Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Тулум, Мексико

Тулум – друго магнетично място, което посетихме, докато бяхме в Мексико. Тулум е един от най-старите градове на маите, а в днешни дни – много важен туристически център за района на щата Кинтана Ро. Интересното за него е, че повечето градове на маите са били строени във вътрешността на страната, но Тулум е бил на крайбрежието. Руините на града са разположени високо над Карибския бряг и разкриват невероятна гледка към необятното синьо, където небето се слива със сините нюанси на водата. От едната страна е била крепостната стена (на места дебелината й достигала до 8м!), а от другата – стръмните скали към морето. Затова се смята, че градът е бил използван за пристанище и търговия от маите. Към днешна дата плажът около Тулум е защитена територия, заради костенурките, които снасят яйцата си там.

Има три известни постройки в Тулум – Пирамидата Ел Кастило, Храмът на стенописите (Temple of the Frescoes) и Храмът на Спускащия се Бог (Temple of the Descending God). Повечето постройки са много запазени – статуи на бог, жилища на аристократите, храмове и други.

Ако някога сте в този район, може лесно да стигнете до Тулум от Канкун и Ривиера Мая. Както за екскурзията до Чичен Ица, така и за тази до Тулум избрахме този сайт.