Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

The High Line, New York

Една от забележителностите на Манхатън, която трябва да посетите и до която така и не успях да стигна при последните няколко ходения дотам, е The High Line Park. Намиращ се в някогашна индустриална зона на Ню Йорк, влаковите линии са били предназначени за събаряне, но общността се е обединила около идеята да бъдат превърнати в парк, вместо разрушаването им. Влаковите релси се издигат на няколко етажа над земята и това прави паркът още по-интересен. Целта на тази трансформация била да се даде пример как такъв тип индустриални зони могат да продължат да се използват, но под друга форма.

(Преди да продължиш с четенето, не забравяй да грабнеш едно горещо кафе )

Влаковото трасе било действащо до средата на 1934-та година и било използвано главно за превозване на хранителни стоки и продукти. Идеята за възраждането на мястото, но с друга цел на използване, се зародила години по-късно в следствие на критици и живеещите наоколо, които описвали изоставените релси като нещо, което загрозява пейзажа.

2004-2006та година бил сформиран екип и окончателният план за реновирането бил избран. През 2009та година първата част от парка била отворена за посетители, а към 2012та и целият парк.

Към днешна дата The High Line е средище на ежегодни изложби на модерното изкуство, приятно място за разходка и дава възможност да погледнеш на Града от друг ъгъл.

Районът също е много красив:

Verified by MonsterInsights