Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Валядолид, Мексико

Едно от най-цветните и красиви градчета, в които сме били в Мексико – Валядолид. Докато планувахме екскурзиите, попаднах на това място и знаех, че трябва да отидем. Предишния път ви разказах за неволите по планирането на екскурзията то Тулум, но въпреки това избрахме възможно най-добрата опция.

Имахме много малко време във Валядолид и ще се радвам някога да се върнем там, но дори и да не стане, доволна съм за кратката обиколка, която направихме.

Валядолид е третият по големина град в щата и се намира на 40км от Чичен Ица и на 150км от Канкун.

Запазил историята си, това е един от най-посещаваните и туристически градове на полуостров Юкатан. И мога да разбера защо!

Бяхме там на свечеряване и залязващото слънце оцветяваше в топли цветове разноцветните сгради, а навсякъде беше пълно с народ. Едно от нещата, които ми направи впечатление в Мексико и покрай всичките ни обиколки е, че навсякъде и непрекъснато има хора – играят карти, табла или просто си говорят.

Няма телефони, няма компютри, електронни игри. Всичко е очарователно в простотата си и някак се прехвърлих в моето детство, когато игрите бяха пред блока до късно вечерта, миризмата на липа и ожулените колена и лакти. Без значение дали припечелват парите си като продават обелен плод в пликче или до обслужващия персонал в хотела, всички бяха усмихнати и дружелюбни. Искаше ми се да заключа това спокойствие в чантата си и да го пренеса с нас към България.

Покрай няколкото ни идвания до Мексико сме видяли много места и различни райони – от изключително бедни и тъжни до супер луксозни с яхти, 5* хотели и златен пясък. Мексико може да предложи всякакви преживявания, ако знаеш къде да търсиш.

Валядолид определено намери място в сърцето ми с шарените си сгради, мили и усмихнати хора, бурният живот, който кипеше навсякъде, вкусната храна и цялостно усещане за мястото. Не знам колко места за отсядане има в града, но определено бих искала да видя и усетя повече.

Ако някога имате път в района, препоръчвам ви да отделите повече от 2-3 часа, за да може да се потопите в обстановката. Дайте си време и не бързайте. В годините на пътувания и посещения на различни места, съм разбрала едно – няма защо да се бърза. ВИНАГИ ще има нещо, което не си видял или не си опитал, но това е просто още една причина да се върнеш там.

На тръгване си пожелах отново да се върна тук, за да разгледам повече. И най-вероятно, ако го направя, няма да е с организирана екскурзия, а ще наемем кола, за да разполагаме с времето, както искаме.

Дано. Някой ден.

ВИЖ ОЩЕ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights