Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Крепост Плиска и Побити Камъни

На около 29 км от Шумен и само на 2 км от съвременния град Плиска се намират останките от първата българска столица…Плиска е столица на Първата българска държава в периода от 681 до 893 г. Националният историко-археологически резерват „Плиска” е обявен за археологически паметник на културата с национално значение с брой 46 на Държавен вестник от 1970 г.
Няма да давам повече информация, защото мисля, че всеки българин е бил запознат с историята на Първата българска столица в училище.

Отдавна искам да посетя резервата, но така и не ми оставаше време, пътувайки към морето и обратно или пък времето не беше благоприятно.


За Побитите Камъни мога да кажа, че са едно от най–магическите места, на които съм била! Известни са още като ”Каменна Гора”. Разположени са на площ от 7 кв км. Представляват множество от разнообразни по форма и размер каменни колони, някой високи до 10м.

За първи път са документирани през 1829г, а едва през 2002ра са били обявени за природна забележителност.

Интересното за това място е, че според учените, те са били образувани преди повече от 50 милиона години, когато Югоизточна Европа е била дъно на море.

Verified by MonsterInsights