Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

ЗЕЛЕНА САЛАТА ЗА ВЕЧЕРЯ?

Както е казал народът – “Закуската изяж сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага си”. В моя случай вечерята не давам на никого, но определено усещам, че със застояването вкъщи и ограниченото движение, вечерите трябва да са по-леки. Напоследък ставам свидетел на нещо смущаващо. Дали заради социалната дистанция, която трябва да спазваме, дали заради напрежението, породено от множество фактори, дали от скука, хората започват буквално да изливат негативна енергия върху всичко, което се движи и диша. НЕ. НЕ СЕ ПРАВИ ТАКА! Последните две седмици съм ограничила гледането на телевизия и новини максимално. И под “максимално” разбирайте, че пускам тв вечер за някое развлекателно предаване и/или филм и това е. Избягвам новини, защото те не са се променили, откакто започна карантината. Наскоро гледах интервю, в което гостът каза нещо, което все още звучи в ушите ми. Ще перифразирам, защото не помня точните думи, но беше нещо подобно “Няма как да ми е скучно със себе си. Ако ми е скучно със самия мен, значи съм загубил връзка с духа и тялото си. И няма как да очакваме, че на някой друг няма да му е скучно с нас, когато ние сами не понасяме себе си.”

Преди няколко вечери случайно попаднах на трилър, който не бях гледала. Беше хубав и завладяващ филм, от онези, които те държат под напрежение до края. Но не и подходящ за сегашния момент. Не ме разтовари, не ме развесели, а ме накара да се чувствам под напрежение и не можах да заспя спокойно. Мисълта ми е, че не всичко, което изглежда добре, е подходящо за сегашната ситуация. Част от това да не се чувстваме добре се дължи на нещата, които гледаме (новини, социални мрежи, филми и т.н.), както и на храната, която консумираме (пакетирани, консервирани, преработени, с изкуствени оцветители и подсладители, както и прекалена консумация на кофеин и алкохол). Всички тези фактори в комбинация с намалена физическа активност ще окажат влияние не само на физическото, но и на психическото здраве. Без да се усетиш, ще станеш раздразнителен, докачлив, груб и напрегнат и всички тези емоции ще се отразят като в огледало върху близките ти. А не трябва.

Да, трудно е, но няма как. Просто трябва. Аз #оставамвкъщи , а ти?

Необходими продукти:

 • 1-2 моркова;
 • Няколко репички;
 • Бейби спанак;
 • 1 бр червено цвекло;
 • 1/2 лайм;
 • Микро растения – не се намират лесно, но може да замените с рукола;
 • Микс Kotányi Gourmet – (Невен цветя, листа от мента, цветя от царевица червено, листа от ягоди, цветя от царевица синьо, цветя от малура) Може да използвате, каквито сушени ядливи цветя имате вкъщи (сушени цветя от риган) или да го пропуснете;
 • Зехтин и сол на вкус;
 • Парченце синьо сирене – по избор;

Начин на приготвяне:

 1. Измивате добре морковите, репичките и цвеклото. Обелвате цвеклото и заедно с морковите ги слагате да се пекат на 200С във фурната до омекване.
  Когато са готови, изваждате от фурната и оставяте да изстинат напълно.
 2. Разбърквате зелените салати със зехтин, сол и малко сок от лайм.
 3. В чиния редите зелените салати, нарязани репички и изпечените зеленчуци, а отгоре поръсвате с ядливи цветчета. Добавете синьото сирене отгоре.

Да ви е сладко!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights