Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Индийско Манго Кулфи

Ако следите Instagram-а на сайта, значи помните, че наскоро посетихме един от Индийските ресторанти в София. И като хора, обичащи храната, поръчахме обилно… не че в индийски ресторант може да се поръча нещо малко, защото всичко е не само вкусно, но и много засищащо! И най-вероятно няма и да ви изненадам като ви кажа, че не се сдържахме и взехме и десерт ( на пълни стомаси, но лакомията си каза думата). “Какво да се прави! Ще го мислим на следващия ден във фитнеса…”

Обсъдихме със сервитьора различните десерти и той ни препоръча типичния за индийската кухня сладолед – Кулфи. Ароматите бяха много наситени и беше наистина вкусен! Рядко хапвам сладолед, защото 1. Нямам уред за приготвянето му и 2. Нямам формички, в които да го замразя, когато го приготвя, а за тези, които се продават дори не искам да отварям страница – адски сладки и безвкусни (поне пакетираните…).

Кулфито в ресторанта също беше много сладко, но и много приятно, затова на следващия ден потърсих за рецепта в интернет. Има много и като цяло два варианта за приготвянето на индийския сладолед – с варене на кондензирано мляко и сладкарска сметана или слагайки всичко в блендер… е познайте аз кой вариант избрах 🙂

Направих микс от двата вида рецепти, които намерих и вместо за 10 минути, го направих за 20 минути, което пак си е абсолютно постижение за приготвяне на сладолед.

Необходими продукти:

 • 1 голямо узряло манго;
 • 200 мл. сладкарска сметана (течна);
 • 1/2 ч.ч. кондензирано мляко;
 • 2 с.л. сухо мляко;
 • щипка сол;
 • 1 опаковка шафран на Kotanyi;
 • 1/3 ч.л. кардамон на прах;

Начин на приготвяне:

 1. Стопляме 20 мл. от сладкарската сметана леко и сипваме шафрана в нея. Оставяме настрана.
 2. Обелваме и нарязваме мангото на парченца. Смиламе го на пюре.
 3. Добавяме всички останали продукти и накрая сметаната с шафрана.
 4. Изсипваме във формички по избор – аз използвах метални, в които приготвям и крем карамел.
 5. Прибират се в камерата за няколко часа.

Ако искате да извадите сладоледа от формичката, леко я потопете в топла (не вряла) вода и след това ще я извадите лесно.

Да ви е сладко!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights