Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Тиквен чийзкейк

Последните няколко дни, с наближаването на чуждия за нас празник Хелоуин, ставаме свидетели на няколко силно изразени мнение по този въпрос. Някои от тях са твърдо решени, че си имаме достатъчно празници, за да налагаме на по-малките и чужди празници и категорично отказват да празнуват. Други пък смятат, че няма нищо лошо в честването на чужди празници, докато не започнат да бъдат налагани. Тези хора бих казала, че са безразлични дали ще се празнува или не.

А вие към коя група спадате?

В интерес на истината малка част от тези, които са решили да празнуват, знаят, че Американският празник е с Келтски корени. Келтите смятали, че на този ден духовете на мъртвите идвали сред живите и се вселявали в телата им. За да бъдат прогонени, те се маскирали с най – страшни костюми и смятали, че така ще се предпазят.

Но в кой момент се намесва тиквата, ще се запитате? Ще ви разкажа какво прочетох аз …

Ирландската легенда разказва за Джак пияницата, който убедил Дявола да седне и да изпие питие с него. Когато Дяволът се съгласил и дошъл края на вечерта, в който трябва да бъде платена сметката, двамата се спогледали и знаете как стават нещата в такъв момент 🙂 За нещастие, Джак нямал пукнато пени в себе си, затова си послужил с ловкия си език и убедил Дявола да се превърне в пени, с което да платят сметката.Така и станало. Но алчният Джак, побързал да прибере пенито в джоба си, където пък имало сребърен кръст. И така, Дяволът не можел да направи нищо и хванат в капан в джоба на Джак, до сребърния кръст. Пияницата решил да бъде добър и да пусне Дявола на свобода, но преди това поискал думата му, че няма да поиска душата му за период от 1 до 10 години.
      Дяволът, искайки свободата си, нямал избор и приел предложението. 10 години по – късно, когато отишъл да търси Джак за възмездие, Джак отново някакви си убедил Дявола да се качи на едно дърво и да му откъсне ябълка, преди двамата да закрачат към Ада. Но Джак бил наясно, че дървото обособявало кръст с корените си и така, злото същество останало отново в капан.

Така и станало. Но алчният Джак, побързал да прибере пенито в джоба си, където пък имало сребърен кръст. И така, Дяволът не можел да направи нищо и хванат в капан в джоба на Джак, до сребърния кръст. Пияницата решил да бъде добър и да пусне Дявола на свобода, но преди това поискал думата му, че няма да поиска душата му за период от 1 до 10 години.
      Дяволът, искайки свободата си, нямал избор и приел предложението. 10 години по – късно, когато отишъл да търси Джак за възмездие, Джак отново някакви си убедил Дявола да се качи на едно дърво и да му откъсне ябълка, преди двамата да закрачат към Ада. Но Джак бил наясно, че дървото обособявало кръст с корените си и така, злото същество останало отново в капан.

Джак му предложил да го освободи, като в замяна Дяволът му даде думата си, че никога няма да го потърси за отмъщение. И ето че Дяволът бил освободен отново.
      Години по – късно, когато пияницата умрял, отишъл пред вратите на Рая, откъдето бил отпратен от Свети Петър, заради съмнителното му деяния приживе. Хванат между Рая и Ада, Джак тръгнал през чистилището, светейки си с въглен, поставен в ряпа. Дяволът също отхвърлил Джак, заради обещанието, което му дал на дървото.
      От тогава Джак бродел по улиците на Ирландия и всяка година на тази дата, на прозорците на всяко семейство имало издълбана ряпа с поставена свещ в нея, за да прогони странстващия дух. Когато ирландците се преселили в Америка, сметнали, че ще е по – добре да се използва тиква, тъй като е по – подходяща за издълбаване и резба.

И ето, че тиквата става световно известна, заради празника

Аз от своя страна нямам нищо против, все по – често се говори, че децата днес са деца на Света. Което означава, че те ще имат разширен кръгозор и ще могат да избират дали да празнуват или не, чужди празници, заедно със своите. Или въобще.
      Няма нищо лошо в това да се празнува! Колкото повече поводи, толкова по-добре. Жалко е само, че повечето българи знаят какво е Хелоуин, но не знаят, че си имаме Празник на Тиквата в Севлиево, още от 2005 та година, когато за първи път е бил проведен. Защо в Севлиево ли? Защото това е един от регионите с най-голямо производство на тиква в България.
      От тогава, благодарение на огромният интерес, ежегодно се провежда през Октомври. Там веселията са толкова много, че продължават няколко дни. Наред с фолклорни песни и танци, изложение с тиквени произведения, изложение на кулинарни вкусотии, където е абсолютно задължително да присъства и моят любим тиквеник, има изложение на детски рисунки, посветени на тиквата.

Разбира се, не знам дали все пак Българският празник на Тиквата не се е родил като конкурент на Американската идея за прогонване на духовете.


Необходими продукти за Тиквен Чийзкейк:

/форма с диаметър 28см./

 • 250 гр. обикновени бисквити;
 • 100 гр. меко масло;
 • 1 ч.л. канела;
 • 1 ч.л. ванилия;
 • 250 гр крема сирене;
 • 250 гр. маскарпоне;
 • 3 големи яйца;
 • 1 ч.ч. пудра захар;
 • 1 ч.ч. пюре от тиква;
 • 1/2 ч.ч. стафиди;

Начин на приготвяне:

 1. Правим блата като смиламе бисквитите на трохи, прибавяме им мекото масло и оформяме блата като притискаме с ръце към дъното на съда, който сте избрали.
 2. За основата ще трябва да разбиете крем сиренето и маскарпонето с пудрата захар и едно по едно, при непрекъснато бъркане, добавите яйцата, ванилията и канелата.
 3. Използвайки дървена лъжица, изсипваме и разбъркваме тиквата. Накрая прибавяме и стафидите.
 4. Така готовата смес изсипваме върху блата от бисквити и печем в предварително загрята фурна на 160С за около час и половина на водна баня.

Бележки: Когато чийзкейкът е готов, не го вадете веднага от фурната. Изключете я и отворете вратичката на половина. Нека поизстине във фурната, за да няма рязка смяна на температурата и да спадне.

А вие, каквото и когато да решите да празнувате, направете го с цяло сърце и се раздайте 🙂 Важното е празници да има!

8 Replies to “Тиквен чийзкейк”

 • Благодаря ти, Гери 🙂 Да ти кажа, и на мен ми беше интересно да разбера каква е легендата за американския празник и още повече, че е тръгнал от Ирландия :))) Чийзкейкът определено си заслужаваше и мисля пак да го направя, че бързо свърши 🙂
  Поздрави!

  • Здравейте Зорница,
   Благодаря, че ми обърнахте внимание! Да, на водна баня се пече. Обнових публикацията.
   Ще се радвам да споделите мнение 🙂
   Поздрави!

   • Здравейте,

    Не го изпекох на водна баня, но спазих времето за печене. Докато приготвях крема, изпекох бисквитената смес за около 10 минути. Чийзкейкът е страхотен. Дори дъщеря ми, която не обича тиква, го хареса.

    Поздрави

    • Здравейте Зорница,

     Страхотно сте го направила 🙂 Радвам се, че и на дъщеричката ви й е харесал, особено щом не обича тиква 🙂

     Поздрави и хубав ден

 • Здравейте, а да попитам за пюрето от тиква как го проготвяте? Варите тиквата и я блендирате? Трябва ли допълнително да се изцежда от водата?

  • Здравей Деси, може да купите готово в консерва или да приготвите тиквата на пара и после да я намачкате/блендирате. Така няма да се налага да отцеждате допълнителната вода, ако се вари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights