Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Мексиканска Царевична Тортиля

С такава носталгия си припомням миналогодишната почивка в Мексико, че всячески искам да се телепортирам обратно! За съжаление, към днешна дата единственият начин да се доближа до това райско място, е като си приготвя нещо мексиканско за хапване (или разгледам снимките, които скоро ще кача тук). Затова и ви предлагам да се потопите в мексиканската атмосфера с едни супер лесни, бързи и още по-важното – ИКОНОМИЧНИ царевични тортили. Можете да импровизирате с какъвто пълнеж искате или да ‘изчистите’ хладилника, както направих аз и да забъркате нещо в бързината с подръчните ви продукти. Много често вкъщи имаме останали малки количества продукти, които не са достатъчни за цяла порция и с голям срам признавам, че се е случвало да изхвърлим храна, колкото и да не ни се нрави.

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. царевично брашно;
  • 1/2 ч.л. сол;
  • 1.5 ч.ч. топла (не гореща);

Начин на приготвяне:

  1. Смесваме брашното, солта и 1 ч.ч. от водата в купа и омесваме, докато цялата вода се поеме. Бавно започваме да прибавяме и останалата вода. Ще изглежда, че малките прашинки брашно са се разтопили в топлата вода.
  2. Ако тестото ви лепне за ръцете, добавете още 1 с.л. брашно. Ако е прекалено сухо и не задържа форма, прибавете още 1 с.л. вода.
  3. Загрейте тиган с незалепващо покритие на среден огън.
  4. Оформят се топки с големината на топка за голф (за по-големи тортили) или с големината на орех за по-малък размер.
    Поставяте върху прозрачно фолио и отгоре покривате с втори лист прозрачно фолио. Притискате с дъното на чиния/тиган или друг плосък съд до дебелина около 0.4-0.5 см. Ако го направите без фолиото, тортилята ще залепне и ще се разпадне.
  5. Внимателно отлепяте горното фолио и прехвърляте в тигана. Печете за около 1 минути от всяка страна. Ще се образуват кафяви запечени участъци и може да се надуят малко, но това е нормално. Хапвате топли или прибирате в кутия, в която може да се съхранят до 2 дни.

*Бележки:
– Ако стават твърди при печене, значи са много тънки.

С изостанали продукти приготвих два вида плънка – стандартно гуакамоле и пикантна. Пикантната имаше царевица, боб, доматено пюре, люта чушка, пушен червен пипер, копър и пресен лук.

Да ви е сладко!

One Reply to “Мексиканска Царевична Тортиля”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights