Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Родопски клин

За всичко си има първи път и за мен дойде първото приготвяне на тази типично нашенска рецепта, а именно – Родопския клин. Преди да започна изобщо да ви говоря колко много ми е харесал, ще кажа, че по никакъв начин не претендирам за 100%-ова автентичност и всички родопчани да ме извинят, ако това не е родопския клин, на който са свикнали 🙂 Но все пак няма лошо да разчупим традициите. Знаем, че те не са това, което бяха.

Тази рецепта, както Тайландския десерт с манго и Персийския оризов десерт станаха така хубави, благодарение на основната съставка –  ориз Екстра Natural Choice на Krina. Оризът не се разварява и не се разкашква, което е едно от най-важните неща, които трябва да се споменат и което съм сигурна, че касаят всички домакини и хора в кулинарните среди 🙂

Нека ви кажа няколко думи за Krina, тъй като историята им е впечатляваща. Зад марката Krina стои компанията СуиКо. Техният бизнес стартира като семеен магазин за хранителни стоки, който за 20 години преминава пътя до голямо предприятие със собствено оризопроизводство, модерни машини и многообразие от продукти, които заемат сериозно място на щанда. Към момента те продават продуктите си в над 30 държави и продължават да се разрастват.

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

  1. Почистваме и нарязваме тиквата на кубчета;
  2. Варим ориза до полуготовност, т.е. трябва да не е сварен напълно.
  3. Добавяме му половината масло и объркваме с тиквените кубчета.
  4. Разбиваме яйцата, галетата, захарта и солта и объркваме с ориза с тиква.
  5. В тава слагаме 3-4 кори за баница, така че да излизат извън тавата и да стърчат краищата. Пълним с плънката и покриваме с още толкова кори за баница, като мажем с масло между корите и подпъхвайки крайчетата отстрани.
  6. Печем на 200С за около 30-40 минути. След 30тата минута, обръщаме внимателно наобратно, за да се изпече равномерно и от долната страна.

Оставяме да изстине напълно преди да разрежем.

Да ви е сладко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights