Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

ЗЛАТНО МЛЯКО ЗА ИМУННАТА СИСТЕМА

Разбира се, златното мляко не е златно наистина. Кръстено е така, заради наситено жълтия цвят на напитката и преди да сервирам по една чаша, пълна с витамини, препоръчвам да хвърлите едно око на следващите няколко реда.
Куркумата ми стана любима подправка, още докато пътувахме из САЩ. Сигурна съм, че всички знаем за индийските и тайландски ястия, обилно подправени с куркума, а голяма част от населението на САЩ са дошли от Азиатските страни. Но днес няма да се впускам в дълбоки размисли за различни ястия от близкия и далечен Изток. Днес ще ви споделя какво научих за куркумата и защо тя е толкова полезна и богата на антиоксиданти, както и за нейните противовъзпалителните свойства.

Оказа се, че жълтонаситеният корен на растението много успешно се бори с оксидативния стрес и влиянието на свободните радикали върху човешкия организъм. Чакай чакай, окси-какво? Оксидативен стрес? Какво е това нещо?! – виж в следващите няколко изречения…

Оксидативен стрес: получава се в следствие на прекалено голямото натрупване на свободни радикали в тялото и когато нашата имунна система не може да се справи с тях, се стига до оксидативен стрес. Някои от факторите, които благоприятстват развитието на оксидативен стрес са замърсен въздух, нездравословен начин на живот с лошо хранене (пакетирани и мазни храни), липса на физическа активност, стрес (външни фактори – работа, семейство и др.) и т.н.

Действието на куркумата като антиоксидант:

Високите нива на оксидативен стрес са предпоставка за отключване на някои (автоимунни) заболявания (алцхаймер, диабет, астма, високо кръвно налягане, паркинсон и т.н.) и възпалителни процеси в тялото.

Според Националният център за биотехнологии, куркумата има способността да увеличава серумната активност на антиоксиданти, с което спомага за намаляване на оксидативния стрес. Храните, богати на антиоксиданти са повечето плодове, броколи, моркови, маслини, домати, рибата, ядките, куркумата, зеления чай, лука, чесъна, канелата и други.

Противовъзпалително действие на куркумата:

Учените смятат, че има тясна връзка между оксидативния стрес и възпалителните процеси в тялото, които са в основата на хроничните заболявания.

Помага при овладяване на окислителни и възпалителни състояния, метаболитен синдром, артрит, тревожност и други.

Провитовъзпалителното действие на куркумата се дължи на една от съставките, изграждащи куркумата – куркумин. Има правени изследвания, че използването на куркума влияе в превенцията на образуване на ракови клетки в тялото.

За съжаление, тялото ни не може да абсорбира куркумина достатъчно добре и той се изхвърля от тялото. Но смесен с пиперин (активната съставка на черния пипер), процентът се увеличава с до 2000% (Източник: тук) Казват, че куркуминът е мастноразтворим и затова се препоръчва да се консумира с високомазнинни храни. Ако приемате само куркума, то действието й ще бъде само противовъзпалително.

Източници: NCBI и WHO

Вече може би се досещате защо млякото е златно 🙂 Сега, докато се налага да си стоим вкъщи, замених следобедния зелен чай с тази сгряваща и много ароматна напитка.

Необходими продукти за 2 ч.ч. Златно мляко:

  • 2 ч.л. куркума;
  • 1 ч.ч. прясно мляко (може да го замените с кокосово);
  • 1 ч.ч. кокосово мляко;
  • 1 ч.л. мед (или без, по ваш вкус);
  • 1/3 ч.л. канела (Или може да разбъркате след това с пръчица канела за по-красиво сервиране на чашата)
  • 1/4 ч.л. черен пипер (смлян);

Начин на приготвяне:

  1. Слагате двете млека на котлона и точно преди да кипнат, добавяте подправките и разбърквате за около минута, за да не завира.
  2. Сваляте от огъня и изчаквате преди да прибавяте меда.

По желание може да добавите разбита сметана.

Ако искате да избягвате млякото, може да изстискате един лимон, да прибавите 1/2 ч.л. куркума, мед и настърган джинджифил и да си направите чай. ✌️

Да ви е сладко!

п.с. Ако решите да приемате куркумата като хранителна добавка, прочетете листовката и се уверете, че съдържа и пиперин/черен пипер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights