Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Хляб със семена

Най-вероятно тези от вас, които следят скромното ми пребиваване във виртуалния свят, знаят, че се наложи да намаля заседяването пред монитора по нареждане на докторите и сега, няколко месеца по-късно, нещата не са се променили. За сметка на това – имам повече време да се вихря из кухнята и да снимам и вече имам натрупана мнооого ‘продукция’ за споделяне.

Предложението ми за днешния ден е много вкусно, особено, ако му добавите малко масло и/или домашно сладко 🤤

Необходими продукти:

 • 400 гр. пшенично брашно;
 • 290 гр. филтрирана вода;
 • 160 гр. активен квас (75% хидратация);
 • 6 гр. бяла сол;
 • 1 гр. суха мая;
 • микс семена за поръсване отгоре;
 • 1 леко разбит белтък;

Начин на приготвяне:

Препоръчвам да започнете този хляб обяд/раннен следобяд, за да има време за ферментация.

 1. Забъркваме брашното, водата, кваса, маята и солта толкова, колкото е необходимо, за да няма останало сухо брашно. Оставяме за около часа.
 2. Правим 4 до 5 разпъвания през 30 минути. (Вижте как тук)
 3. Оставяме за 4-5 часа в хладилник.
 4. Ако сте го започнали по обяд, най-вероятно на тази стъпка ще е вечер и ще го оформите преди да си легнете, за да се пече на следващата сутрин.
  Изваждате от хладилника, поръсвате плота с брашно и изсипвате от купата/кутията, в която е стояло тестото. Раздърпвате внимателно на лист и завивате на руло, а след това още веднъж завивате на руло нагоре. Не се притеснявайте за формата, защото това е предварително оформяне. Оставяте на плота за 15тина минути.
 5. След това поръсвате с брашно и обръщате на обратно тестото. Прихващайки крайчетата, издърпвате и изтегляте към центъра. Обръщате на обратно, така че гладката част да е отгоре. Издърпвате оформената топка към вас – така ще увеличите напрежението и вероятността за ‘разливане’ по време на печене е по-малка.
 6. Поръсвате с брашно и поставяте в банетон за финално втасване, която сте поръсили с оризово брашно с гладката част надолу.
 7. Прибирате в хладилник до сутринта (7-8 часа).
 8. Преди да извадите от хладилника, загрейте фурната поне 20 минути на максимална мощност. Аз пека в йенски стъклен съд, който загрявам заедно с фурната.
 9. Обръщате директно в йенския съд, намазвате с леко разбития белтък и поръсвате с микса от семена. Правите напречен разрез и печете под капак за 25 минути, а след това махате капака и допичате на 220С за още 15тина минути.
 10. Оставяте да изстине напълно преди разрязване.

Да ви е сладко!

Не намираш рецептата, която искаш или търсиш нещо различно?
Може да използваш търсачката:

Последвай ме в Instagram 😊

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights