Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Браунис Мери, 18

Ще продължа в духа на последните няколко десерта, които приготвям. Този също ще ви накара да изпаднете в шоколадов делириум и ще замъгли трезвото ви мислене… Но днешната публикация няма да ви разказвам надълго и широко за историята на десерта, колко много обичам шоколад или защо си избрах да приготвя този него.Ще ви върна 18 години назад във времето …
В един слънчев ден, когато все още децата играеха навън, когато игрите бяха типично детски, когато времето течеше по–бавно и имаше по–малко грижи. Тогава, прибирайки се вкъщи, до една от уличните бараки, в които се продаваха дъвки, замразени сокчета и вестници на едно място, чух скимтене.

Нямаше как да не обърна внимание и да подмина, защото изскимтяването беше тъжно и уплашено. Сещате се, както когато плаче малко и беззащитно, уплашено пале.

Приближих се до мястото на шума и видях една малка, черна и мръсна пухкава топка козина. Малкото кутре скимтеше, може би търсеше майка си. Но следа от нея нямаше. Както и от някой, който да се грижи за изгубеното животинче.

И както става с децата и животните … веднъж съберат ли се, разделяне няма. Взех малката черна топка козина с мен и още с влизането вкъщи, надуши храната на котката, която беше изядена за части от секундата. С много молби, уговорки и обещание, че ще е “само за ден – два” .

Кръстихме я Мери ❤️

Минаха години, а тя стана част от семейството ни още от първия ден … ето ни днес, 18 години по–късно …

Сигурно сте чували за приказките, че няма по–силна и чиста любов от тази на едно куче, един приятел. Това е така. Тук е моментът, в който трябва да кажа, че ако никога не сте имали куче, за съжаление, просто няма как да намерите смисъл в думите ми …
И така преди два дни аз загубих най–добрия си приятел. Беше стара и вече й беше време.
Тъжно е. Този път отидох при баба, но не занесох кокалчета и десерт, както всеки път. Сега отнесох само браунис.


Продукти за Браунис “Мери”:

 • 200 гр. шоколад;
 • 2 ванилии;
 • 1 ампула ром;
 • 100 гр пресято брашно;
 • 1/2 ч.л. сол;
 • 3 яйца;
 • 200 гр. кафява захар;
 • 170 гр. масло;
 • 150 гр. нарязани на едро орехи;

Начин на приготвяне:

 1. Шоколадът и маслото се разтопяват на водна баня и се оставят настрана, за да изстинат.
 2. Яйцата и захарта се разбиват, докато станат на пухкав крем.     Към тях се добавя изстиналата шоколадова смес, разбърквайки с шпатула!
 3. Добавяме пресятото брашно, захарта, ванилията и есенцията ром. Разбърква се с шпатула внимателно, за да не спадне обема.
 4. Добавяме и орехите и разбъркваме отново.
  Фурната се загрява на 180 гр. Сместа се изсипва във форма, постлана с хартия за печене и се заравнява.Пече се 25 мин.
 5. Средата трябва да остане леко сурова. Препоръчвам да се пече във фурна без вентилатор.
  Когато е готов, оставете да изстине напълно и тогава режете.

R.I.P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights