Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

КОД: ЛЯТО С G&T

Любимият ми летен коктейл тази година! И не само защото преди няколко месеца имаше слухове, че заради хинина в тоника, напитката била лековита… не, не е истина, но беше забавно да чета какви ли не “новини” по темата, докато изкарвах дните вкъщи. Не знам дали джинът е напитка за пораснали момичета, но определено ми се ослажда повече в сравнение с предишни години, когато наблягах на по-сладките коктейли. Може би има връзка с възрастта? Нормално е човек да мени вкуса си с времето. Този коктейл е много освежаващ и няма да ви убеждавам в противното, защото класиката си е класика и тя винаги е на мода.

Какво казва историята за G&T?

Съотношението на джин и тоник варира от 1:1 – 1:3 в зависимост от вкусовите ви предпочитания. Но както и да си го приготвяте, винаги консумирайте с удоволствие и мярка! За допълнителна свежест добавям няколко капки и резен от лайм в чашата. Интересен е начинът, по който се ражда емблематичния британски коктейл.

През 17 век Британците откриват лечебните свойства на кората на дървото цихона, което е от семейство хининови. Извлекът от кората, обаче, се оказва прекалено горчив, за да може да се преглътне и затова британските войници го разреждали във вода с малко захар. Така приемали лекарството, което ги предпазвало от малария. Не минало много време преди да разберат, че напитката не само лекува, но и действа освежаващо и има приятен вкус. Не след дълго компанията Schweppes пуснала в производство напитка “Хининов Тоник”, която била насочена към британските войници, които били принудени ежедневно да пият хининова вода със захар като превенция от малария.

Колкото до джина – различни източници пишат, че джинът е станал популярен в Англия в ранните години на 17ти век, отново използвайки се като лекарство. Хората са вярвали, че някои подправки и растения имат лечебен ефект върху организма – като хвойната, семената на кориандъра и звездовидния анасон. Затова и до края на 17ти век е имало много домашни дестилерии, които преварявали семената на кориандъра и хвойната с малцов спирт, за да се сдобият с лечебната (алкохолна) напитка.

В последствие били смесени, заради лечебните си свойства и така се родил и коктейлът, който познаваме до ден днешен.

Как да си го приготвите:


Напълнете чаша с лед, добавете една част джин и 3 части тоник, изстискайте няколко капки лайм и разбъркайте. Накрая прибавете и резен лайм и прясна мента за разкош 🍸

А вие имате ли любим летен коктейл?

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights