Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Как да избера бързооборотна сокоизстисквачка?

Продължавам с поредицата постове, свързани с избора на правилен уред – в случая сокоизстисквачка. Казвам “правилен”, защото както ви казах и преди, надявам се, че такъв тип публикации ще са полезни, за да направи всеки най-добрия избор за себе си спрямо нуждите, които има и времето, с което разполага. Предишния път ви разказах какви са предимствата и недостатъците на бавнооборотните сокоизстисквачки и ви представих Bosch VitaExtract MESM731M. Ако сте изпуснали този пост, може да наваксате от ТУК.

💡 Припомням💡
Целта на днешния пост е да споделя с вас какво научих за тези уреди, за да вземете най-информирано решение, когато и ако решите да се сдобиете с такъв!


В Instagram преди няколко дни направих запитване колко от вас имат идея на какво се дължи отделянето на сока (снимката в дясно) и се оказа, че 80% от отговорилите не знаят. Ако вие сте от тях, продължете надолу, за да разберете каква е “тайната” 😊

Днес ще насоча вниманието ви към бързооборотните или иначе казано центробежни сокоизстисквачки. Често наричани още и “екстрактори на сок”. Те са бързи, шумни, по-големи и изключително лесни за работа! Бих казала и по-лесни за сглобяване, ако сравнявам с бавнооборотната от предишния пост.


Ще разгледам центробежната сокоизстисквачка Bosch VitaJuice 3 MES3500, която ми изпратиха от Bosch, за да изпробвам и да дам обратна връзка.

Може би повечето от вас (както и аз в това число допреди да се запозная по-подробно) биха помислили за такъв тип уред, когато се заговори за сокоизстисквачка (а не за бавнооборотния му братовчед…). За мен работата с VitaJuice 3 MES3500 беше лесна защото:

 • има по-малко части за сглобяване и разглобяване;
 • не се налага да режа* плодовете и зеленчуците на парчета или да ги беля** преди използване;

*Може да се наложи да нарежете някой плод или зеленчук, ако не влиза в отвора! Парчетата трябва да са по-малки от размера на отвора, въпреки че той е достатъчно голям (73мм).
**Не абсолютно всички плодове и зеленчуци могат да се консумират с кората и трябва да бъдат обелени. Заради обработката на цитрусите, аз винаги беля кората, както и тази на кивито, заради мъхчето.

Да си призная, въпреки че уредът е изпратен, за да го тествам, бях леко притеснена да пусна цяла твърда ябълка или морков, но машинката изобщо не се затрудни да направи всичко на сок 👌

⚙️Каква е технологията?

Всеки плод и зеленчук минава през бързо въртящ се резец, а след това с помощта на центрофугиращото завъртане през фина цедка, която разделя сока от плода.

📜 Предимствата на бързооборотните сокоизстисквачки са много и съм опитала да изброя някои от тях по-долу:

👍 Работи изключително бързо;
👍 Подходяща за хората, които искат домашен сок и нямат много време (примерно сутрин преди работа);
👍 НЕ трябва да режем плодовете и зеленчуците на парченца преди да извлечем сока;
👍 Лесна за сглобяване и разглобяване (вижте клипчето);
👍 Към каната за готовия сок има цедка, която отделя пяната от сока при изсипване в чаша;
👍 Въпреки че някои хора изтъкват чистенето като недостатък (и въпреки че аз нямам миялна машина вкъщи и всичко се мие на ръка), за мен почистването не беше проблем. В комплекта е включена четка, с помощта на която измиването на цедката и резеца се случа много лесно;
👍 Всички части са подходящи за миене в съдомиялна машина;
👍 По-финансово изгодна;
👍 Не е тежка (което си е важно, защото никой не иска да разнася тежки уреди, особено, ако нямате място на плота и я държите в шкафа…);

📜 Звучи много добре, но този начин на извличане на сок има и някои недостатъци, които съм изброила по-долу:

👎 Начинът на извличане на сок и бързо въртящият се резец създават топлина, която унищожава повечето полезни свойства от плодовете и зеленчуците;
👎 Също така процесът по извличане на сок “вкарва” въздух и сокът се окислява по-бързо, което води до това “отделяне” на воднистата част и повече пяна. (Вижте снимката по-долу)
👎 Извлеченият сок не е траен и трябва да се консумира веднага;
👎 На база бързото окисляване и трайността на сока, този тип сокоизстисквачки са подходящи за приготвяне на по-малки количества сок; (Или по-големи, но трябва да бъдат консумирани веднага – примерно, ако правите сок за цялото семейство сутрин).
👎 Зеленолистните не са подходящи за този тип сокоизстисквачки;
👎 Когато извличате сок от цитрусови или по-фини плодове и зеленчуци, уредът трябва да се спре, защото не мисля, че има толкова бърз човек, който да сложи буталото в отвора и да предотврати пръските, които изкачат при въртенето на резача;
👎 Шумна е;
👎 Не може да прави ядково мляко;


🍇🥒🍏🍈🍉🥝
Какви плодове и зеленчуци ще използвам за моите сокове?
🍊🍋🥕🍍🍎🍓🥬

На база гореизброените плюсове и минуси, важно е преди да се сдобиете с такъв уред, да помислите над въпроса. Ако трябва да разделя плодовете и зеленчуците в категории, може би биха изглеждали така:

 • Меки зеленчуци – кейк, спанак, мента, краставица…
 • Твърди зеленчуци – моркови, джинджифил, селъри…
 • Меки плодове – цитруси, диня, пъпеш, грозе, киви…
 • Твърди плодове – ябълки, круши, нар …

Ако предпочитате сокове от зеленолистни, по-добрият вариант ще бъде бавнооборотна сокоизстисквачка. Разбира се, добре е да не се ограничавате до един вид сок. Тялото има нужда от разнообразни плодове и зеленчуци.


За днешното свежо предложение използвах киви, грейпфрут и ябълки. Обожавам леко тръпчивия вкус от тези два плода. Нямаше как да не сложа и цяла ябълка, каквато е и рекламата от сайта на Bosch 😁 Но ако предпочитате, може да замените кивито с портокал и ще стане по-сладко (клипчето по-долу). Може да го гледате със звук, за да чуете работата на сокоизстисквачката.

Фреш с киви

cakeandpancake
Освежаващ коктейл с натурални съставки за един прекрасен старт на деня.
Print Recipe
Servings 2 броя

Пригответе си

 • Bosch VitaJuice 3 MES3500

Необходими продукти

 • 2 бр киви (обелени)
 • 1-1½ бр грейпфрут
 • 2 бр зелени ябълки

Начин на приготвяне
 

 • Измийте добре ябълките, обелете грйпфрута и кивитата.
 • Сложете всичко едно по едно в сокоизстисквачката, докато извлечете всичкия сок.
 • Разбъркайте с лъжичка получения сок и сипете в чаши. Консумирайте веднага.

Бележки

Ако искате допълнителна свежест, може да съхранявате плодовете в хиладнилник, за да ги изстудите преди използване.

ВИЖ ОЩЕ:


Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights