Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

ПЪТУВАНЕ ДО МЕКСИКО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ VOL.3 – Kaan Luum Lagoon

Изключително много забавих продължението на пътуването ни до Мексико от тази година, а и да си призная, имам усещането, че са минали години, откакто бяхме там, а не няколко месеца. Парадоксът е, че в същото време 2021 ми мина адски бързо и неусетно. Може би заради работата от вкъщи и малко по-ограничените контакти. Не знам дали само аз съм така…


Ако сте пропуснали началото на мексиканската ни приказка по време на пандемия, в която дадох подробна информация за полети, медицински застраховки, наем на кола, избор на хотел, храна, престъпност и т.н., може да наваксате тук:
👉ПЪТУВАНЕ ДО МЕКСИКО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМИЯ VOL.1
👉ПЪТУВАНЕ ДО МЕКСИКО ПО ВРЕМЕ НА ПАНДЕМ
ИЯ VOL.2


Но няма да ви занимавам излишно с моите скучни размисли и страсти, а ще ви разходя до едно от райските места, които посетихме в Мексико. Всъщност това беше и първата ни екскурзия след пристигането. Още на втория ден бяхме направили план по дни и локации, който, разбира се, на финала не се осъществи по този начин, но за сметка на това видяхме много друго места.

Не помня да съм говорила какво представляват сенотетата?

👉 Сеноте представлява голяма подземна камера или пещера, която съдържа постоянна вода. Образуват се след срутване на земната повърхност. Мексико е едно от местата с най-голям брой сеноте в света, а Юкатан е дом на накои от най-дългите подземни пещерни системи в света. Голяма част сенотетата в Мексико са свързани в подземни речни системи. Когато говорихме с един от местните, той каза, че са толкова разпространени, че има голяма вероятност, ако си купувате земя, да имате и сеноте. Аз ги оприличавам на нашите кладенци, но може би сравнението не е много точно, защото сенотето е в пъти по-голямо.
Има различни форми и размери, а най-често срещаните са пещерни и полуотворени.

Точният брой на сеноте в мексиканската джунгла е трудно да бъде определен, но говорят за над 7000 😱

Мястото се казва Kaan Luum Lagoon и се намира в Quintana Roo, югозападно от Тулум …

Признавам си, че намирането на това сеноте не се оказа лесна задача, въпреки че шофирането в Quintana Roo и Yucatan е много лесно, защото всичко е разположено в близост до големи пътища, на които няма много разклонения. В самия Quintana Roo има магистрала, която “върви” по цялото крайбрежие и от Тулум има отклонение за друга магистрала, която води директно към Чичен Ица и много други забележителности. Мисля, че това го споменах в ТОЗИ пост, но беше отдавна 🙂

Лагуната Kaan Luum представлява сеноте, което в централната си част водата е изключително дълбока и е забранено да се плува там. Заобиколено е от гъста джунгла, а пътят до лагуната е само един. Казват, че дълбочината в централната част е около 80 метра. Широчината на Kaan Luum също е впечатляваща, но оставям на снимките и видеата (в YouTube) да кажат повече:

Винаги съм чувала за места, за които е по-добре да останат далече от прожекторите на туристите, за да запазят красотата и девствения си облик. Мисля, че Kaan Luum е точно такова място и затова намирането му беше по-трудно, отколкото на останалите места. Има стар и нов път за достъгане на лагуната. До стария път ще ви отведе навигацията (която следвахме ние първоначално). В общи линии се отбихме от магистралата по черен път из джунглата в края, на който имаше големи заграждения като в затвор (насред джунглата). Едва тогава разбрахме, че не сме на правилното място… ако някога отидете в Мексико и искате да посетите лагуната, НЕ следвайте навигацията. И ако все пак решите да го направите… в момента, в който видите малък храм насред джунглата (снимката долу*), да знаете, че не сте на правилния път.

Последвай ме в Instagram.

Въпреки че, за да стигнеш дотам, трябва да се отбиеш само един път от магистралата, правилната табела е обърната обратно по посока на движението (?!) и едва, когато я подминеш, може да я забележиш. А когато спреш до нея, не изглежда като да има нормален път, който да те отведе на правилното място. Като за първо шофиране из Мексико, ние бяхме отминали лагуната едва с 50 километра преди да се усетим, че нещо не е като хората 😂

След като се окопитихме от първоначалния шок, че сме изтървали мястото с някакви си 50км и шофирането из джунглата, където дори нямаше покритие на телефоните, успяхме да стигнем до крайната точка. И в този момент заваля 😂 Да си призная, стана ми много смешно, но малко след това си припомних, че летните дъждове в Мексико не продължават повече от час.

Малко туристическа информация:

  • Паркинг – има и е безплатен;
  • Вход – таксата за вход е 300 песос за възрастен и 100 песос за деца.
  • Абсолютно забранено е използването на репелент. Това се прави с цел да не се замърсява водата и водните обитатели там.
  • Храна и напитки – има една малка сглобена къщурка, където може да си закупите бира, вода и сок. Има солети и черешката на тортата – кокосови орехи, което и препоръчвам да опитате. Първо си купувате кокосовия орех (около 3$), един от мъжете отрязва капаче с мачете и слага (бамбукова!) сламка. След като изпиеш водата (толкова вкусна!), занасяш кокосовия орех обратно. Те го разполовяват, изрязват месото и го объркват с пикантен сос. Предлага се и сладък вариант, но пикантното определено ни хареса повече. Много вкусно!
    Излишно е да казвам, че е забранено изхвърлянето на напитки и храна във водата и за това се следи стриктно.
  • Тоалетна – има и предвид къде се намирахме, бих казала, че беше в много добро състояние.

До нови срещи от нас 🙂


ОЩЕ ИНТЕРЕСНИ ПРЕЗОКЕАНСКИ РАЗХОДКИ:

ПУНТА КАНА, ДОМИНИКАНСКА РЕПУБЛИКА. ЧАСТ 2
САН ФРАНЦИСКО, САЩ. ЧАСТ 3
НЮ ЙОРК, САЩ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights