм ви и няколко рецепти за Великден, защото няма как празникът да мине без козунак и агнешко 🙂

Ако сте авантюристично настроени, може да комбинирате различни цветове. Първо сварявате яйцето в един цвят, а след това го прехвърляте да престои в друг. Импровизирайте и се наслаждавайте на момента. А защо не и да включите децата?


Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights