Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Ципура в бананово листо

Заглавието на този пост не знам защо породи в мен асоциация с Адам и неговото листо, но може би това е заради късния час, в който съм пред компютъра 🙈 Но няма да ви занимавам с моите мисли в този момент. За тези от вас, които следят Instagram профила ми, знаят, че бяхме до Варна за няколко дни, където успяхме да посетим няколко интересни заведения за хранене покрай срещите, с които си бяхме запълнили времето. (Благодаря на всички, които се включиха с предложения за готини места!) Варна, морето, сините вълни! Въпреки ниските температури, нямаше как да пропуснем рибните деликатеси, което ми напомни за вкусната и супер лесна ципура, която приготвих за Никулден 😋 След като се върнахме от Тайланд, дълго време търсих бананови листа, които намерих в METRO, но може да си купите и замразени такива от AlexFish. Не знаех, но банановите листа не са като останалите продукти, които сме свикнали да замразяваме. Когато ги извадиш от фризера, леко се намокрят с хладка вода без да се налага да изчакваш да се размразят и могат да се използват. (Ако ги намокрите с леко топла вода, стават по-лесни за моделиране ✌️). Банановите листа могат да се използват не само за риба, но и за десерти и вместо хартия за печене. При изпичане имат много приятен и ненатрапчив аромат, с който се опушва и храната. Не е нужно да казвам, че и са природосъобразни и много ефектни за поднасяне и приготвяне на храна с тях.

Необходими продукти:

  • 1-2 броя ципура (или друга риба по ваш избор);
  • няколко парчета бананови листа за увиване;
  • малко зехтин;
  • Микс подправки GRILL за риба на Kotanyi;
  • 1 лимон;

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната на 220С и си приготвяме тавичка за печене.

  1. Измиваме добре и почистваме рибата, ако вече не е изчистена. Подсушаваме с кухненска хартия.
  2. Изрязваме си бананов лист достатъчно голям, за да увием рибата.
  3. Намазваме я от двете страни и вътрешната част със зехтин (не много), изстискваме няколко капки пресен лимон и поръсваме с подправката. (НЕ слагам резени лимон вътре, защото при печене лимоновата кора става горчива!)
  4. След това внимателно увиваме рибата в банановото листо. Аз използвах конопен конец, за да не се разтвори листото и две клечки за зъби (виж снимката по-долу).
  5. Пече се за около 20 мин на 220С.

Сервирах с пресен розмарин.

Да ви е сладко!


Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights