Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

КАЛИФОРНИЙСКО СМУТИ

Нов вид пост и напълно нова рецепта за моето кулинарно пространство. Досега не съм имала такива рецепти, защото вкъщи нямах необходимата техника за приготвянето им. Ще започна малко по-отдавна. Действието се разви преди няколко години, докато бяхме в Калифорния, където здравословният начин на живот е на почит. Там, ако не е healty, никой няма да се заинтересува. Едно от нещата, които много ми харесаха, е, че за близо месец, видях може би един или двама пушачи. Там цигарите са табу и да усетиш цигарен дим (било то от електронна цигара, наргиле или нормални цигари) е почти невъзможно. Друго нещо, на което са привърженици калифорнийците, са здравословните закуски и хранителни режими под формата на различни смутита. На плажа в Малибу за първи път разбрах какво е смути. Може би някои от вас са много по-напред с материала от мен и в момента се чудят “Тази от коя планета пада?!“, но всеки открива топлата вода по различно време 🙂 Ако все пак има такива, които не знаят какво е смути, ще обясня. Смутито е напитка, която се приготвя от плодове и/или зеленчуци в блендер. Понякога се слага лед, който придава допълнителна свежест, но вместо това може да се използват замразени плодове/зеленчуци. В днешни дни в смутитата се слагат куп чудни (здравословни) добавки като ленено семе, конопено семе, овесени ядки или друг вид ядка. Комбинациите са толкова, колкото може да измисли въображението ти. Консистенцията е гъста и наподобява шейк, но с тази разлика, че е в пъти по-вкусно и абсолютно пристрастяващо!

Беше лятото на 2016, когато се върнахме в България от САЩ. Първоначално направих опит да си приготвя смути вкъщи с блендера, който имам, но резултатите бяха крайно незадоволителни – беше воднисто, зеленчуците на парчета, а ледът беше просто начупен на едро. След това започнах да търся къде правят смутита у нас. Попаднах на сайта на healthy заведение с много готини снимки на студени смутита в цветовете на дъгата и като истински чревоугодник, на следващия ден бях на опашката пред касата, готова да поръчам зелено смути с банан и спанак. За съжаление, обаче, мечтите ми бяха попарени след като ми сервираха нещо, което имаше консистенция на силно разреден айран с големи парчета неразбит спанак и парчета лед, който не беше разбит. Отделно беше приготвено с кисело мляко, което според мен, не е удачно за този тип напитки (или поне на мен не ми харесва). Не го изпих и си тръгнах с попарени мечти. Тази случка ме отказа да правя, каквито и да е опити да намеря онова Калифорнийско смути от 2016.

Но всичко приключи преди няколко дни! Какво се случи тогава? Ще ви кажа! Преди няколко дни от Bosch Bulgaria ми изпратиха да тествам най-новия им блендер, който е с вакуумна технология – VitaMaxx вакуумен блендер“. За първи път правя тест на такъв тип уред и разбира се, може да се сетите кое беше първото нещо, което си приготвих! 😊 Ако не сте чували за вакуумна технология, не се притеснявайте, аз също не бях (което, да си призная, ме накара да се почувствам малко като Маугли сред компютри, защото все пак се занимавам с готвене, а и използвам Bosch MUM5 от години)! Този тип блендиране с вакуум свежда окисляването до минимум, което от своя страна води до по-наситен вкус и консистенция, както и по-продължителна свежест на продукта.

👉 Ето какво споделят и от Bosch за новия MMBV625M: “Смутитата обикновено бързо губят своя цвят, текстура и витамини след смесване. С технологията на вакуумно смесване съставките се смесват при минимално окисляване. Следователно, приготвените с вакуум смутитата запазват до 5 пъти повече витамин С след 24 часа в сравнение с обикновеното смесване без вакуум.

И за да е пълно щастието ми в следващите две седмици (толкова време имам, за да разуча уреда и да споделя мнението си), от DragonSuperfoods и BioKlasa ми изпратиха техни продукти, които мога да включа в моите напитки 😊


🚩Преди да премина към първото ми невероятно вкусно смути, което ще види бял свят, държа да направя още едно важно уточнение! Този пост НЕ Е спонсориран и НЯМА платена реклама! Ще споделя мнението си с вас безпристрастно и искрено!


Калифорнийско Детокс смути със спанак и авокадо

Необходими продукти:

  • 1 1/2 ч.ч. измит спанак;
  • 1 ч.ч. неподсладено оризово мляко (може да замените с кокосово, бадемово или соево);
  • 1/2 авокадо;
  • 1 с.л. Green Det’x Mix DragonSuperfoods;
  • 1/2 замразен банан (обелен);
  • 1 с.л. агаве сироп DragonSuperfoods;
  • 1/2 ч.ч. ледени кубчета;
  • Няколко капки лайм (изстискайте малко от половин лайм);

Начин на приготвяне:

*Едно от предимствата на приготвянето на храни в блендер е, че е из-клю-чи-тел-но лесно!

  1. Слагате всички продукти в блендера VitaMaxx на Bosch и включвате на автоматичен режим!

След по-малко от две минути ще имате перфектно смути! Блендерът автоматично ще изтегли въздуха от каната и след това ще блендира всичко до съвършенство. На блендера има светлинен индикатор, за да не се чудите дали е приключил с програмата за по-голямо улеснение.


Ако имате останал спанак (защото се продават на доста големи опаковки), за да го съхраните за по-дълго свеж, приберете в една от двете купи, с които идва блендера и вакуумирайте. Съхранявайте в хладилник. (Въпреки че след като опитате смутито, ще искате да си приготвите още едно и не знам колко време ще ви се наложи да съхранявате зеленчуците 😊 ) Аз направих експеримент и прибрах част от останалия спанак във вакуумната кутия и една част в пликче, както по принцип го съхранявам. Сега ще изчакам няколко дни, за да видя кое ще издържи повече и ще ви дам обратна връзка.


Да ви е сладко!

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights