Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Пътуване до Мексико по време на пандемия Vol.1

Пътуването до Мексико този път беше напълно различно от тези, които бяхме правили досега и най-вероятно ще го помним за цял живот. Не само с хубавите моменти, но и с лошите такива. Защото колкото и банално да звучи, животът е изтъкан от хубаво и лошо, от черно и бяло, от сладко и солено и т.н… Знаете как продължава приказката.

Тази непредвидена за Георги екскурзия го удари като парен чук. Към края на Април една вечер си говорехме колко ни липсват пътуванията и че последната една година ни се е отразила не по най-добрия начин. (И съм сигурна, че това важи не само за нас.) Не се чувствах добре на мястото си и имах нужда от ново и различно преживяване. А какво му трябва на луд като мен … зрънцето беше посято. Бяха нужни няколко дни, за да поникне и да настрои неравномерно работещия ми мозък на вълна “пътуване”.

Разрових всички сайтове, които използвах допреди година и половина, за да се осведомя за изискванията при пътуване и да избера дестинацията …. Мексико! Спрях се именно на него, защото през последните няколко години, колкото и пъти да сме ходили, винаги сме оставали с приятни спомени и сме се връщали отпочинали и заредени. Имаше какво още да видим от там, а и да си призная, покрай COVID не ми се рискуваше с напълно ново и непознато място. След като разбрах, че за Мексико не е необходим PCR тест или карантина, и факта, че изкарахме COVID преди няколко месеца, наклони везните в полза на лудата ми идея.

Та като един типичен представител на групата на “лудите с картечница” и ходещите настрани (зодия рак), без да умувам много и без да кажа на Георги, купих самолетните билети. Нормалните хора биха обмисляли тази покупка по-дълго, особено във време на пандемия и цялата несигурност, която лъха от задграничните пътувания. Но не и аз.

В началото на Май месец по Гергьовден изненадах нищо неподозиращия Георги за празника с “Дано нямаш нищо важно за другата седмица, защото отиваме в Мексико!” Той, от своя страна, като един типичен здраво стъпил на земята мъж, изпадна в ужас, но осъзнавайки, че всичко вече е решено и няма какво да направи, не даде воля на крещящата нужда ми види сметката с голи ръце, за което ще му бъда вечно признателна 🙏

Около седмица по-късно бяхме на летището, а той като че ли все още не можеше да повярва какво се случва. И мисля, че не беше само той …. Все още се изненадвам, че успяхме да организираме всичко или поне така си мислех до последния ден, когато нещата поеха в непредвидена посока, но ще разказвам поетапно.

📌 Необходими документи (за COVID) при самолетно пътуване за различните страни:

Това беше едно от най-лудите и набързо организирани пътувания и то по време на пандемия! Абсолютно откачена работа, признавам!Самолетните билети бяха с хубави прекачвания, т.е. не дълго стоене по летищата. Нещо, което трябва да се предвиди, когато се планува пътуване по време на пандемия, са изискванията на всяка една държава, в която ще имате спирка. Без значение дали ще се прекачвате или реално ще влезете в страната. За пример ще ви дам – ако пътувате от София към Мексико през Германия, трябва да предвидите необходимите документи както за Мексико, така и за Германия. И както беше в нашия случай – COVID и антигенен тест не бяха необходими за влизане в Мексико, но за Германия ни трябваше негативен тест, затова и го направихме. Ако имахме спирка и в Англия, да кажем, трябваше да се съобразим и с техните изисквания.
Тънкият момент беше, че макар за влизане в Мексико да нямаше изисквания да се представи негативен тест, в 99% от хотелите го изискват при настаняване.

Ако не знаете къде да намерите повече информация по темата, може да проверите в сайта на авиокомпанията ИЛИ най-добре на сайта на посолствата.

За всички, които ще пътуват към/през САЩ – все още е действаща забраната за влизане в страната или престой(прекачване) на пътници, които са посетили или са имали прекачване в някои Европейски страни – повече информация може да прочетете ТУК. (И ако се чудите – 14 пълни дни без летене. Т.е. не денят на пристигането, а следващият се брои за ден 1.)

📌 Към момента, влизането в Мексико става като се попълнят два документа:

  • т.нар. входна виза, която представлява документ, с който ти разрешават престой до 90 дни като турист; Тя може да се попълни на летището след пристигане, но може и да спестиш време и да го свършиш предварително;
  • здравна декларация (попълва се до 12ч преди полета), с която удостоверяваш, че не си болен, нямаш COVID симптоми и не си бил в контакт с болен в последните няколко седмици;

🛏️ Избор на хотел, безплатен COVID тест и безплатен престой, ако тестът излезе положителен (преди връщане в България:)

Все по-разпространена практика става хотелите да предлагат възможност на място да направиш PCR или антигенен тест преди тръгване и за тяхна сметка, ако в страната, към която си се запътил или където се прибираш, той е необходим. Като цяло в Мексико в хотелите антигенните тестове са безплатни, а за PCR се заплаща от $50 докъм $150. При позитивен резултат, някои хотелски вериги (може би по-големите) се ангажират да осигурят на далия положителна проба и неговият спътник стая и изхранване за 10-14 дни без допълнително заплащане. Специално за Канкун и зоната тази информация е събрана в ТОЗИ сайт. Хубавото е, че за всеки хотел се прави препратка към официалните документи, с които веригите потвърждават дадената информация.

Записва се час през регистратурата на хотела или през приложение на телефона. Тестовете се правят на място от трета фирма, която е легализирана за целта. Те издават документ на английски език, който да удостовери, че можеш да пътуваш.

Тъй като планът беше да останем 10 дни, не исках да ги изкараме само в един резорт, затова избрах два – пърият беше Bahia Principe Luxury Akumal, а вторият – Grand Sirenis Akumal. На финала, обаче бяхме в Bahia Principe Luxury Akumal и RIU в Канкун. Преместихме се в Канкун, защото Grand Sirenis не беше това, което очаквахме. Жалко, защото хората, които работят там, са много мили. Въпреки детайлното ми проучване за хотелите, оказа се, че всички снимки, които имат на сайта, с изключение на стаите, са от по-луксозната им част, която е само за т.нар. “членове на хотела”. Да не говорим, че само 1/3 от хотелът работеше, а всичко останало беше в ремонт. Което не беше съобщено никъде … Изключително подвеждаща реклама! Беше голямо разочарование, но поне успяхме за точно два дни да анулираме резервацията там и да се преместим. И добре, че бяхме с кола под наем, което улесни процеса.

✈️ Колкото до авиокомпаниите и таксите за смяна на дата:

Ако не всички, то сигурно 98% от авиокомпаниите са отменили таксите за промяна на дата на пътуване. Ако има доплащане, то то би било, заради по-висока тарифа на новия полет.Някои авиокомпании предлагат ваучер за отмяна на пътуването или пълно възстановяване на разходите, така че е добре да се запознаете подробно.

Вратичката, която някои авиокомпании използват, за да НЕ ти позволят да се възползваш от новите правила и да те накарат да заплатиш за промяна на датата на пътуване е, ако си закупил самолетните билети от трета страна. Т.е. през агенция, а не от официалния сайт на авиокомпанията.Горещо препоръчвам преди закупуване на самолетни билети да се запознаете с политиките и условията. Четете дребния шрифт!

✈️ На летището и по време на полета – какво да очаквам?

Условията на пътуване, както и целият ни живот, са променени, заради пандемията. Голяма част от магазините не работят, а заведенията за хранене са набавили необходимото пространство между масите.

Навсякъде – на територията на летището и в самолета носенето на маска е абсолютно задължително. Въпреки че навсякъде пише, че не се разрешават платнени (памучни) маски, имаше и хора с такива.

😷 Маските, които се препоръчват, са N95 / FFP2. Маската трябва да приляга плътно по лицето и може да направите най-елементарен тест като пръснете с парфюм – в най-добрия случай почти няма да го усетите. Препоръчително е маската да се сменя на всеки 3-4 часа.
По време на полета маската се сваля само за консумация на храна и напитки. Не е комфортно, но след няколко часа се свиква.

⚕️ Медицинска застраховка с покритие за COVID:

Друго задължително условие на всяко пътуване, особено по време на пандемия, е медицинската застраховка. 99% от застрахователните компании у нас НЕ предлагат покритие, когато става въпрос за COVID. И в общи линии – ако си положителен, оправяй се сам. Единствено изключение правят Allianz, които покриват разходи за престой при положителна проба, смяна на самолетни билети или нови такива, както и медицински разходи. Повече за условията им може да прочетете на сайта им. (НЕ е платена реклама!)

*Към момента очаквам възстановяване на разходи по заведена медицинска щета, тъй като стигнахме и до доктор за мен, но това ще ви разказвам в следващия пост.

Следва продължение.


ВИЖТЕ ПРЕДИШНИТЕ НИ ПЪТУВАНИЯ ДО МЕКСИКО:


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights