Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Телешки Бургери

По принцип се имам за човек, който има силна психика и умея да запълвам времето си, както и да насочвам енергията си в различна посока, спрямо обстоятелствата. И съм сигурна, че не само аз го се опитвам да го правя последната година. Но има някои неща, които много ми липсват от преди и едно от тях е възможността да седна в заведение за обяд или да изпия кафе. Не ме разбирайте погрешно, парковете са чудесно място, но изживяването, което носи всяко едно място, е различно. Като цяло се старая да не мисля за времето отпреди, защото не е ясно кога и дали ще се върне, така че най-доброто, което мога да направя, е да се фокусирам върху нещата, които мога да контролирам като сегашния момент и неделния брънч 😃 Но аз съм човек и понякога плановете не се случват, както съм ги замислила.

И точно, когато започна да ми става малко мъчно, защото си позволих да се върна в мислите си към минали моменти и по-точно разходките и любимите ни неделни брънчове, които не пропуснахме, от METRO се свързаха с мен с предизвикателство. Идеята беше да приготвя моята интерпретация за перфектен бургер! 🍔 И понеже това не ми беше достатъчно, исках да извлека максималното удоволствие от предизвикателството като изкарам неделния ни брънч с бургери сред природата 🍔

Предвид факта, че (почти) всичко е затворено, трябваше да измисля в какво и как да пренеса храната в парка. Вариантите ми бяха няколко. Първи – в кутия от вкъщи, която след това трябва да нося на връщане, което хич не ми е удобно, а и не обичам да разнасям празни кутии наляво-надясно; втори вариант беше в пликче, което да изхвърля, но как се носи бургер с картофки и сос в пликче?! (Ако някой е измислил, моля да се свърже с мен) и трети вариант – в кутия, която да изхвърля, но толкова да мразя пластмасовите еднократни чинийки…

От години изхвърляме боклука си разделно и сме ограничили употребата на найлонови пликчета, както и пластмаса до абсолютния минимум, с което много се гордея. Беше трудно, но го направихме.

Тогава се свързах с METRO, за да разбера дали имат нещо подходящо за целта. Дадоха ми да изпробвам нови компостируеми опаковки за еднократна употреба METRO Professional , които са направени от влакна от захарна тръстика и се разграждат в домашен компост за около 6 седмици (следва да го тествам и ще ви кажа какво се случва). Към тях има дървени прибори, които са биоразградими.

И така вече имах всичко необходимо за приготвяне на неделния брънч. Сутринта станах и започнах да подготвям продуктите. Един от ключовите моменти при такова готвене е добрата подготовка. Което включва всички зеленчуци да са измити, подсушени и нарязани, хлебчетата да са изстинали, а бургерите да са във фурната до час преди излизане.

Бургерите, които избрах, са от ирландско говеждо месо, а качеството на месото от породата Hereford е сравнимо с това на Angus. Съставът на кюфтето е от 99% месо и 1% сол и черен пипер. Хареса ми, че месото е много крехко, но не се разпада и рони след изпичане. Сещате ли се за какво говоря … ако сте хапвали бургери някъде навън и след отхапване, месото започва да се рони и сякаш трябва да го ям си с лъжица.

Е, моят определено не стана такъв и мисля, че това беше най-вкусният бургер, който съм приготвяла някога! Сочно телешко кюфте с топящ се чедър, хрупкава зелена салата, барбекю сос, обвити в най-пухкавата питка с печен сусам! Сготвих телешките кюфтета във фурната за около 20 минути, защото гарнирах бургера с картофки, които също изпекох във фурната. Ако искате, може да ги приготвите на тиган или грил за същото време (20мин), а картофките да изпържите. Ако изберете варианта с тиган или грил, аз лично не бих добавила допълнителна мазнина, защото месото има естествена мазнинка, която ще свърши работа, за да не залепне.

Бургери с ирландско телешко кюфте

cakeandpancake
Най-вкусният бургер, който може да си приготвиш вкъщи! Сочно телешко кюфте с топящ се чедър, хрупкава зелена салата, барбекю сос, обвити в най-пухкавата питка с печен сусам!
Print Recipe
Servings 2

Необходими продукти

 • 2 бр питки за бургери
 • 2 бр телешки кюфтета METRO Chef
 • 4 бр слайсове чедър
 • няколко листа зелена салата айсберг
 • 1 бр глава червен лук
 • 1 бр голям домат
 • 1-2 ч.л. горчица
 • барбекю сос
 • няколко кисели краставички
 • няколко люти зелени чушки (по желание)

Начин на приготвяне
 

 • Отрежете хлебчетата през средата и ги запечете на тиган.
 • Включете фурната да загрява на 200С и си пригответе тавичка за печене като покриете дъното с пекарска хартия.
 • Измийте и нарежете домата на шайби. Лука обелете и също нарежете на шайби.
  Нарежете 1-2 кисели краставички и 1 люта чушка, ако хапвате люто!
 • Сложете две от кюфтетата и нарязани и измити картофки (ако е такава вашата гарнитура). Печете за около 20-25 минути. Малко преди да извадите от фурната, сложете върху всяко кюфте по два слайса от чедъра, за да се разтопи.
 • Намажете долната половинка от хлебчето с горчица, отгоре сложете няколко листа айсберг, след това вкусното кюфте с разтопен чедър. Върху него резен домат и няколко кръгчета червен лук. След тях следва ред на нарязана кисела краставичка. Сложете капачето на бургера като намажете долната страна на хлебчето с малко барбекю сос.
 • Поднесете веднага с гарнитура от картофки, барбекю сос и кисели краставички.

ВИЖ ОЩЕ ВКУСНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ:


Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights