Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Пътуване до Мексико по време на пандемия Vol.2

Няма да ви лъжа, че пътуването до Мексико по време на пандемия не беше особено леко, заради носенето на маска през цялото време. В самолета маската се сваля само и единствено, когато сервират храна. Ако заспиш и “случайно” маската не е на устата и носа, учтив стюард ще те събуди, за да те помоли да си я сложиш правилно.

С изненада открих, че въпреки големите изисквания, въпреки дезинфекцията на самолетите, дистанцията по летищата, всички опаковани храни на борда, в крайна сметка на пристигане си беше претъпкано на летището. Ако до този момент дезинфектантът не е станал най-добрият ти приятел, трябва да преосмислиш връзката си с него.


Наем на автомобил, депозит, застраховка и безопасно ли е да шофирам в Мексико изобщо?

За да избегнем сблъсъка с много народ и да имаме свободата да ходим където и когато си поискаме, наехме кола. Целият район на Юкатан е безопасен. Включително има много туристи, които се придвижват на стоп. Разбира се под “Мексико” нямам предвид “Мексико сити” или други нетуристически места. Мексико сити е в топ 5 на дестинациите с най-много отвличания в цял свят, не се спира на червен светофар, а на полицията не може да се вярва, така че няма база за сравнение.

  • Важно е да се отбележи, че в Мексико има една задължителна застраховка (CDW), когато се наема автомобил. А в зависимост от допълнителните застрахователни полици (като например – щети по ваши лични вещи или ваша медицинска застраховка), които сключваш, депозитът (сумата, която ще бъде блокирана по дебитната/кредитна карта) е различен.
  • 💡 За Мексико не трябва голяма или скъпа кола. Като цяло не е нужно да се набиваш на очи. Колкото и безопасно да се пътува, когато слънцето залезе, не би искал да се озовеш на неправилното място и в неправилния момент със скъпо возило, макар то (и ти в най-добрия случай) да е застраховано. Ние взехме възмножно най-малкия автомобил (Нисан Микра) със задължителните застраховки, които са включени във всяка резервация, направена през сайта на ALAMO (това НЕ е реклама).
  • Депозитът беше $700, а сумата за наем за двете седмици беше около $300. Не се подлъгвайте по цената, която е дадена в сайта! Някои фирми дават ниска цена за сметка на депозита. За пример ще ви дам същият Нисан Микра можеше да бъде нает от друга компания срещу $150, но трябваше да се оставят $2800 депозит.

ЧЕТЕТЕ ПОЛИЦИТЕ И УСЛОВИЯТА ПРЕДИ ДА НАПРАВИТЕ РЕЗЕРВАЦИЯТА!!!

  • 💡 Друг важен момент при наем на автомобил е начинът на резервиранеОсвен, че препоръчвам да го направите през официален сайт на реномирана компания, съветвам ви да платите предварително. Колкото и да е противно на моите разбирания да не плащам до последно, когато става въпрос за кола на летището в Канкун, най-добре е да предплатите. Защо ли? Защото търсенето е толкова голямо, че дори да имаш резервация, може да се озовеш в ситуация си на място, но да няма кола и да трябва да чакаш някой и друг час на летището, докато някой върне същия клас кола.Практиката на компаниите, които отдават автомобили под наем, е да подсигурят наличността за резервациите, които са предплатили. Да, не звучи логично, но е факт.

Трябва ли ми GPS в Мексико (Канкун и района наоколо)?

Категорично НЕ.
В целия район има една магистрала, която е успоредна на брега и по дължината й са разположени всички хотели и още няколко главни пътя, които отвеждат към вътрешността на Юкатан. Ние свалихме offline карта на Sygic Travel. Като цяло след като минеш по едно трасе веднъж, след това е лесно.


Безопасно ли е по бензиностанциите?

Да ви призная, бензиностанциите бяха местата, които ме стряскаха, защото там 1) спираш колата от движение и 2) отключваш я, и 3) всеки може да отвори вратата и да направи, каквото си иска. Но истината е, че не изпитвах опасност или притеснение, защото обикновено зареждахме през деня и избирахме бензиностанции на по оживени места. Веднъж се наложи да заредим на по-отдалечено място, но не сме имали проблеми.

Единственото, което трябва да проверите преди да заредите, е как се извършва плащането. Дали приемат карти или е само кеш.


Къде да отседна в Кинтана Роо?

Първият хотел, в който отседнахме, се намираше на около 80км от Канкун, в Akumal. Като цяло трасето на около 120-150км южно от Канкун е обсипано с различни туристически градчета и курорти, покриващи всички изисквания на туристите.

  • Ако искаш парти приключение, трябва да си по-близо до Канкун (по-точно Zona Hotelera, което прилича на Маями с много нощни клубове, заведения за хранене, ситен пястък и тюркоазени води) или Playa Del Carmen, който по-скоро прилича на нашия Слънчев бряг (и където не мисля повече да стъпвам).
  • Ако искаш по-спокойно изкарване на почивката, препоръчвам Puerto Morelos, Tulum или Akumal. Там плажът е по-каменист, но водата е също толкова тюркоазена и прекрасна.

Трябва да отбележа, че Канкун е по-далече от Чичен Ица (на около 200км) и пътуването ще ти се стори като 100 дни път с камили, ако си отседнал там, особено ако е с автобус и организирана екскурзия …


ALL INCLUSIVE RESORT, хотел със закуска или AirBNB?

Всичко зависи от собствените ти предпочитания и нагласа за пътуването.
В Канкун, Playa Del Carmen и Tulum изобилства от заведения за хранене, така че спокойно може да отседнеш в хотел само със закуска или да наемаш апартамен през AirBNB и да си готвиш вкъщи. Досега винаги сме били в ALLinclusive резорти. Колкото и да обичам да готвя, при мисълта по време на почивката да си готвя, губя желание да ходя, където и да е било. Обичам да мързелувам пълноценно.

Но да се върна на първия ни резорт

Bahia Principe Luxury Akumal. Много приятно място, на което с удоволствие бих се върнала. Въпреки пандемията и факта, че повечето резорти са затворили половината от ресторантите си, тук имахме на разположение 8 нощувки и всяка вечер бяхме в различен ресторант. Комплексът се състои от 4 различни хотела и ако отседнеш в Luxury Akumal, имаш достъп до плажовете и ресторантите на другите хотели. Така всяка вечер се наслаждаваш на различна тематична вечеря на различно място. Истинско попадение за кулинарен турист като мен 😊Навсякъде имаше диви животинки и беше много интересно да се разхождаш около тях. Повечето са свикнали с хората и не се плашат.

Следва продължение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights