Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

СЛАДКИШ “АГНЕСА”

Или както още може да бъде срещнат “Агнеси”. Спомените ми за сладкиша “Агнеса” бледнеят, затрупани изпод хилядите други от детството ми. По стара традиция, баба ми и нейните приятелки често го приготвяха и си разменяха парчета. Опитах да намеря информация за този десерт от време оно, но уви!

Освен, че е бил приготвян за френска знатна дама, друго не можах да “изровя”. Явно това ще остане един от десертите, чиито произход е неясен, но за сметка на това класиката е вечна и надали скоро ще изчезне от лицето на кулинарната карта. Ако все пак някой от вас има повече информация, ще се радвам да я сподели 🙂 Сега ви оставям да се потопите в орехово-лимонови аромати и лек и нежен вкус, с който радва този сладкиш.

Информация за продуктите и рецептата:

  • Захар – използвала съм обикновена бяла захар, но може да я смените с кафява. Имайте предвид, че цветът ще се промени… както и аромата.
  • Смлени орехи – не бих заменила смлените орехи с орехово брашно, защото не мисля, че ще се получи същата консистенция. Ореховото брашно се получава като се направи студено пресоване на ядката, за да се извлече олиото от нея, а остатъците се смилат на брашно. Така че аз не бих заменила орехите с орехово брашно.
  • Яйцата – по възможност използвайте пресни яйца от свободно отглеждани кокошки;
  • Сладкишът може да се съхранява в добре затворена кутия в хладилник (все пак има яйца отгоре);
  • По мое мнение, беше по-вкусен на втория и третия ден, когато вкусовете се бяха смесили достатъчно;

Последвай ме в Instagram.

Рецептата е адаптирана от блога на Дани.

ВИЖ ОЩЕ:

ШОКОЛАДОВ ПУДИНГ
ФРЕНСКИ БРИОШ
ПЕЧЕНА ОВЕСЕНА ЗАКУСКА С ЯБЪЛКИ

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

2 Replies to “СЛАДКИШ “АГНЕСА””

  • Здравейте, може ли смлените орехи да се заменят с орехово брашно ?

    • Здравей, Венелина, не мисля, че ще се получи същата консистенция. Ореховото брашно се получава като се направи студено пресоване на ядката, за да се извлече олиото от нея, а остатъците се смилат на брашно. Така че аз не бих заменила орехите с орехово брашно.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights