Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Имуностимулиращ сок с целина

В днешната публикация ще си говорим за изстискване … не емоционално, разбира се, а много по-хубаво. Не ме разбирайте погрешно, става въпрос за сокоизстисквачка и един много вкусен имуностимулиращ сок с целина. Колкото до сокоизстисквачката – никога през живота си не съм имала такъв уред вкъщи, защото не обичам фрешове. При мисълта за фреш от портокал кръвната ми захар се качва сама. Не бих могла да изям два портокала, да не говорим да изпия сока на 4 наведнъж. Защо ви казвам всичко това? Защото съвсем наскоро се оказа, че моето разбиране за този тип кухненски уреди е било напълно погрешно. Както и да ги асоциирам само и единствено с цитрусови плодове.

Живяла съм в заблуда, тъй като соковете от почти всеки плод, зеленчук, зеленолистно и ядка могат да бъдат извлечени с правилния за целта уред.

Има няколко вида сокоизстисквачки – бавнооборотни, бързооборотни и цитрус пресиНо как се очаква да избере човек и каква изобщо е разликата?! Не правят ли всички едно и също? Защо мощността е различна, а цената варира толкова много? (В моите представи сокоизстисквачката беше цитрус преса и нищо повече 🤷)

Аз не знаех колко много не знам, докато от Bosch Bulgaria не поискаха да изпробвам новата им бавнооборотна сокоизстисквачка VitaExtract MESM731M и да дам обратна връзка 🙈

💡 Държа да отбележа нещо важно! 💡
Целта на днешния пост е да споделя с вас какво научих за тези уреди, за да вземете най-информирано решение, когато и ако решите да се сдобиете с такъв!

Като повечето потребители, аз също изчитам куп мнения преди да закупя продукт, за да се запозная с предимствата и недостатъците му от първо лице и да съм сигурна, че покупката наистина ще ми върши работа. Пространството вкъщи е прекалено ограничено, за да си позволя да съхранявам нещо, които не използвам. Затова се надявам, че ще ви бъда полезна!

Днес ще се спра по-подробно на бавнооборотната сокоизстисквачка на Bosch VitaExtract MESM731M

✅ Смятам, че едно от най-големите й предимства е начинът на извличане на сока. Както подсказва типа на уреда, скоростта е ниска и по този начин не се генерира топлина по време на обработка, благодарение на което се запазват голяма част от витамините.

✅ Следващото нещо, което ми направи впечатление беше мощността, която е едва 150W, но напълно достатъчна, за да направи моркова на сок… при този тип сокоизстисквачки не се изисква голяма мощност, както за разлика от други. След като направих първия си сок бях шокирана как остатъчната част от плодовете и зеленчуците излиза почти суха (снимка по-долу).

⚙️Каква е технологията? – Плодовете и зеленчуците се смачкват от въртящия се винт, а след това се прецеждат през фина/едра цедка като се разделя сока от остатъците.

✅ Ако ви се е случвало да си закупите фреш от магазина, който се е утаил на повърхността, а долната част от течността да е полупрозрачна и водниста, ще останете изненадани, че това няма да се случи с бавнооборотната сокоизстисквачка, а вкусът ще бъде дори по-наситен. Въпреки че е препоръчително да бъде изпит веднага, сокът, приготвен с такъв тип уред, може да остане свеж за двойно по-дълго време, съхраняван в хладилник.

✅ Друго предимство, което ме впечатли, е възможността да си приготвя домашно ядково или кокосово мляко! А вкусът няма нищо общо с този от магазина 👌


👍 Какви са другите предимстватта на бавнооборотната сокоизстисквачка Bosch VitaExtract MESM731M?

 • Може да извлече сок от плодове, зеленчуци и дори от зеленолистни като спанак, кейк и всички зелени подправки;
 • Има приставка за приготвяне на сорбе!!! 🙀 (Очаквайте моята рецепта за чудесно сорбе съвсем скоро! 🍨)
 • Възможността да приготвя ядково мляко в домашни условия! (Ядките трябва да бъдат накиснати преди това и се смилат заедно с водата!) 🥛
 • Има изключително малко отпадъци, заради начина на извличане на сока ♻️ (На снимките и във видеото по-долу съм показала как всичко, което е за изхвърляне излиза под формата на суха паста);
 • Лесно се почиства, благодарение на самопочистващата технология (разбирайте – изсипвате топла вода и го оставяте сам да свърши работата, а вие след това само изплаквате частите); Ако се наложи допълнително изчистване на цедките, има включена четчица в комплекта;
 • Всички части могат да се мият в съдомиялна (аз съм от “старата генерация” и нямам, но и на ръка се измиват също толкова лесно);
 • Въпреки че винаги е препоръчително да се изпие веднага, сокът може да се съхрани в хладилник за по-дълго;
 • Изстисканият сок не образува пяна;
 • Има режим на обратно въртене, който се използва, ако има заседнало парченце;
 • По-безшумни в сравнение с другите видове;
 • Компактен и не заема много място;
 • Има два вида цедки за сок с пулпа или без;

👎 И както ви споменах, целта на този пост е да дам искрено мнение за уреда, затова няма да пропусна и недостатъците, които съм описала по-долу:

 • Бавното извличане на сок;
 • Подготовката на продуктите отнема повече време, защото трябва да са нарязани на парченца, за да могат да влязат в отвора на капачето;
 • Първоначалното сглобяване ми се стори по-трудно, отколкото очаквах, но на третия път нямах проблем. Записала съм видео, за да ви го покажа нагледно (виж по-долу);
 • Цената е по-висока в сравнение с другите видове сокоизстисквачки;

Повече информация за бавнооборотната сокоизстисквачка на Bosch VitaExtract Модел MESM731M може да откриете на ТОЗИ линк.


❓ Защо се спрях на тези плодове и зеленчуци за рецептата?

Едно от нещата, които казват за бавнооборотните сокоизстисквачки е, че помагат да разнообразим менюто си с плодове и зеленчуци, които иначе не присъстват в ежедневието ни. Затова реших да разбера дали е вярно като тествам със себе си и зеленчук, който не харесвам (целина). Друга причина да се спра на целината е, защото знам, че има силно противовъзпалително действие и е много полезна за организма. Краставицата придава приятна свежест, а сладостта идва от ябълката. Предвид целината, изненадах се, че сокът беше много приятен и свеж! 😊

Исках да ви представя не просто рецепта за какъвто и да е сок. Исках да получа мощен имуностимулиращ коктейл, който да НЕ съдържа голямо количество захар.

За целта използвах целина, краставица, спанак, ябълка и джинджифил. В зависимост от сладостта, която търсите, може да използвате една или две ябълки. Препоръчвам джинджифилът да е най-много две до три тънки резенчета, в зависимост от количеството сок, което приготвяте!

💡 Едно от нещата, което ме затрудни и не ми стана ясно, когато разглеждах книжката с рецепти към уреда, беше начина на използването на джинджифил. И по-точно дали трябва да го обеля преди използване. В крайна сметка НЕ се бели преди използване, но се реже на малки парченца, достатъчно големи, за да влезе в отвора.

Имуностимулиращ сок с целина

cakeandpancake
Целината е популярна със своите противовъзпалителни свойства и в комбинация с краставицата, която придава свежест и ябълката, която добавя сладост, сокът става много освежаващ и приятен.
Print Recipe
Servings 4

Необходими продукти

 • 1 купичка нарязани стебла от целина (заедно с листенцата)
 • 1/2 купичка краставица (необелена)
 • 1/2 купичка спанак
 • 2 бр. нарязани ябълки
 • 2-3 резена джинджифил

Начин на приготвяне
 

 • Измийте всички продукти добре и нарежете целината, краставицата и ябълките без да ги белите на парченца.
 • Включете вашата бавнооборотна сокоизстисквачка.
 • Започнете с няколко парченца целина, след добавете в уреда парченцата останлите продукти и накрая завършете отново с целина.*

Бележки

*Причината да започнете и да завършите с целината е, защото така по-лесно се смилат листните зеленчуци като спанака, заради сока от целината.
 • Може да прибавите няколко капки лайм за допълнителна свежест.
 • Съхранявайте готовия сок в затворено шише в хладилник, ако не консумирате веднага.
 • Може да прибавите още няколко ябълки или банан за допълнителна сладост.

Още свежи предложения:


Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights