Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Замъкът “Буда”. Будапеща, Унгария, 1

Продължаваме с пътеписите от Будапеща, които забавям почти година. Не знам дали ви споменах, но през живота си съм искала да се върна в България след пътуване в чужбина точно 2 пъти. И съм сигурна, че пътуващите, онези, които са заразени с тази ‘болест’, от която няма лек, ще разберат сериозността на твърдението ми. Първият случай, когато исках да се върна в България, беше точно по време на пътуването ни до Будапеща. Второто беше два месеца по-късно, когато се прибрах от командировка в Съединените Щати едва седмица след като бях пристигнала. За онези от вас, които ме следват, знаят, че това е едно от най-любимите ми места на Земята. Както се казва за Ню Йорк – или го обикваш от първия път, или повече никога не искаш да стъпиш там. И колкото и различен да е всеки един Щат, в който съм била, винаги всичко е било очарователно. Будапеща. Будапеща не започна добре още от София, защото буквално часове преди да заминаването получих силен кръвоизлив в окото и натам историята я знаете от другите постове. И така. Надявам се връщанията ми, заради злополучни събития да са приключили.

Продължаваме историята с посещението на известния Замък “Буда”.

Може да стигнете до върха по няколко начина:

  • Един от тях е известната въжена линия, за която се чака понякога повече и от час;
  • Вторият начин е с обществен транспорт;
  • Третият е с малки открити бусчета, които обикновено са паркирани точно до километричната опашка за въжената линия;
  • А може и да си направите дълга разходка до върха.

Който и вариант да изберете, препоръчвам да си предвидите достатъчно сили и време, за да обиколите целия замък. На територията на Замъка има няколко забележителности, които ще ви покажа по-долу.


Църквата “Матияш”

Започнахме обиколката с невероятната римокатолическа църква “Матияш”. Смята се, че е построена през 1015г. Входът е 1,800 HUF.

Църквата отвътре. Правят впечатление всички детайли както по големите колони, по куполите, така и по пода, който е с наредена мозайка.

Fisherman’s Bastion/ Рибарският бастион

Казва се, че е построен през 1895г. От там се разкрива може би най-красивата гледка към града. Абсолютен рай за фотографи. А може просто да поседите и да се любувате на гледката.
Входът за Рибарския бастион е HUF 1,000 за възрастни и безплатен след 20ч.

Продължава на следващата страница …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights