Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Тиквени палачинки

Кой не обича палачинки? Особено в ранната съботна сутрин, докато все още половината свят спи и единственото, което се чува е тишината, съпроводена от миризма на топли тиквени палачинки. Да, някъде там между отварянето на очите, първата глътка горещо кафе и сервирането на тиквени палачинки човек може да си припомни, че вече сме почти октомври и навън е есен.

Преди да премина към рецептата, която… (вече наистина не знам дали има нужда да го казвам 🤦) е лесна и бърза, ще ви разкажа малко за себе си. Ако не ви се чете, може да преминете направо към рецептата с бутона по-горе. Рядко говоря за себе си, но предполагам, че от време на време е хубаво, за да се разбере, че все пак реален човек стои за тези писания, снимки, рецепти и от време на време някоя история от ежедневието 🙂

Имам късмета работата ми да е пряко свързана с образованието ми. Което в днешно време е все по-голяма рядкост. Занимавам се … най-общо казано със сървъри и технология, която е много рядка, особено у нас. Част съм от един от малкото екипи, които са се докоснали до нея повече от 12 години и се чувствам горда, че съм стигнала дотук. Благодарна съм, че комуникацията с хора от цял свят ме обогати и оформи като човек по начин, който не съм си представяла. Помогна ми да променя поведението си, начина си на мислене и виждането ми за голяма част от аспектите на живота (колкото и странно да звучи, защото все пак говоря за работа)

Някои от нещата, на които ме научи професията ми, е да знам кога и как трябва да разговарям с някого.

А именно – винаги с уважение. 🙏🏼 Без значение от позицията в йерархията на компанията, пола, етноса, расата, разбирания и т.н., респектът и уважението са задължителни. Разбира се, няма как да не отдам необходимото на родителите ми, които са ме възпитали. (Би било абсурдно!) Заради това се старая да отговарям на всеки един от вас, който ми пише. Уважавам вас и времето ви.

Къде се вписва кулинарията?

Ами тя май не се вписва изобщо, затова и дойде на много по-късен етап. 😆 Вече няколко пъти съм разказвала как се зароди тази страст, но е факт, че аз не съм дете на кулинарна или фотографска школа. Всичко съм научила сама с опити, провали и четене. Абсолютно сигурна съм, че имам още какво да науча и смятам, че това трябва да е мисленето на всеки, независимо къде се намира в (кулинарния) си път. ✌️ Защото, ако подхождаш към една материя с нагласата, че има какво да научиш, то ще се случи точно това и ще продължаваш да се развиваш. Така е и с провала, и с успеха. Ако си кажеш, че няма да успееш в дадено начинание, още преди да си започнал, то провалът ти е почти в кърпа вързан.

Далеч съм от мисълта, че знам и мога. Много неща не мога и още толкова не знам. Но искам да се науча. От правилните хора. ✌️ Жалко е, когато понякога някой, на когото си се възхищавал, се окаже … (как да го кажа… по-кулинарно…) “изгнила ябълка”, но ги има и тези моменти. Хората сме различни. Има велики творци с чепат нрав. А българският манталитет е може би 8мото чудо на света. 🙂

Работата ме научи да правя разлика между лоша обратна връзка и просто заяждане, например.

И съответно кога има смисъл да отговоря на или само ще си загубя времето. В днешния свят на технологии, в който е най-лесно изсипеш злобата си върху хора, които не познаваш лично, за да се разтовариш, на човек му трябва по-специална защита. И тя се нарича – непукизъм. И както се казва в една реклама, която се върти в момента по телевизията – “Ако не се харесвах, щеше да ми пука кой ми лайква /харесва/ снимките”. ✌️


Последвай ме в Instagram.

За днешните тиквени палачинки ще ви трябва тиквено пюре и тиквен микс от подправки, който обясних В ТОЗИ ПОСТ как да си приготвите. Сервирах с разбито маскарпоне с малко пудра захар, плодове и сос солен карамел и задължителното кафе. Вие може да сервирате с всичко – мед, сладко, плодов сос, сладолед, плодове, сметана … Кратка 30 секундна видео рецепта съм качила в Instagram.

Тиквени палачинки

cakeandpancake
Нестандартен прочит на класическите палачинки, но с пюре от тиква, което придава невероятно богат вкус.
Print Recipe
Servings 15 броя

Необходими продукти

 • 4 бр. яйца размер L
 • 150 г. пшенично брашно
 • 220 мл. прясно мляко
 • 100 г. тиквено пюре
 • 50 г. кафява захар
 • 1 ч.л. тиквен микс от подправки
 • 1/4 ч.л. сол
Допълнително:
 • масло за тигана

Начин на приготвяне
 

 • Сложете всички продукти в блендер и блендирайте до еднородна смес.
 • Сложете тиган на котлона и го нагорещете.
 • Намажете го с масло*. В зависимост от дебелината на палачинките и големината на тигана ви, изсипете около един малък черпак от сместа. Пържете по около минута от всяка страна или до готовност. Ако е необходимо, намалете силата на огъня. Повторете, докато сместа не свърши.
 • Бележка: Съхранявам готовите палачинки под капак като намазвам крайчетата им с малко масло, за да не изсъхнат.

Бележки

*Използвам минимално количество масло за всяка нова палачинка.

ТЕЗИ РЕЦЕПТИ СЪЩО МОЖЕ ДА ВИ ХАРЕСАТ:

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights