Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Knedlíky, pivo a něco jiného v Praze или кнедли и чешка бира в Прага

Съчетахме хапването с посещението на музея Кафка, който не смятам, че беше кой знае какво, но да не ви обременявам с мнението ми 🙂
Не съм мислела, че някога ще кажа това, но се влюбих в типичната за там лучена супа, поднесена със запечен хляб със синьо сирене. Доколкото разбрах, тази супа е техния вариант на нашето шкембе, използвано за махмурлук. Въпреки че повечето традиционна чешка кухня включва различни видове месо, супата е хубаво изключение:

Един от живите паметници на културата и религията в Прага е манастирът Страхов. Най – голямото богатство на Страховския манастир е неговата теоложка библиотека, която е една от най – големите в Европа. Разделена на две части, тя се намира в някогашните монашески сгради. Библиотеката съдържа над 16 000 тома от произведения и е основана през 17ти век. Едната част на библиотеката е ”философска”, а другата ”богословска”. Там се съхраняват ръкописи и книги, някои от които издадени преди 1500 години. В самата библиотека не се допускат посетители и можеш да я разгледаш само през вратата на единия тесен край на залата.

Църквата „Св. Богородица от Лорето” е сред най – посещаваните от туристите забележителности на Прага или поне така се говор. Нямаше навалица от хора, когато ние пристигнахме, но не мога да кажа нищо за по – топлите сезони. Тя е копие на къщата в Ефес, в която Богородица е прекарала последните си години. Вярвало се е, че Божията майка ще закриля населението на града от страшното бедствие. Изграждането на Лорето започва през 1626 г. по инициатива на баронеса фон Лобковиц. Днес тя е архитектурен и исторически паметник. Тук е изложена Лоретанската съкровищница, в която са подредени художествени изделия в това число и “Пражкото слънце”, чиито лъчи са украсени с 6222 диаманта. Влизането вътре е почти като да минеш през гранична полиция на летището. Така че, бъдете подготвени:)

Замакът Храдчани е най – големият в Европа /570 метра дължина и около 130 метра ширина/ и е някога е бил резиденция на чешките крале. Сега там се подвизава президента на републиката. Вътрешността на Храдчани предлага много интересни и красиви забележителности и си е голямо празненство за всички “фотографи”. Катедралата Свети Витус, изваяна в готически стил, е едно прекрасно постижение на модното движение. Други интресни забележителности са наблюдателните кули, музеите, галериите и уникалната базилика Свети Георги, която предлага божествена акустика. Приказният вид на замъка се допълва и от известната „Златна улица”, която се намира в предверието на Храдчани. Тя представлява малка уличка с китни цветни къщи, днес превърнати в магазини за сувенири и заведения, където можете да отдъхнете от обиколката на красивия дворец. Уличката е малка, но е много приятно да се разгледа всичко там.

Не твърдя, че съм обикаляла кой знае колко много из света и има още много неща да видя, но Прага е един от най – красивите градове, в които съм била.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights