Cakeandpancake

by Elitsa Sarbeva

Тасос.

С наближаване на летните месеци, някак си все повече ме обзема желанието да отида някъде, където да слушам как вълните се разбиват в брега, леко да подухва летен бриз, да чувам чайките и да усещам топлото слънце върху кожата си. Разбира се и да имам един студен коктейл до себе си на плажа 🙂

И понеже тази година е адски неясно къде, кога и въобще дали ще стигна до така желаната почивка, си припомних за миналогодишната. Беше в Гърция, на остров Тасос. Пътуването до там беше прекалено дълго или поне на мен ми се стори такова, но не съжалявах.

Тръгнахме много рано сутринта от едно кътче в Родопите и карайки по пътя, не можех да откъсна поглед от невероятните гледки, които се разкриваха пред нас. Няма второ място като Родопите! И въпреки че беше температурата тогава беше около 0С градуса, всички бяхме заредени с настроение.

Пристигайки в хотела, вече единственото ми желание беше да се инсталирам на леглото и никой да не ме закача до другия ден по същото време. Е, не стана съвсем така, но почивката я имаше. До вечеря.

Нямахме търпение да опитаме от прочутата средиземноморска кухня и се нахвърлихме /образно казано/ на морските деликатеси. Останах доволна и някак си главата ми не можеше да побере фактите, които бях чела малко преди пътуването. А именно, че гърците, известни със здравословната си храна, повече от няколко десетилетия насам са на 10то място по затлъстяване в Европа. Как можеш да избереш да се храниш с боклуците от заведенията за бързо хранене вместо това, което ни поднесоха … А това беше още първата вечер!

Направи ни впечатление, че там още със сядането на маса, се носи вода и хляб.

И като по традиция след вечерята, се разходихме и се почерпихме с вкусен сладолед.

На следващия ден се добрахме с колата /да, с колата/ до някои от китните заливчета на острова и все едно бях попаднала на извънземно място. Водата беше невероятно чиста и пурпурно синя.

Казах с колата, защото предпочитахме да обикаляме острова и всеки ден да сме на различен залив, което предполагаше използването на мпс.

Разходки, различни плажове, някой от тях доста трудни за намиране… коктейли, чист въздух, средиземноморска храна, добра компания, без интернет и почти без телефон, дори ”опитахме” и от лошото време на острова с една красива буря. Защо красива? Ще видите малко по – надолу на снимките 🙂

Отбихме се и до един девически манастир, който респектираше с красота. Няма нужда да ви казвам, че не можех да си изтрия доволната усмивка от лицето 🙂

Разбира се, навсякъде се бяха пръснали лимонови и маслинови дръвчета 🙂

До една от залите, в която можеш да влезеш да запалиш свещ, на един стол имаше купа с локум за здраве.

Разходихме се и до бившата столица на Тасос, където въпреки очакванията ми, че е запустяла и изоставена, кипеше живот.

Надявам се със снимките, които подбрах, да съм успяла да предам атмосферата, която ние усетихме, докато бяхме там 🙂

Verified by MonsterInsights