Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Персийски оризов кейк

Нова игра, ново предизвикателство, нови рецепти! И специални благодарности на Krina за чудния подарък – готварски сет с най-новия им Ориз Екстра Natural Choice и така необходимите престилка и дървена бъркалка, без които е трудно да оцелееш в която и да е кухня, особено ако се вихриш в нея почти ежедневно. 🤭

Изпитанието, на което беше подложен този ориз, беше сериозно. Варих го, готвих го на пара, пекох го; използвах в солено ястие, в десерт и изобщо, както се сетих! Постарах се много силно да го “проваля”, но не ми се получи. Признавам си, че предвид афинитета ми към сладкото, оризът не е взимал участие в много от рецептите ми, колкото и да обичам пиле с ориз (даже предимно ориза, пилето го давам на приятел. Оризът, сготвен с пиле, се овкусява по един особено магичен начин, на който не мога да устоя никога, но това е тема на друг разговор). В следващите няколко поста ще ви представя рецепти с ориз, но това да не ви заблуждава, че ще има безкрайно вайкане в кухнята, трудни и засукани кулинарни похвати.

Необходими продукти:

Начин на приготвяне:

Приготвяме си дълбок съд за печене с диаметър около 15см като намазваме дъното и стените леко с олио и слагаме хартия за печене не стените и на дъното.

 1. Варим ориза със солта до готовност. Отцеждаме и оставяме настрана.
 2. Готвим боровинките с маслото и с 2те супени лъжици захар, докато сокът от боровинките се изпари на половина и се сгъсти. Ще се получи смес като сладко.
 3. В друга купа смесваме сметаната, захарта и жълтъците и разбъркваме добре. Добавяме ориза и разбъркваме, за да се смеси добре със сметановата смес.
 4. Тук е моментът да включите фурната да загрява на 180С.
  Изсипваме 1/2 от оризовата смес в съда за печене и заравняваме добре.
  Отгоре изсипваме 2/3 от боровинковата смес, а върху нея останалата 1/2 от оризовата.
  Заравняваме и печем за около час.
 5. Когато е готов, оставяме да поизстине и внимателно обръщаме върху чиния.
  Декорираме с останалата 1/3 от боровинковото сладко и начупен шам фъстък.

Да ви е сладко!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights