Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

ЯЙЧЕН ПУНШ

Винаги съм искала да опитам яйчен пунш и съм мислела, че това е американска напитка, защото отвъд океана се продава в повечето супермаркети и магазини за алкохолни напитки. Въпреки желанието ми да разбера какъв е вкуса му, не съм си купувала готов от магазин, защото не мисля, че бих могла да добия реална представа за истинския вкус. И ето как се зароди днешната вкусна, бърза, лесна и леко алкохолна рецепта, подходяща за лица над 18 години 🙂

Докато бяхме в САЩ предколедно преди няколко години, ми направи впечатление, че е много разпространена по това време на годината. И напълно нормално, да си помисли човек, че това е американско питие, защото съм го виждала само там. Но истината е, че корените на яйчения пунш водят началото си от Англия. Британското питие първоначално е било символ на просперитет и заможност, но в последствие всеки е можел да си го приготви и така теорията за заможност леко се е размила. По онова време се е сервирал по специални поводи и се е приготвял от мляко, яйца, различни подправки и скъп алкохол, в повечето случаи бренди, ром или вино.

С какъв алкохол се приготвя яйченият пунш?

В днешно време яйченият пунш се приготвя предимно с ром и тъй като нямам бренди вкъщи, а не ми се прави с вино, моята рецепта е с ром. Пуншът е доста сладък за моите разбирания и намалих драстично количеството на захарта на (почти) 1/3 ч.ч. вместо 1/2 ч.ч. и въпреки промяната, мога да изпия една чаша вместо десерт. И в интерес на истината, ако трябва да избирам между чаша яйчен пунш или парче щолен или панетоне, много бих се затруднила. Въпреки че е напитка, за мен това си е чист десерт.

Последвай ме в Instagram.

Тъй като в тази рецепта има алкохол, препоръчвам да се консумира от лица над 18 години, с удоволствие и мярка.

Коледен Яйчен Пунш

cakeandpancake
Класическа алкохолна напитка, която да повдигне леко градусите на коледното настроение.
Print Recipe
Servings 4 броя

Необходими продукти

 • 500 мл. прясно мляко
 • 4 бр жълтъци
 • 70 г. захар
 • 1/2 ч.л. индийско орехче
 • 1 пръчица канела
 • 1 шушулка бурбонска ванилия
 • 250 мл. течна сметана (животинска)
 • 200 мл. ром
 • 100 г. сладкарска сметана за разбиване

Начин на приготвяне
 

 • В касерола изсипете млякото и захарта. Прибавете канелата и индийското орехче. Разрежете шушулката* ванилия по дължина и изстържете семенцата. Прибавете ги в млякото.
 • Загрейте млякото на бавен огън до кипване. През това време разбийте жълтъците до бял крем.
 • Свалете млякото от огъня и оставете за няколко минути леко да изстине. Извадете канелата.
 • Темперирайте жълтъците като изсипвате по 1 с.л. от горещото мляко на 10 секунди при непрекъснато бъркане. Трябват ви около 8-10 с.л., които да прибавите към жълтъците.
  След това на тънка струя изсипете жълтъците към останалото мляко в касеролата. Върнете на котлона и гответе на умерен огън до леко сгъстяване.
 • Когато сместа се е сгъстила, свалете от огъня и прибавете сметаната и алкохола. Разбъркайте и оставете настрана, докато се охлади напълно.
  Съхранявайте в хладилник и сервирайте с разбита сметана.

Бележки

*Шушулката може да сложите в буркана при захарта, за да се ароматизира.

Да ви е сладко!


🎄 ВИЖ ОЩЕ КОЛЕДНИ РЕЦЕПТИ 🎄

ДЖИНДЖИФИЛОВ ВЕНЕЦ
КОЛЕДЕН КЕЙК СЪС СУШЕНИ ПЛОДОВЕ
ТОРТА “ОРАНЖИНА”

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Verified by MonsterInsights