Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

КРАБИ, ТАЙЛАНД

Не, за мое голямо съжаление това пътуване не е от нито от близките изминали месеци, нито от цялата 2020. Може би отлагах публикуването на снимките, защото знам, че след това пътуване, нямаше друго, заради Ковид. Ако ме познавате от виртуалното ми място от по-дълго, знаете, че последните години задължително правим по едно голямо едномесечно пътуване извън страната, за да презаредим батериите и да се откъснем от реалността у нас. Когато работиш на пълни обороти като че ли трябва малко повече време на ума да се настрои на неработна честота.

Това пътуване се състоя в последния месец на 2019, а сякаш беше онзи ден, когато се върнахме и 2020 не я е имало. Знам, че много от вас са по-смели от нас и са пътували през изминалата година, но може би нуждата от нови изживявания не е толкова натежала върху плещите ни, за да напълним куфарите.

Няма да се впускам в големи обяснения, но ще ви споделя някои интересни моменти и места в следващите няколко поста за Тайланд. Или поне се надявам да са ви интересни, ако и вие сте като мен и сте пропуснали цяла година, заради вируса.

Тази година (когато се състоя това пътуване) избрахме да заменим обичайната дестинация (САЩ) с нещо по-екзотично и различно, нещо като Тайланд. Представяхме си разнообразието от култури, цветове и храни (а те са от голямо значение за гурме туристи като нас 🙂 ), които ще срещнем. И нагласата ни не ни подведе.

Летяхме с Qatar Airways с прекачване в Катар и Банкок преди да кацнем на летището в Краби. Цялото пътуване отне около 17 часа с всички престои и полети. На връщане направихме по-дълъг престой в Доха, защото искахме да се възползваме от предложението на авиокомпанията и да разгледаме града. Повече за дългия престой ще ви разкажа в поста за Катар. Най-общо казано предложението е валидно за пътуващи с Qatar Airways и минимален престой в Доха 12 часа преди следващ полет.

Едно от първите ми впечатления и момент на пълен шок беше, когато пристигнахме на летището в Банкок.

Като изключа красивите цветя навсякъде, миризмата, която се носеше из цялото летище, беше много натрапчива, непозната и бих казала леко неприятна. Беше пълно с индийци, които бързаха, почти тичайки във всички посоки. И не само, че ходеха боси из цялото летище, но и като че ли бяха закъснели за едно и също събитие и ако можеха да ни прескочат, щяха да го направят.

Навсякъде из летището имаше различни магазини с десерти с екзотични плодове, печива и боба чай и кафе с топчета тапиока. Като гурме човек, познайте кое беше първото нещо, което си взех? Но не беше чак толкова вълнуващо вкусно, колкото изглеждаше 🙂

Задачката, която ме затрудни най-много по време на плануването

… беше изборът на хотел в района на Краби. Имаше толкова много места, пръснати из цялата туристическа област. Кои по-близко до плажа, кои не чак толкова. На 3тия ден търсене ми ставаше лошо при мисълта отново да се разхождам виртуално из Краби. Даже се чудех има ли смисъл изобщо да ходя. Та нали вече познавах цялото място доста добре … Да живее Google Maps!

След известно лутане из сайтовете и прочитане на стотици различни мнение и отзиви за какви ли не хотели, къщи за гости и комплекси, се спряхме на Aonang Fiore Resort в Ao Nang.

Ao Nang е сърцето на туристическата част и е едва на 20-30 минути с кола от Краби и летището. Между другото – знаете ли, че в Тайланд са с обратно движение?? Аз не знаех или по-скоро не се бях замисляла. Отне ми малко време и няколко рискови пресичания, при които Георги ме спасяваше да не бъда пометена от тук-тук, за да свикна да се оглеждам в обратната посока преди пресичане …

Хареса ми как всяка къщичка в комплекса е заобиколена от буйна растителност и как бяха пръснати по висок склон на хълм, който гледаше към плажа. Гледката отгоре наистина е уникална.

Навсякъде в комплекса имаше растящи бананови дръвчета с мини зелени банани, кокосови орехи, джакфрут, цитрусови плодове и дори дуриан. Като последният беше абсолютно забранен да бъде откъсван или изобщо пипан.

Безкрайно красиви растения и цветя бяха окупирали всяко свободно пространство в комплекса. Имаше разхождащи се пауни, кокошки, петли, малки скорпиончета и гущерчета, а по дърветата обикаляха маймуни и други животинки, които не можах да позная. Инфинити басейнът беше заобиколен от палми, гледащ към долината.

Fiore Resort се намира на 5-6 минути с тук-тук от централната улица и плажа или на около 15 минути пеша. В последствие бяхме доволни, че избрахме по-отдалечено място, защото в централната част беше много оживено и шумно. Има организиран транспорт няколко пъти през деня с открити бусчета (все едно си на сафари), които циркулират между комплекса и централната част на Ао Нанг. А на рецепцията може да си поръчаш тук-тук срещу 6THB (6 Тайландски бати или около почти 1 евро), ако изпуснеш бусчето.

Беше красиво дори, когато валеше.

От този много приятен летен дъжд, който е достатъчен, за да те разхлади приятно и навсякъде да замирише хубаво. Чуваха се различни животни как играят, докато капките озвучаваха листата на палмите, сякаш си в джунгла! Можеш да разбереш за какво говоря като изгледаш това клипче в YouTube.

Когато в Краби вали е бързо и това е идеалното време за кратка почивка, а дори и разхлаждане. Защото когато дъждът спре, влагата става доста непоносима, ако не си около басейна 🙂

Какво ще има в следващия пост:
– Да се храниш на пластмасова избеляла и почти счупена маса и стол, но да похапваш току-що уловена риба.
– Най-вкусните и цветни смутита, които някога съм опитвала! Приготвени с драконов плод и кокосов орех или манго и папая, или пък диня с пашън фрут и кокос.
– Вкусна ли е змиорката?
– Как се поднасят пържените хлебарки в Тайланд? Какъв вкус имат?
– Какви плодове и зеленчуци можеш да намериш на пазара?
И още много други интересни истории за пазарите в Краби!

Поздрави от нас и до скоро!

*Нито една от препоръките в този пост не е спонсорирана по никакъв начин.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights