Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Пухкава фокача с розмарин

Преди да се хвърля в предизвикателството с квас, бях запалена по всякакви други печива, за които може да се сетите. В последствие позабавих хода на солените печива и се отдадох само на хляба с квас. Но нека погледнем истината в очите – моята страст може да не е вашата страст. Не всеки си има квас вкъщи или пък не му се занимава с него, или има други причини. Затова и днес си припомням тази вкусна рецепта за пухкава фокача, която всички вкъщи обичаме.

Историята на плоския хляб фокача започва от северните брегове на Средиземноморието. В Италия се казва, че тя е предшественик на пицата, а в днешни дни се приготвя по време на Коледните празници. В различните краища на Италия се добавят различни подправки – розмарин, чесън, мащерка, лук и морска сол. Има и сладка фокача със стафиди, мед и други сушени плодове, която все още не съм приготвяла.

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  1. Разтваряме маята и захарта в топлата вода за 10тина минути. Смесваме отделно брашното и солта.
  2. Правим кладенче в брашното и изсипваме шупналата мая. Месим 10-15 минути. Оставяме тестото в съд, намазан с мазнина, да втаса до удвояване на обема (в зависимост от топлината на помещението, в което втасва, може да отнеме час – два).
  3. Загряваме фурната на 220С. Разточваме тестото с дебелина около 2см. и оставяме да втаса втори път за около 40 минути.
  4. С пръст, потопен в брашно, правим дупки в тестото. Заливаме със зехтин и поръсваме с розмарин. Печем 20тина минути до златисто.
    Когато е готова, поръсваме умерено с морска сол.

Да ви е сладко 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights