Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

ТЕМА: ФАСТИНГ и ДЖИН

За мен винаги е било важно как се чувствам и затова през живота си не съм прочела нито една книга за здравето, за начините на хранене или някоя диета. Никога не съм имала тази потребност. Но от скоро чета книга, която разнищва ползите от фастинга или иначе казано “здравословното гладуване”. Резюмето й грабна вниманието ми, защото авторите са се постарали да предадат на прост и разбираем език каква е връзката между т.нар. фастинг, инсулиновата резистентност и диабет тип 2. За мен темата е важна, защото в семейството ми има диабет тип 2 и може би това наклони везните още повече. Най-вероятно за някои от вас темата няма да е нова, но за мен беше (или по-скоро разгледана от този ъгъл) и като че ли тази книга събуди любопитството ми и желанието да науча още. Но преди да обобщя всичко прочетено, искам да потърся още примери в подкрепа на този тип /не/хранене и специално връзката между тези заболявания.

Това, което ще намерите в почти всяка статия, в която се говори за “фастинг” е, че терминът идва от английски и този тип режим всъщност представлява въздържане от храна за определен период от време.

Какви са разликите между гладуването и фастинга (контролирано гладуване)?

Най-осезаемата разлика е в усещането, което човек изпитва. Симптомите по време на фаст се свеждат до леко/средно усещане на глад, евентуално замайване, може би леко главоболие или чувство на умора. Бих казала, че те се проявяват най-осезаемо по време на периода на адаптация на тялото, когато започнеш да спазваш този режим. При някои става много бързо, други имат нужда от повече време. Колкото до гладуването – симптомите са свързани със силно главоболие, невъзможност да изпълняваш дори елементарни функции, силна умора и човек може да развие различни болестни състояния в следствие на глад.

Другояче казано – когато човек избира този модел на хранене, той го прави доброволно и подготвя тялото си по определен начин (не с преяждане преди това, разбира се). Смятам, че най-добрата подготовка изисква време и става плавно като постепенно увеличаваш времевия интервал, в който не приемаш храна. Случвало ли ви се е да се събудите в определен ден без аларма и то точно навреме или да се събудите малко преди алармата да е звъннала? Това се случва, защото биологичният часовник действа на мозъка като му “казва”, че е време за ставане. По същия начин мозъкът има нужда от период на адаптация към новия хранителен режим. Ако изведнъж спреш да се храниш, най-грубо казано тялото ще изпадне в шок, а мозъкът ще започне да изпраща сигнали за глад, защото разваляш режима, на който досега е свикнал. Гладуването, от своя страна, е нежелано и е състояние, в което човек е изчерпал всичките си хранителни вещества. Гладуването може да е животозастрашаващо в сравнение с фастинга.


Книгата, която породи интереса ми да науча повече за ползите от този режим на хранене, е написана от Jimmy Moore и Jason Fung и се казва “The Complete Guide to Fasting“.

Jimmy Moore е международен автор на бестселъри и редица книги за здравословното хранене. Става известен през 2005 година, когато основава своя блог livin ‘La Vida Low-Carb и разказва историята си как е от тежащ близо 200кг мъж с опасност за живота, отслабва наполовина и връща здравето си с помощта на 3 различни медикамента и диетата на Аткинс.

Jason Fung е канадски нефролог, който се е посветил на каузата да помага на хора с наднормено тегло. Вярва, че модерните методи за справяне със затлъстяването и медикаментите влошават здравословното състояние и се фокусира върху диети с ниско съдържание на въглехидрати и здравословно гладуване (фастинг). И тъй като съм Тома Неверни, когато става въпрос за доктори (мисля, че много ще ме разберат), потърсих дали доктор Jason Fung наистина е доктор. Оказа се, че практикува в болницата “The Scarborough Hospital”, която се намира на север от Торонто, Канада. Съвсем друга тема на разговор е дали методите, които прилага за лекуване на пациентите си, са приложими във всички случаи.


Надявам се, че информацията дотук, макар и оскъдна, е събудила и вашия интерес. Ако не е, утешителната награда е освежаващ коктейл 🙂

Той е част от още скромната ми лятна колекция от коктейли, която реших да направя в … края на лятото … 🤷.

Джин тоник с краставица*

*За лица над 18г. Консумирай с удоволствие и мярка!

Необходими продукти за 1 коктейл:

  • Няколко тъъъънки резена краставица (използвай белачка за картофи, за да ги изрежеш);
  • Половин лайм;
  • 70мл. джин;
  • 100мл. тоник;
  • Няколко листа свеж босилек;

Начин на приготвяне:

  1. Приготвяш чаша около 250-300мл. като я пълниш с кубчета лед.
  2. В шейкър (или буркан, ако нямаш шейкър) слагаш 4-5 резена, джина, няколко свежи листа босилек и няколко капки лайм.
  3. Шейкваш за около 20-30 секунди.
  4. Изсипваш само течността от шейкъра, добавяш тоника, още няколко резена краставица и свежи листа босилек и сервираш.

Наздраве!


ВИЖТЕ ОЩЕ:

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights