Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Чичен Ица, Мексико

При предишното ни пътуване до Мексико не успяхме да обиколим и разгледаме много, защото времето ни притискаше и имахме само 4 дни там. Всъщност това беше и първата ни визита в страната на авокадото и много ни хареса! Но сега дойде ред на Чичен Ица! 🙂

На тръгване преди няколко години, се зарекохме, че ще се върнем, за да посетим Чичен Ица (Chichén Itzá). Един от градовете на маите и може би най-посещаван от туристи, част от Новите Седем Чудеса на Земята, се намира в северната част на полуостров Юкатан в Мексико. В преводите “Чичен Ица” означава “Кладенецът на племето Ица”. Полуостровът като цяло е безводен и повечето реки, които текат из района, са подводни. Затова и има много природни кладенци или т.нар. ‘сеноти’. Някои от които достигат размер на голям басейн.

В началото на 20ти век Чичен Ица е частично възстановен като някои от сградите на града се изследват и до ден днешен.

Познанията на Маите за планетите и звездите са добре познати, а построяването на главната пирамида в Чичен Ица, кръстена Кукулкан, известен още като Ел Кастильо (Замъкът), е поредното доказателство. Стъпалата на всяка една от четирите страни на храма са 91. Добавяйки и тези на върха, това прави 365 броя, колкото е броят и на дните от годината. На 21 Март и 23 Септември (пролетното и есенното равноденствие) по северната стена на хълма, слънчевите лъчи падат така, че сянката, която се появява, наподобява змия.

Друг интересен факт е, че когато застанете на стъпалата на пирамидата и плеснете с ръце, звукът, който се чува от вътрешната страна на храма, наподобява този от птицата кетцал (Quetzal). Птицата е един от свещените символи на маите. За наше голямо съжаление, достъпът до пирамидата, както и изкачването по стълбите е забранен от няколко години насам, заради високия брой смъртни случаи и инциденти с туристи.

Откъде да закупите екскурзията?

Силно препоръчвам да си заплатите екскурзията предварително, защото излиза по-изгодно, а и на място само ще губите време, вместо да се наслаждавате на времето на плажа. Т.е. не повтаряйте нашата грешка. Разликата в цената за екскурзията, закупена от хотела и тази онлайн може да бъде до 4-5 пъти. За сравнение, най-изгодната цена за екскурзия от хотела ни до Чичен Ица, един от сенотите и Валядолид беше 250$ на човек. С малко търсене онлайн, я намерихме за 75$ на човек от този сайт.

Как да стигнете?

Има няколко начина да стигнете от хотела, в който сте настанени, до Чичен Ица и това са: с кола под наем; с такси; с организирана екскурзия. Със сигурност за по-авантюристично настроените, може да пробвате и на стоп, но ние не съм от смелите и се спряхме на организирана екскурзия.
Цената за такси варира в зависимост от курорта, в който се намира хотела ви, но очаквайте да платите поне 200$ само за такси.

Какво да очаквате?

  • Подгответе се за пътуване, особено ако сте с автобус. Повечето екскурзии са направени така, че автобусът обикаля различните резорти покрай океана преди да се отклони към Чичен Ица.
  • Пригответе си слънцезащитен крем, шапка и обуйте удобни обувки! Почти никъде няма сянка и слънцето пари жестоко.
  • Вземете със себе си достатъчно вода, нещо за хапване, особено ако нямате включена храна и вода в цената на екскурзията.
  • Джобни дребни пари, защото почти никъде не може да се плаща с карта.
  • Заредете батерията на фотото на 100% 🙂
  • Много хора! Независимо по кое време на деня ще пристигнете, подгответе се психически за тълпите от туристи.
  • Друго нещо, което никой не споменава, са многото търговци и сергии, измежду храмовете и които, както ни обясниха, са незаконни, но на никой не му прави впечатление.
  • И последно, но не последно по важност – очаквайте да си изкарате незабравимо!

Bon voyage! 🙂

Слънчеви поздрави от нас 🙂

ВИЖ ОЩЕ:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by MonsterInsights