Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

ХУМУС ОТ БОБ МУНГ

Във време, в което е за предпочитане да си останеш вкъщи, въпреки грейналото слънце навън, съм се отдала на готвене. Не знам за вас, но винаги когато се налага да стоя вкъщи за повече от някой и друг час, започва да ме обзема скуката. Не съм от хората, които се захласват по сериали и филми, защото работя на компютър и се старая в останалото време да дам почивка на очите си. За сметка на това се въртя в кухнята. Като цяло това е най-любимото ми нещо да правя (разбира се, като повечето жени, аз също харесвам пазаруването, пътуванията и т.н.), но когато съм си в нас, предпочитам да измислям различни неща за хапване, да снимам и по този начин се разтоварвам. А и както казват хората – когато ръцете работят, очите и мозъка си почиват.

В Instagram (сега е моментът да ме последвате там, ако вече не сте го направили :)) направих запитване колко от вас са опитвали/приготвяли боб мунг. Доскоро и аз бях от тези люде, които не знаят що е то боб МУНГ и има ли то почва у нас 🙂

Моето скромно и кратко проучване казва, че тези малки зелени бобченца са много богати на протеини и фибри (може би като повечето бобови…), богати на витамин B9 и B1, магнезий, манган и други.

Отделно има високо съдържание на антиоксиданти, които намаляват риска от хронични заболявания; спомага за намаляването на лошия холестерол, както и кръвното налягане. Съдържанието на фибри ни казва, че те подпомагат работата на храносмилателната ни система.

Без значение дали навън върлуват грипове и вируси, трябва да приемаме храни с богат състав, които да подпомагат цялостното ни здравословно състояние. Да, може би един лимон няма да направи кой знае какво, но ако цялото ни меню съдържа качествени храни, усилията ни ще бъдат възнаградени.

Преди да продължите към рецептата, ще трябва да накиснете боба в хладка вода за от 12 до 24 часа. Причината да искате да го направите е, че накисването отмива някои от захарите в зърното и по този начин спомага да не се образуват газове след консумиране. Друга причина е, че така ще се сготвят по-бързо и равномерно. Аз накиснах 1 ч.ч. боб Мунг като половината използвах за хумуса, а другата половина направих на кълнове. /Да, може да си направите кълнове от пакетиран боб! 🙂/

Необходими продукти:

 • 1/2 ч.ч. боб Мунг;
 • 2-3 с.л. тахан;
 • 1 скилидка чесън;
 • 2-3 с.л. лимонов сок;
 • 1-2 с.л. соев сос Kikkoman или 1 ч.л. сол;
 • 1/2 ч.л. пушен пипер;
 • 1/3 ч.ч. орехови ядки;
 • 3-4 с.л. зехтин;
 • 1/4 ч.ч. вода от варенето на боба;

Начин на приготвяне:

 1. Накисвате боба в хладка вода за една нощ.
 2. На следващия ден го сварявате, както е написано на.опаковката до омекване.
 3. Отцеждате го като не изхвърляте водата.
 4. Изсипвате боба в блендер, прибавяте всички останали продукти без водата и смилате. Постепенно прибавете и водата, разреждайки до получаване на желаната текстура.

В последствие сервирах с домашни брускети. Да ви е сладко!

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights