Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Десерт по Тайландски

Докато бяхме в Тайланд опитахме много и най-различни десерти и един от тях се отличи. Бях чела за т.нар. Sticky Rice with Mango, който е изключително популярен, но не вярвах, че толкова много ще ми хареса. Реално това е сладък ориз с манго. Звучи простовато и комбинацията на ориз с плод може да изглежда странна, но повярвайте ми, ще ви очарова! Известен из по-голямата част на Индонезия и в сезона на мангото, който е от късен Март до ранен Юни. Манго се научих да хапвам преди няколко години, когато за първи път опитах добре узрял плод, докато бяхме в Мексико и от тогава много го заобичах. Преди това свързвах мангото с разтворимите детски витамини, които майка ми ми купуваше в детските години. Отказвах да пия тези под формата на хапчета, отказвах да ми слагат ваксина преди започване на зимата и не бях оставила майка ми с голям избор. Себе си също. Трябваше да ги пия. Можете да си представите колко много “обичах” “вкуса” на мангото от тогава. Е, оказа се, че този манго вкус няма нищо общо с истинския добре узрял плод. Благодарна съм на Георги, който ме накара да опитам мангото онази прекрасна сутрин в Мексико ❤️

Още докато пътувахме из Тайланд, вече търсех рецепти как най-добре да приготвя десерта, който така завладя сърцето ми, а благодарение на Krina тази рецепта видя бях свят и в моята кухня. За новия им ориз Екстра Natural Choice ви споменах в един от последните постове, но държа да отбележа, че това не е платена реклама и че от Krina поискаха искреното ми и безпристрастно мнение. Ценя възможността, че мога да споделя впечатленията си и смятам, че ако искаш да имаш истинска връзка с тези, към които адресираш посланието си, мнението ми трябва да е изцяло базирано на личен опит.

Начинът на приготвяне на Лепкавия ориз с манго е лесен и не изисква специални умения. Прочетете повече в следващите няколко реда.

Необходими продукти:

 • 1 ч.ч. ориз Екстра Natural Choice Krina;
 • 200 мл. кокосова сметана;
 • 80 гр. кокосова захар или бяла кристална захар;
 • 1/2 ч.л. сол;
 • 1 добре узряло манго;

Начин на приготвяне:

 1. Едно от основните правила за приготвяне на този десерт е оризът да бъде накиснат поне за една нощ във вода.
  Накисваме 1 ч.ч. ориз в 2 ч.ч. вода.
 2. На следващата сутрин отцеждаме ориза и го приготвяме на пара за 15тина минути.
 3. Докато оризът се готви на пара, в тенджерка слагаме захарта, солта и кокосовата сметана и готвим на слаб огън, за да се разтвори захарта, но без сметаната да завира.
 4. Когато сметаната заври, изсипваме сготвения ориз, разбъркваме добре и оставяме за няколко часа, за да поеме ориза цялата течност.
 5. Когато оризът е изстинал, съхраняваме на стайна температура и сервираме с парченца манго.

Да ви е сладко!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights