Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Будапеща, Унгария

Градът, който заема една от челните позиции сред европейските градове по големина, но определено усещането ми не беше такова. В интерес на истината задържах този разказ по няколко причини, с които няма да ви занимавам в момента. Няма да се впускам и в прекалено много обяснения къде сме отседнали и какво сме правили. Ще оставя на снимките да свършат това. А защо избрахме Будапеща? Защото майка ми отдавна искаше да го посетим и се спряхме на него за ежегодното ни пътуване, което се случи миналата година … След близо два месеца изолация и работа от вкъщи, все повече мисля за пътувания, за нови дестинации и все по-често се сещам за местата, които за последно съм посетила. Едно, от които, беше Будапеща.

Планът за първите няколко дни беше да обиколим някои от най-старите места за хранене и да опитаме от традиционната кухня на страната. Не бързахме за никъде и нямахме план. Искахме да видим красотата на града и да се потопим в атмосферата му. Будапеща е град с бурен нощен живот, много барове и заведения за хранене. Едно от общите неща със София, което ми направи впечатление още при първото ни излизане, беше, че много от старите и красиви сгради изискваха спешна реставрация.


  • Полети: WizzAir директни полети София – Будапеща – София.
  • Хотел: Maverick City Lodge, който се води хостел, НО реално първите няколко етажа са хостел, а най-горните са хотелска част. На всеки етаж се влиза с карта, така че няма как някой да се обърка. Намира се на пешеходно разстояние от центъра и Gozsdu-udvar, където има куп заведения, кафенета и барове. Персоналът е много любезен, закуската е превъзходна, а ресторантът е един от най-добрите в тази част на града.
  • Входни такси и билети: Препоръчвам ви да си купите повечето билети онлайн предварително. Особено, ако посещавате баните с минерална вода. Ние се спряхме на Szechenyi Bath, за които ще ви разказвам в следваща публикация.


Като един уважаващ себе си кулинарен блогър, ще започна с храната и заведенията.

Gozsdu-udvar, Budapest. Затворена улица с много заведения за хранене и барове от 1901 година.

Alexandra Bookcafe Budapest (Café Párisi). Едно от най-красивите кафенета в Будапеща. От 1911 година посреща посетители.

 Из улиците на Будапеща. Хубаво е човек да се изгуби. Дали за да намери себе си или някое красиво място, ще спечели при всички положения.

Много хора сравняват Прага и Будапеща, но да си призная, Прага ми хареса повече.

Следва Част 2 – Замъка на Будапеща. Невероятно впечатляващо място, което задължително трябва да се посети.

Verified by MonsterInsights