Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

БРЪНЧ ИДЕЯ

Преди да стигна до приятната тема за брънча и да ви предложа нашата традиционна събото-неделна късна закуска вкъщи, искам да поговорим за криворазбраната българска цивилизация. Напоследък бях свидетел на ситуации, в които ако не се държиш по определен начин, не правиш нещата, както някой очаква от теб, не спазваш неписани правила на нечии хора или дори не изглеждаш по определен начин, вероятността да имаш “непредвидени” спънки на всяка крачка е почти сигурна. Сетих се, че докато работех в САЩ преди години, едно нещо ми направи много силно впечатление. Беше истинско удоволствие да наблюдавам хората, които въпреки многото различия помежду си, въпреки цвета на кожата си, въпреки традициите, с които идват от всички краища на света, са много по-благосклонни към останалите. Много по-склонни са да ти помогнат, да подкрепят идеята ти, колкото и нестандартна да е тя. У нас, обаче, нещата се случват по малко по-друг начин. У нас е широкоразпространена порочната практика, в която, ако не си удобен (този така популярен термин, описващ човек, който в повечето случаи успява да постигне нещо с пот на чело и с честен труд), нещата просто “не ти се получават”. Мисля, че всеки от вас се досеща за пример от собствения си живот и момент, в който не е бил удобен за/на някого и какви са били последиците.

Предварително се извинявам за леко негативния тон, който най-вероятно долавяте, но животът не винаги е розов. Не винаги нещата се подреждат така, както си ги планувал. Не винаги изглеждат така, както ги представя Instagram. И не винаги си в настроение. И това е нормално! Трябва да можем да говорим за проблемите и нещата, които не одобряваме без притеснение. Жалко е, че все още у нас се среща това изкривено мислене – “Не е важно на мен да ми е добре, важно е на Вуте да му е зле”.

И ако продължаваш да се бориш, да устояваш на цялата гадост, която понякога се излива, да не се отказваш, то това прави ли те пълен идиот и къде е границата?


Датска палачинка

Този чудесен десерт ни стана любим за късните съботно-неделни сутрини заради бързото и лесно приготвяне, страхотния вкус и многото вариации, които има. Може да я направите солена като не добавяте захар, да смените подправките, да прибавите плодове по време на печене и каквото ви хрумне.

Необходими продукти:

 • 1/2 ч.ч. прясно мляко;
 • 1/2 ч.ч. пшенично брашно;
 • 3 с.л. тръстикова нерафинирана захар;
 • 1/2 ч.л. индийско орехче;
 • 3 големи яйца или 4 по-малки;
 • 2-3 с.л. масло;
 • няколко броя физалис/боровинки/къпини/малини – каквото имате свежо, не замразено;
Допълнително:
 • 1/2 ч.ч. сладкарска сметана за разбиване;
 • 1/2 ч.ч. маскарпоне;
 • 2-3 с.л. филирани бадеми;
 • плодове по избор – може и замразени;

Начин на приготвяне:

Включвате фурната да загрява на 220С без вентилатор и слагате тиган с дръжка, която няма да се разтопи във фурната, да се нагорещява.

 1. Смесвате в блендер яйцата, брашното, захарта, индийското орехче и млякото и разбивате за около минута.
 2. Измивате и нарязвате на половинки плодчетата физалис. Ако използвате други плодове, просто ги измийте и подсушете.
 3. Когато фурната е загряла, внимателно слагате маслото в нагорещения тиган да се разтопи. Ще отнеме буквално няколко секунди.
 4. Изсипвате сместа в тигана, в средата добавяте плодовете и слагате във фурната за около 15 минути.
  ВАЖНО: НЕ отваряйте вратичката на фурната по време на печене!

Докато палачинката се пече, разбивате сладкарската сметана, прибавяте маскарпонето и отново разбивате.

Сервиране: Добавете сметаната, плодовете и поръсете с филирани бадеми.

Бележки:

 • Когато извадите палачинката от фурната, внимавайте, защото дръжката на тигана ще е изклчително гореща!
 • Палачинката ще ‘падне’ в тигана, но това е нормално!

Да ви е сладко!

4 Replies to “БРЪНЧ ИДЕЯ”

 • Разбирам те напълно какво искаш да кажеш, Ели! Уви, колкото и да се опитвам да съм позитивна за ситуацията наоколо, все се намира някой да ми покаже ясно, че като общество сме лоши и нетолерантни. И това особено много си личи след пътуване в чужбина… Но пък палачинката е прекрасна! 🙂

  • Дани, така си е. Аз скоро не съм пътувала и за съжаление не е вследствие на наблюдения извън границите на България и въпреки това много се наби на очи. Факт е, че трябва да сме позитивни, но на моменти е трудно.
   Ще чакам да кажеш дали ти е харесала палачинката :))

 • Краткият ми коментар по темата е, че това е причината за избора, който направихме преди години. А колкото до мрежата, тя наистина създава илюзии за хората и всеки си представя другия по определен начин и когато не отговаря на неговите очаквания, се разочарова, но това май важи и за живота като цяло. Има хора, които избират да споделят само положителни неща, други пък се представят по начин, който всъщност изобщо не съответства на живота им, но всеки да прави каквото си иска, все пак можем да избираме кого да следим. Преди време в блоговете сякаш имаше някаква мода, да мине анонимен ,да пусне някоя и друга злобна думичка и да си излезе, без въобще да го е грижа, че всъщност това би могло да развали нечие настроение или ден, но може би това е и било целта:). Така, че да не се даваме на такива провокации, нали, Ели?:) Прегръдки от мен!

  • Така е, Кате. В крайна сметка всеки има избор – винаги. И когато си направил грешен избор (да следваш някой, който те прави нещастен или не те зарежда с положителна енергия), не той е виновен, а сам си си виновен. Силно се опитвам да страня от такива неща, но понякога на човек му идва в повечко.
   Много прегръдки и от мен, Кате 🙂
   С пожелания за само положителни хора и енергия около нас :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights